Geen vluchtelingenopvang op eigen terrein Vriezenveen

In Vriezenveen willen enkele initiatiefnemers op eigen terrein in 8 stacaravans meer dan 40 Oekraïense vluchtelingen opvangen. De gemeente Twenterand oordeelt dat de opvang niet deugdelijk is, onder meer omdat er sprake is van een onveilig woon- en leefklimaat. Ook qua bestemmingsplan voldoen de plannen niet. Kortom, de opvang op deze manier en op deze plek is niet toegestaan. Om te voorkomen dat de initiatiefnemers hier tóch vluchtelingen opvangen, heeft de gemeente Twenterand hen diverse keren verzocht sa-men tot een alternatief plan te komen. De initiatiefnemers zijn hier niet op ingegaan, waar-door de gemeente geen andere optie heeft dan een last onder dwangsom op te leggen.

Burgemeester Hans Broekhuizen is duidelijk over de situatie. “Het is hartverwarmend hoeveel goedbedoelde initiatieven er zijn vanuit de Twenterandse samenleving”, stelt Broekhuizen. “Veel van die initiatieven gaan over het inzamelen van geld en spullen. Dan kan er heel veel. Maar soms wil iemand zélf opvang organiseren. Daarbij komt echt wat meer kijken dan alleen onderdak. Het moet onder meer veilig zijn, bijvoorbeeld op het gebied van elektriciteit en gas. Maar de mensen die er opgevangen zouden moeten worden, die hebben ook zorg nodig. Er zitten heel kwetsbare mensen bij. Weeskinderen, ouderen, mensen met een oorlogstrauma. Dat kan niet zo maar op elke willekeurige plek in de gemeente.”

Uit een goed hart

Broekhuizen ziet dat het initiatief van de initiatiefnemers uit een goed hart komt. “Ik weet zeker dat dat zo is”, zegt de burgemeester. “Maar het is volstrekt logisch en terecht dat goede opvang écht aan strenge eisen moet voldoen. Wat deze initiatiefnemers willen is grootschalige opvang. Dat kan alleen goed gestructureerd en in overleg met de instanties die hier verstand van heb-ben. Dat doe je niet op eigen houtje. Het laatste dat we willen is mensen uit een onveilig gebied hier op een onveilige manier opvangen. Als je vluchtelingen opvangt, dan doe je dat samen en meteen op een goede en veilige manier.”

Veilig en gezond

Broekhuizen roept inwoners met vergelijkbare ideeën op die niet uit te voeren. “Als iedereen dit op eigen houtje gaat regelen, dan wordt het een janboel”, stelt de burgemeester. “Stel dat jouw buurman ineens zoiets gaat organiseren, vlak voor je voordeur en zonder overleg met de buurt en met de instanties die er verstand van hebben. Dat wil je toch ook niet? Wie wil helpen, kan zich melden bij de gemeente of bij de Veiligheidsregio. Dan gaan we met elkaar in gesprek, want alle hulp is meer dan welkom, maar in het belang van de vluchtelingen moet dat wel met-een veilig en gezond!”

Niet de juiste manier

De gemeente heeft diverse keren tevergeefs geprobeerd met de initiatiefnemers om tafel te gaan. “Ik ben persoonlijk ook nog langsgegaan”, vertelt burgemeester Broekhuizen. “Maar de initiatiefnemers willen helaas niet weten van mogelijke problemen die kunnen ontstaan als je zaken niet goed regelt. Dat kan leiden tot een onveilige situatie voor de vluchtelingen, want deze plek is ongeschikt om te verblijven. Maar het kan zeker ook leiden tot overlast voor de buurt. Dat alles kunnen wij als college van B&W niet toestaan. Als de initiatiefnemers willen helpen, dan zijn er echt betere opties. Dit is zeker niet de juiste manier. Dit moeten we niet willen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *