Archive for: april 2022

Verenigingen en stichtingen willen kennis en ervaring delenVorige week heeft een groep bestuurders van verenigingen en stichtingen kennis gemaakt met BestuurdersCentraal Twenterand. Samen met de aanwezigen is er nagedacht over de invulling van netwerkbijeenkomsten die vanuit het project georganiseerd worden. Een waardevolle bijeenkomst met een blik op de toekomst.

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat er een grote behoefte is om kennis en ervaring met andere organisaties en stichtingen te delen. Dit gebeurt al in verschillende sectoren, zoals sport, cultuur en preventie. Maar er is weinig verbinding tussen de sectoren, terwijl dit juist heel waardevol kan zijn. Daarom is er besloten om vanuit BestuurdersCentraal Twenterand meerdere netwerkbijeenkomsten te organiseren in 2022.

Netwerkbijeenkomsten

Deze bijeenkomsten staan in het teken van het stimuleren om ideeën, ervaring en kennis met elkaar te delen, waarbij een bepaald onderwerp centraal staat. Onderwerpen worden gekozen vanuit behoefte van organisaties en stichtingen, zoals fondsenwerving, werving van vrijwilligers of samenwerking tussen verschillende sectoren. Bestuurders met kennis en ervaring worden uitgenodigd om dit tijdens een bijeenkomst te delen. Andere bestuurders worden geïnspireerd en verder geholpen. Daarnaast zijn de bijeenkomsten een uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen.

BestuurdersCentraal Twenterand
BestuurdersCentraal Twenterand is gericht op het opzetten van een sterk en zichtbaar netwerk van bestuurders, initiatiefnemers, bedrijfsleven, eventueel onderwijs en iedereen die zich eraan wil verbinden. Binnen dit netwerk wordt de in de samenleving aanwezige kennis en expertise gedeeld. Daarnaast kunnen besturen tijdelijk ondersteuning krijgen van bestuurscoaches en adviseurs.

Wil je meer weten over BestuurdersCentraal Twenterand, heb je kennis die je zou willen delen binnen het netwerk of loopt jouw bestuur ergens tegenaan waarbij je ondersteuning zou willen krijgen? Neem dan contact op met Ellen Bloemhof, projectleider van BestuurdersCentraal Twenterand, telefoonnummer: 0546 481456, e-mailadres: e.bloemhof@vrijwilligerswerktwenterand.nl

Voor het eerst te zien in Twente: paardencabaret door MKdeManvan!

Het valt niet mee als je partner gek van paarden is! MKdeManvan weet er alles van, zijn charmante echtgenote bleek te houden van hinnikende dieren.
Op zaterdag 14 mei speelt MKdeManvan de muzikale voorstelling Gék van paarden in theater Reggehof in Goor.  Hij vertelt in geuren en kleuren hoe hij zich staande weet te houden in dit gruwelijke hippische huwelijk. Paardenliefhebbers houdt hij een spiegel voor, hun partners (‘lotgenoten‘) herkennen zich in zijn avonturen.

Gék van paarden werd al door 10.000 enthousiaste paardenliefhebbers bezocht, in Twente was hij nog nooit!
Wilt u dit bericht plaatsen in uw media, op social media plaatsen of doorsturen naar paardengekken die deze voorstellng zeker moeten zien?
De foto (door Rob Voss) is vrij te gebruiken! Zwaardere resolutie  is beschikbaar.

MKdeManvan – Gék van paarden
14 mei 2022 Theater Reggehof – Goor
aanvang 20.00 uur  €22,50

De pers over Gék van paarden:
Jacques ’s Ancona in DvhN:
MK heeft hetgeen hem overkwam met gepaste afstandelijkheid in taalgebruik geestig benaderd. Bovendien weet hij grappen onderkoeld en met ironie knap te brengen, zonder in voor de hand liggende woordspelingen uit de sector ‘paard’ te belanden.

AD:
Cabaret voor en over paardenmeisjes. Hij is met recht een one-trick-pony: M.K. de Manvan maakt cabaret voor en over ‘paardenmeisjes’ en hun sukkelige partners. Met klaterend succes.

Kijk voor meer informatie op www.mkdemanvan.nl

Nationale 3x3NL tour basketbal komt 18 juni naar Vriezenveen

Basketbalvereniging Peatminers is mega trots op het feit dat het hen gelukt is om de voorrondes voor het officiële kampioenschap 3x3NL basketbal naar Vriezenveen te halen. Een tour die zich afspeelt in verschillende steden in Nederland.

Vriezenveen zal naast onder andere Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen 1 van de speelplaatsen zijn. Zaterdag 18 juni zal het Manitobaplein voor het gemeentehuis omgetoverd worden tot een heuse basketbal arena in een geheel eigen Twents Noaberhoodstijl.

We hebben als basketbalvereniging Peatminers samen met Vjenne Promotie en de Basketball Nederland de handen in elkaar geslagen om er een uniek basketbalfestijn van te maken. Wil je als team aanmelden of meer informatie klik hier:https://www.peatminers.nl/…/3x3nl-basketbal-vriezenveen/

Wielrenners uit de hele wereld koersen zaterdag 7 mei door Overijssel

Het peloton dat zaterdag 7 mei dwars door Overijssel koerst spreekt vele talen. De pakweg 180 wielrenners rijden voor verschillende ploegen uit Tsjechië, Ierland, Australië, Canada en natuurlijk Nederland. Een lust voor het oog en oor.

Het publiek kan weer zijn ogen uitkijken langs het parcours van Overijssels Mooiste naar de beste renners uit de subtop van het mondiale wielrennen. Zoals elke editie is de organisatie er ook in deze 68e Ronde van Overijssel in geslaagd om aansprekende ploegen uit de hele wereld naar start- en finishplaats Rijssen te halen.

Onder luide aanmoedigingen beklimt het internationale peloton de Nijverdalse berg. Foto: Sportfoto.nl/Dick Soepenberg

Internationale winnaar of regionale held

De ogen van de wielerliefhebbers zijn gericht op de talentenploeg van Team DSM, die bij de wedstrijd in 2019 met huidig profrenner Nils Eekhoff de laatste winnaar leverde. Ook het Hollandse BEAT Cycling en het Luxemburgse Leopard Pro Cycling zijn ploegen om op te letten.

Of zorgen de regionale helden voor een verrassing? Kenners voorspellen dat Peter Schulting uit Lemele (VolkerWessels CT), Jelle Johannink uit Denekamp (Sensa – Kanjers voor Kanjers) of Lars Loohuis uit Harbrinkhoek (ABLOC CT) hoge ogen gaan gooien. Met een beetje hulp van het publiek is alles mogelijk.

Bijzondere plekken langs parcours

Wie alles wil zien van de internationale wielerklassieker is al om 11.00 uur welkom bij de ploegenpresentatie bij het Parkgebouw in Rijssen. Na de start rond het middaguur doet het peloton veel bijzondere plekken in Twente, het Vechtdal en Salland aan.

Na 35 kilometer krijgen de renners de lastige Tankenberg bij Oldenzaal voor de kiezen. Op de top liggen de eerste punten voor het klassement. Daarna gaat het via Rossum naar Ootmarsum voor een sprint op de Kuiperberg en een lus over het oude NK-parcours. Na Tubbergen wachten de gevreesde open vlakten van de Weitemanslanden bij Almelo.

Sprinten voor punten

De renners koersen vervolgens door Twenterand langs het kanaal naar de bevoorrading bij Daarle, waarna de heuvels elkaar snel opvolgen. De Lemelerberg (premiesprint), Sanatoriumlaan, door Hellendoorn naar de Holterberg (premiesprint) en de speciale sprint vlakbij het centrum van Holten. Die wielergemeente is dit jaar het Dorp van de Ronde.

Hierna beginnen de heren aan de finale met de beklimming van de Markeloseberg (premiesprint) en het lastige draaien en keren op de steentjes van Stokkum. De finish in Rijssen ligt dit jaar net buiten het dorp, aan de Markeloseweg. Rond de klok van 16.30 uur is bekend wie de winnaar is. Hij zal zijn benen laten spreken.

Overijssels mooiste

Pakweg 180 wielrenners staan zaterdag 7 mei 2022 om 12.00 uur bij het Parkgebouw in Rijssen aan de start van ‘Overijssels mooiste’. Ploegen uit binnen- en buitenland strijden op Overijsselse grond om de winst. Volg de 68e editie van de Ronde van Overijssel live via TV, radio en sociale media.

Kwartet Twenteranders deelt mee in lintjesregen

Vier inwoners van Twenterand deelden dinsdagochtend 26 april mee in de landelijke lintjesregen. Die eer viel ten deel aan de heren Bé Lensen uit Westerhaar-Vriezenveensewijk, Luuk Plaggenmars uit Den Ham en aan Leo Koppelman en Bertus Akse uit Vriezenveen. Zij werden door burgemeester Hans Broekhuizen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bé Lensen

Zorgzaam, sociaal en bijzonder actief. Zo typeert zijn omgeving Bé Lensen (70) uit Westerhaar-Vriezenveensewijk. Hij was jarenlang mantelzorger voor zijn moeder, is een onmisbare vrijwilliger voor de Stichting Maaltijd Verzorging en is binnen de Hervormde Gemeente van Westerhaar al ruim 45 jaar actief als vrijwilliger. Als jeugdouderling, als begeleider van de jeugdclubs, organisator van het jaarlijkse weekendkamp en regelneef voor alles rondom de zondagschool. Hij was zeer actief binnen de diaconie, was de laatste 12 jaar scriba van de kerkenraad en als secretaris het eerste aanspreekpunt.

Luuk Plaggenmars

Hammenaar Luuk Plaggenmars (71) zet al bijna veertig jaar zijn beste beentje voor bij de vrijwillige politie. Voor het politieteam in Twenterand heeft hij zich in die tijd zeer verdienstelijk gemaakt. Zo maakt hij, samen met Veilig Verkeer Nederland en de gemeente, kinderen in de groepen 7 en 8 bewust op het gebied van verkeersveiligheid. Ook is Plaggenmars in allerlei functies actief binnen de Gereformeerde Kerk van Den Ham. Als systeembeheerder, manusje-van-alles en hulpkoster. Meer dan 15 jaar was hij bovendien penningmeester van De Twentse Hooilanden.

Leo Koppelman

Bijna de helft van zijn leven is Vriezenvener Leo Koppelman (67) al vrijwilliger. Sinds 1988 is hij secretaris van de Vriezenveense Jagersvereniging. Hij werd een van de kartrekkers voor diverse natuurbeheerverenigingen en natuurorganisaties en in 1992 richtte hij de vereniging Wildbeheereenheid Vriezenveen en omstreken op. Vanaf 2018 fungeerde Koppelman als vrijwillig valwildcoördinator van de Regio Twente. Sinds 1996 heeft hij zich in diverse functies belangeloos ingezet voor medemensen die in de problemen waren geraakt. Hij gaf bijvoorbeeld leiding aan het kerkelijk werk voor de Hersteld Hervormde Gemeente in Vriezenveen.

Bertus Akse

Het absolute boegbeeld van Stichting Manna is Vriezenvener Bertus Akse (69). Sinds 1978 is Akse een zeer actief, sociaal en betrokken vrijwilliger in Twenterand. Hij is actief binnen het CDA Twenterand, waar hij onder meer jonge raadsleden adviseert. In 2006 nam hij het initiatief om het Diaconaal Platform Twenterand op te richten. Vanuit dit platform richtte hij in 2008 de Stichting Manna op, bestaande uit onder meer een voedsel- en kledingbank. Als voorzitter van de Stichting Manna was hij erg belangrijk bij het realiseren van permanente huisvesting in de voormalige basisschool De Linde in Vroomshoop.

TOP kan één helft meekomen met koploper HKC

Afgelopen zaterdag stond er voor TOP de eerste veldwedstrijd op het programma. Een uitwedstrijd in Hengelo tegen koploper HKC. Op een zonovergoten veld begonnen beide ploegen aan de wedstrijd.

De wedstrijd kwam moeilijk op gang. TOP verdedigde met veel druk aan de buitenkant, maar ook HKC verdedigde met de nodige pressie. Na een kwartier spelen stond er een magere 1-0 op het scorebord. Een time-out aan HKC kant zorgde ervoor dat de wedstrijd weer tot leven kwam. TOP en HKC scoorde voor rust om en om. Waarna HKC vlak voor rust een gaatje sloeg. Beiden ploegen gingen met een 6-3 tussenstand aan de thee.

Vol goede moed stapten de toppers het veld weer op. Echter door omstandigheden besloot de scheidsrechter van dienst de wedstrijd te verlaten. Na wat oponthoud was er een vrijwilliger gevonden die de wedstrijd wou uitfluiten. HKC schoot na de langdurende rust uit de startblokken. Via 10-4 liep de Hengelose ploeg uit naar 15-5. TOP kon niet de energie brengen die het in de eerste helft op de mat legde. In deze fase van de wedstrijd maakte B-aspirant Bram Gritter zijn debuut en deed dit niet onverdienstelijk. Na 60 minuten korfbal floot de vervangende scheidsrechter af bij een 18-6 eindstand.

Na een goede 1ste helft van TOP bleek HKC in de 2de helft een maatje te groot. Aankomende week geen wedstrijd voor TOP. Eerstvolgende wedstrijd is op 7 mei thuis tegen SEV. Aanvang van deze wedstrijd is 15:45 uur.

Langeveen en Bruinehaar vieren 22 jaar carnaval

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – 22 jaar geleden werd Carnavalsvereniging de Turftrappers opgericht. Dit werd afgelopen zaterdag tijdens een spetterend jubileumfeest gevierd met vrijwilligers, sponsors, carnavalsverenigingen uit de omgeving en verenigingen uit Langeveen en Bruinehaar.

Het begon in 2000 toen Raymond Kienhuis en Marco Oude Hendriksman bij Café Nobbenhuis aan het schap zaten. Zij werden hier door de carnavalsvereniging uit Balkbrug uitgedaagd om ook in Langeveen een carnavalsvereniging op te richten. De twee kameraden wezen negen andere cafébezoekers aan – vier dames en vijf heren – en de eerste Raad van Elf was een feit. In 2001 organiseerden ze een kinderoptocht en een feest bij hun residentie en een jaar later was er de eerste prins, Theo Nobbenhuis. Nu, 22 jaar later, is Carnavalsvereniging de Turftrappers uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 600 leden, 200 vrijwilligers en een businessclub van bijna 60 bedrijven.

Jubileumfeest

Het jubileum van de vereniging werd gevierd bij Café-Restaurant Waaijer. Het café werd omgetoverd tot een museum met daarin alle prinsenpakken, onderscheidingen, Turvenbladen en een groot spandoek vol krantenknipsels uit de afgelopen 22 jaar. Het feestelijk versierd restaurant stroomde vol carnavalisten en andere feestvierders. Spreekstalmeester Bennie Oude Oosterik ontving hen op zijn eigen humoristische manier, eindigend met: “Blieft nog efkes, het wördt gezellig!”

Op het podium

Op het podium verschenen achtereenvolgens de seniordansmariekes, Raymond Kienhuis, president Thijs Oude Steenhof en burgemeester Wilmien Haverkamp samen met kinderburgemeester Annemijn Snijders. Volgens de burgemeester zit de kracht van de Turftrappers in de verbondenheid tussen de dorpen Langeveen en Bruinehaar: “Samen lossen ze problemen op een creatieve manier op. Formeel is het een carnavalsvereniging, maar het is veel meer dan dat.”

Het officiële gedeelte werd afgesloten door het hofkoor met een zelfgeschreven lied, waarna het feest los kon barsten. Iedereen genoot van eindelijk weer een carnavalsfeest. Velen van hen – gekomen met auto of fiets – gingen lopend naar huis.

Vroomshoopse Boys wint verdiend van ASC’62

In aanloop naar de wedstrijd van vandaag werden hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en zijn staf geconfronteerd met enkele blessures. Daarnaast is keeper René Kok is tot einde seizoen niet meer beschikbaar vanwege zijn werkzaamheden voor Defensie en zijn de keepers Mark Hanzel en Chiel Sickman ook langdurig door blessureleed afwezig. Gelukkig werd het keepersprobleem opgelost door Marc Doornbos, keeperstrainer van het eerste team, die dus nu zelf in de goal stond.

Er stond een straffe wind op het fraaie sportcomplex De Gerner in Dalfsen. De grasmat van het hoofdveld van ASC”62 was vanwege de langdurig droogte keihard en hobbelig, wat de kwaliteit van het voetbal niet ten goede kwam.

Toch kwamen er enkele kansen voor de Boys. In de 25e minuut kon Jos Hutten de score openen, maar zijn afstandsschot ging rakelings voorlangs. In de 30e minuut een hard schot door Jelle Drees, helaas ging deze bal over.

Na ruim een half uur spelen counterde ASC’62 en kwam hun aanvaller vrij voor de goal te staan. Marc Doornbos liet zien dat hij het keepen nog niet verleerd is , hij redde bekwaam.

In de 37e minuut bereikte de bal vanuit een corner Jesper Derks . Zijn harde schot werd door ASC’62 doelman Thom Scherpenkate knap uit de goal geranseld.

Met een 0-0 stand werd de kleedkamers opgezocht.

Vroomshoopse Boys begon de 2e helft met een ongewijzigde opstelling. Het eerste kwartier van deze 2e helft zagen we hetzelfde spelbeeld als de 1e helft: rommelig voetbal ,veel balverlies en weinig kansen voor beide teams. In de 61e minuut weet keeper Marc Doornbos met een sierlijke redding een afstandsschot van ASC’62 onschadelijk te maken.

In de 63e minuut de eerste wissel voor de Boys. Simon Kempers moest vanwege een blessure het veld verlaten en werd vervangen door Tom Pierik . In de 67e minuut was het dan eindelijk raak: Julien Derks profiteerde van een misser in de ASC’62 verdediging en schoot vanaf 10 meter beheerst in. Een verdiende 0-1 voorsprong voor Vroomshoopse Boys..

In de 70e minuut een dubbele wissel: Mats Scholten en Jos Hutten verlaten het veld. Hun plek werd ingenomen door Léon Dogger en Bert Verschoor.

De laatste 20 minuten van de wedstrijd ging Vroomshoopse Boys steeds aanvallender voetballen en werd steeds dreigender. In de 87e minuut werd middenvelder Leon Dogger onreglementair onderuit gehaald in de 16 meter.. De goed leidende scheidsrechter van Beek uit Ermelo kon niets anders dan de bal op de stip leggen. Léon Dogger voltrok zelf het vonnis en scoorde de 0-2. Dit was tevens de eindstand.

Door de overwinning van vandaag staat Vroomshoopse Boys nu op de 6e plaats met 27 punten. De volgende wedstrijd is op zaterdag 30 april thuis tegen Sparta Enschede. Er wordt om 15.00 uur afgetrapt op “De Bosrand”.

Vroomshoopse Boys speelde tegen ASC’62 in de volgende opstelling; doel: Marc Doornbos, achter Jesper Derks, Patrick Drenthen , Simon Kempers (62: Tom Pierik), Sil Derks, midden: Mats Scholten (72 Léon Dogger, Levi Aitink, Jelle Drees voor: Jordy Harms, Julien Derks. Jos Hutten (72 Bert Verschoor).

Grote deelname sportcarrousel bij vv DETO

Na enkele jaren afwezigheid vanwege de coronapandemie kon er eindelijk weer eens een sportcarrousel worden georganiseerd door ZorgSaam Twenterand. Afgelopen week was was vv DETO Twenterand twee dagen gastheer voor honderden kinderen van alle basisscholen in Vriezenveen.

Het doel van de sportcarrousel is om kinderen intrinsiek te motiveren voor sport en bewegingsvormen in de buurt. Met intrinsiek wordt bedoeld dat kinderen plezier vinden door te ervaren. Hierdoor is de kans groter op een sportkeuze voor de langee termijn. De sportcarrouseldagen zijn dan ook zo ingericht waardoor kinderen binnen een kwartier kennis maken met verschillende sporten en bewegingsvormen.

Deelnemende organisaties
De organisaties die dit jaar elk een onderdeel voor haar rekening namen waren: De Sportfabriek Vriezenveen (met een Full Body Carroussel), tennisvereniging Vriezenveen, volleybalvereniging VRIVO, voetbalvereniging DETO Twenterand, basketbalvereniging Peatminers, schaatsclub Vriezenveen, rugby door Jan Smit uit Almelo, atletiek door Fit met Passie en de stormbaan door het jongerenwerk van ZorgSaam Twenterand.

Ongeveer 540 kinderen hebben meegedaan onder begeleiding van hun docent dan wel ouder of verzorger gedurende deze dagen. Met een luid applaus werden de vrijwilligers bedankt na de succesvolle dagen. Iedereen was blij dat het weer kon en zijn het er over eens dat we dit evenement op de agenda moeten laten terugkeren.

Feestelijke opening zwemseizoen Aquapark De Zandstuve

Vanwege benodigde werkzaamheden van de gemeente Twenterand is de opening van het nieuwe zwemseizoen in het Aquapark De Zandstuve Vroomshoop aan de Hammerweg twee weken opgeschoven. De opening vindt nu plaats op zaterdag 14 mei aanstaande om 13.00 uur.

Dat gaat met het nodige feestgedruis gepaard. Het gloednieuwe waterspraypark wordt in gebruik genomen en die waterspeeltuin is na de komst van de familieglijbaan weer een aanwinst van formaat. De muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop zal de spetterende opening muzikaal omlijsten en het dweilorkest de Smoezenbloazers is ook van de partij.

In het Aquapark en op de wal zijn tal van leuke activiteiten gepland. Ook de inwendige mens komt niets tekort. De gemeente Twenterand speelt in op deze feestelijke dag en iedereen kan op zaterdag 14 mei gratis zwemmen en recreëren in en rondom het Aquapark de Zandstuve Vroomshoop.