Gezichtsbepalende cultuur-historische naamborden keren terug in Vroomshoop

De Oudheidkundige vereniging Den Ham-Vroomshoop heeft jarenlang meerdere rudimenten van een levend verleden van beide dorpen, als ook van de kern Geerdijk in bezit. Dat betreft naamborden, eerste stenen bij een ingebruikneming van een gebouw en ga zo maar door. Die worden bewaard In de archief- en verenigingsruimte De Krulsmid in Den Ham.- Niet voor de eeuwigheid en van tijd tot tijd wordt er opgeruimd. Over de nabije toekomst van de naamborden MCC en De Stobbe pleegde voorzitter Klaas Palstra een telefoontje met Hans Nieboer, bestuurslid van Levend Vroomshoop. Wat te doen met deze karakteristieke uithangborden van het Maatschappelijk Cultureel Centrum en de sporthal De Stobbe?

Het bestuur van Levend Vroomshoop zag beslist de meerwaarde van herplaatsing van deze gezichtsbepalende elementen in Vroomshoop in en ging tot actie over. Met de directie van de brede school Kadans (die ongeveer op de plek van de voormalige sporthal staat) werd overleg gepleegd over de herplaatsing van het naambord De Stobbe. Met het bestuur van de muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop werd overlegd over de herplaatsing van het naambord MCC. In beide gevallen werd met instemming op de terugkomst van de naamborden gereageerd.

Op dinsdagmorgen 10 januari werden beide naamborden door bestuursleden van Levend Vroomshoop uit de Krulsmid in Den Ham opgehaald. Leerlingen van de Bovo (Beroepsopleiding Vroomshoop en omstreken) aan de Aziëlaan gaan onder leiding van werkmeester Albert Kleinjan het naambord De Stobbe van een sokkel voorzien. Dit naambord wordt herplaatst langs de Stobbelaan, dichtbij de locatie waar eens de sporthal De Stobbe heeft gestaan. Het naambord van het MCC wordt gezandstraald en verder opgeknapt. Dit naambord krijgt een plaats aan de voorgevel van het verenigingsgebouw van De Harmonie Vroomshoop aan het Vredesplein. Dit gebouw waar voorheen de bibliotheek was gehuisvest, draagt nu de naam Muziek en Cultuur Centrum, een naam die refereert aan het oude MCC.

Bij beide naamborden wordt door Levend Vroomshoop een verklarend en geïllustreerd informatiebordje geplaatst. In april is de feestelijke onthulling van beide naamborden voorzien, waarmee beide gezichtsbepalende cultuurhistorische elementen weer op hun vertrouwde plek in Vroomshoop terug zijn.

Foto’s: Klaas Dragt

· Foto 1: Beoogde locatie van naambord De Stobbe aan de Stobbelaan

· Foto 2 v.l.n.r.: Hans Nieboer, Henk Brinksma (namens De Harmonie Vroomshoop), Bert Dorresteijn en John de Vries (bij het Muziek en Cultuur Centrum aan het Vredesplein)

· Foto 3 v.l.n.r.: Bert Dorresteijn en Hans Nieboer (bij de Bovo)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *