Archive for: juli 2022

Draag uw kandidaat aan voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2022

In vervolg op het succes van de afgelopen jaren wordt in Twenterand ook dit jaar weer de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt. Met deze waarderingsactie wil de provincie Overijssel laten zien dat de inzet van vrijwilligers onmisbaar is en dat iedere vorm van vrijwilligerswerk wordt gewaardeerd. Het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand onderschrijft dit van harte en werkt daarom aan deze actie mee.

De Overijsselse Vrijwilligersprijs is een actie waarbij de provincie Overijssel, Stimuland en meerdere Overijsselse Vrijwilligerssteunpunten de handen ineen slaan om zoveel mogelijk vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Jaarlijks worden in de deelnemende gemeenten drie vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties gekozen die een prijs uitgereikt krijgen uit handen van een provinciaal statenlid.


Het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand, onderdeel van ZorgSaam Twenterand, roept iedereen daarom op om een vrijwilliger, een groep vrijwilligers of een vrijwilligersorganisatie aan te melden voor deze prijs.

Dit jaar kiest de jury uit alle aanmeldingen één jonge vrijwilliger, één volwassen vrijwilliger en één vrijwilligersgroep of organisatie. De prijs wordt eind november/begin december aan de winnaars uitgereikt.

Kandidaatstelling
U kunt vóór maandag 12 september een vrijwilliger, een groep vrijwilligers of een vrijwilligersorganisatie aandragen, waarvan u vindt dat die een prijs verdient. Dat kan die ene vrijwilliger(sorganisatie) zijn die zich al jaren onmisbaar maakt. Of een jongere die zich op eigen wijze inzet voor anderen. Of een groep vrijwilligers die met een uniek initiatief het verschil heeft weten te maken. In een korte motivatie geeft u aan waarom juist hij/zij de Overijsselse Vrijwilligersprijs moet winnen.

Stuur uw voordracht naar: info@vrijwilligerswerktwenterand.nl. Vergeet niet te vermelden waarom deze vrijwilliger, organisatie of groep de Overijsselse Vrijwilligersprijs verdient! Zet in de mail ook uw e-mailadres en telefoonnummer zodat het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand contact met u op kan nemen.

Heeft u vragen over de Overijsselse Vrijwilligersprijs? Bel dan naar 0546 481456 (elke werkdag bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur) of stuur een e-mail.

Bekertegenstanders Vroomshoopse Boys zijn bekend

De KNVB heeft de indeling van de voorronden van de competitie om de districtsbeker van het district Oost voor het seizoen 2022-2023 bekend gemaakt. Poule 22 van het district Oost herbergt vv Den Ham, Hulzense Boys, Vroomshoopse Boys en RKSV De Zweef uit Nijverdal. Verrassend, want drie van de vier teams komen tegen elkaar uit in de tweede klasse J. in de reguliere competitie 2022-2023. Hulzense Boys promoveerde afgelopen seizoen door winst in de nacompetitie naar de eerste klasse E. van het zaterdagvoetbal.

actiefoto van spits Jordy Harms

Voor de liefhebbers van de aloude derby tussen Vroomshoopse Boys staat er onverwacht een extraatje op het programma. Bekerwedstrijden gelden vooral als onderdeel van de voorbereiding op de competitie. Zo zal het voor de selectie van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman in de aanloop naar de competitie niet anders zijn. Toch kan zo’n poule winnen aantrekkelijk zijn en kun je na nog meer winstpartijen zelfs doorstromen tot het lucratieve landelijke bekertoernooi.

Dat lukte Vroomshoopse Boys tijdens het seizoen 2018-2029, toen een halve finaleplaats in het toernooi om de districtsbeker in het landelijke toernooi bereikt werd. Er werd vervolgens op 17 augustus 2019 thuis gespeeld werd tegen derde divisionist EVV uit het Limburgse Echt, ja echt waar.

Het speelschema van de bekerwedstrijden van Vroomshoopse Boys tegen vv Den Ham, Hulzense Boys en RKSV De Zweef is ook bekend gemaakt. Op zaterdag 3 september speelt de Boys uit tegen RKSV De Zweef. Op zaterdag 10 september wordt thuis gevoetbald tegen Hulzense Boys. Eveneens op De Bosrand in Vroomshoop wordt op zaterdag 17 september door de Boys gebekerd tegen vv Den Ham.

Op kriebelbeestjessafari in de Engbertsdijksvenen

Het kriebelt, krioelt, vliegt of kruipt, verstopt zich of laat zich juist prachtig bewonderen, kriebelbeestjes zijn overal om ons heen. De één heeft zes poten, de ander 8 en weer een ander wel honderd. Kom je ze tellen?

Zaterdag 13 augustus gaan we op Kriebelbeestjes safari in de Engbertsdijksvenen. Met een loeppotje in de aanslag gaan we op zoek op en in de grond, onder stenen en stukken schors of in de struiken. Op de zoekkaarten kan je zien wat je gevonden hebt en daarna laten we ze natuurlijk weer vrij in de natuur, misschien wel in je eigen gemaakt speeltuin voor kriebelbeestjes. Voor €4,50 kan je twee uur lang op ontdekking, krijg je ranja en wat lekkers.

Boek uw deelname aan de Kriebelbeestjessafari online op www.staatsbosbeheer.nl/twente bij het kopje ‘activiteiten’. Hier vind u ook meer informatie als startlocatie, prijzen en tijden. Let op; deze activiteit is geschikt voor kinderen van 3 t/m ongeveer 12 jaar. Online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze activiteit, u betaald alleen voor deelnemende kinderen.  

Tip van de boswachter: Trek niet te nette kleren aan, want vies worden mag!

Boeren aan de slag met koolstofvastlegging in project Blijvend Grasland

Boeren uit Fryslân en Overijssel gaan vanuit het project Blijvend Grasland aan de slag met de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Dat doen zij door koolstof vast te leggen in hun grasland. Blijvend grasland is meerjarig kruidenrijk grasland waar onder andere niet wordt geploegd, gescheurd en gespoten.  Door dit land niet intensief te bewerken wordt er koolstof in de bodem opgebouwd. Deze koolstofopbouw kan in de vorm van CO2-certificaten aan de markt gebracht worden. Natuur en Milieu Overijssel zoekt nog boeren die zich aan willen sluiten bij dit bijzondere project.

Aanpak

Leander Broere van Natuur en Milieu Overijssel: “Voor koolstofvastlegging in grasland is in 2021 een methodiek vastgesteld door de onafhankelijke autoriteit Stichting de Nationale Koolstofmarkt, de methode Blijvend Grasland. Deze Stichting komt voort uit de Green Deal Nationale Koolstofmarkt en is opgericht in 2019. Goedgekeurde toepassing van de methode leidt tot uitgifte van verhandelbare C02-certificaten. In dit project gaan de boeren samen aan de slag om te leren wat de methode inhoudt, vertalen we de methode naar de praktijk van het boerenbedrijf, maken we een concreet plan om tot uitvoering te komen en doen we eerste ervaringen op met toepassing ervan. De leerervaringen worden in en buiten de groepen gedeeld.”

Deelnemende boeren

De beoogde groep van deelnemende agrariërs zijn gemotiveerde en actieve ondernemers die vanuit hun eigen bedrijfsvoering, ervaring, stappen willen zetten naar een duurzamer bodembeheer en duurzamere landbouw. Zij zijn op zoek zijn naar kennis, praktijkondersteuning en meetinstrumenten, afgestemd op hun persoonlijke situatie en mogelijkheden passend binnen de gebiedscontext. Het project sluit aan op de wens om te leren over de mogelijkheden voor koolstofvastlegging in bodem in de melkveehouderij, en in het specifiek wat de methodiek Blijvend Grasland kan brengen in dit verband. De deelnemende boeren zien Blijvend Grasland als een belangrijke maatregel binnen een duurzame melkveehouderij. Blijvend Grasland kan bijdragen aan biodiversiteit, een gezondere bodem en het verminderen van het CO2-gehalte in de atmosfeer door het vastleggen van CO2 in de bodem. Deze ecosysteemdienst ligt in lijn met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat in 2023 wordt ingevoerd.

Initiatief

Het project is een initiatief van penvoerder de Friese Milieu Federatie in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel, vereniging Noardlike Fryske Wâlden en Living Lab Fryslân. Het project ontvangt ruim 180.000 euro aan SABE-subsidie (Samen leren in projecten over duurzame landbouw).  Boeren die geïnteresseerd zijn om mee te doen kunnen zich aanmelden via info@natuurenmilieuoverijssel.nl. Het project loopt gedurende drie jaar. De kennis en ervaringen opgedaan vanuit het project worden actief gedeeld en toegankelijk gemaakt voor een breder publiek.

Twenterand gaat verder met Ondernemersfonds

Burgemeester en wethouders hebben besloten om verder te gaan met het Ondernemers-fonds. Zo wordt voortgebouwd op de eerdere gezamenlijke inzet met alle ondernemers en het onderwijs in Twenterand. Met het fonds wordt de Twenterandse economie ver-sterkt, krijgt de lokale werkgelegenheid een flinke stimulans en wordt de arbeidsmarkt van onderaf versterkt door investeringen in scholing van jongeren en volwassenen.

Wethouder Economie en detailhandel Aimée van der Ham is blij dat het Ondernemersfonds doorgaat. “In een plattelandsgemeente als Twenterand is het ondernemerschap enorm gevari-eerd”, legt Van der Ham uit. “In de kernen, de bedrijventerreinen en in het buitengebied. En ook in alle soorten en maten. Van kleine MKB-bedrijven tot grote bouwondernemingen en van de-tailhandel tot recreatieve en agrarische ondernemers. Twenterand heeft het allemaal. Al die ondernemers zijn belangrijk om onze gemeente vitaal te houden en te versterken. Dat doen we met dit Ondernemersfonds.”

Mooie resultaten

Al in 2015 kwam de gemeenteraad van Twenterand met het idee voor het Ondernemersfonds. “Nu, zeven jaar later, gaan we er graag mee door”, concludeert de wethouder. “Want het is gebleken dat we met deze gezamenlijke aanpak veel kunnen bereiken. De resultaten over de afgelopen periode zijn bijzonder hoopgevend en daarom willen alle betrokkenen er graag mee verder. We zetten het geld in voor versterking van economie, werkgelegenheid en arbeidsmarkt. Dat laatste doen we door scholing van jongeren en ook volwassenen. Doel van het fonds is ook het versterken van de samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs.”

Inspraak

De nieuwe Regeling van het Ondernemersfonds is tijdens de inspraakperiode te bekijken op de website van de gemeente. De verschillende ondernemersverenigingen zijn georganiseerd in Twenterand BV samen met LTO Noord. Na de zomervakantie gaat de gemeente samen met hen in gesprek over de verdere uitvoering. De inspraakperiode is vier weken en loopt van 22 augustus tot en met 18 september.

Tapijthandel Dogger 1 wint Bakker van der Goot Kunstgrastoernooi 2022

Onlangs streden de acht overgebleven teams op het kunstgrasveld naast het clubhuis van Sportlust om te bepalen wie de opvolger werd van FC Nippie. Naar mate de avond vorderde werd het niveau steeds hoger en de spanning bouwde langzaam op, tot dat even na 22:00 de winnaar bekend was. In poule A plaatste het Groene Leger zich overtuigend als poulewinnaar voor de halve finales, gevolgd door Hankamp Dienstverlening. Al verdient FC Biercelona hier een eervolle vermelding aangezien zij vanwege een last-minute afmelding alsnog werden opgetrommeld voor de finaledag en uiteindelijk 1 doelpunt tekort kwamen om zich te plaatsen voor de halve finale. Tapijthandel Dogger 1 pakte de winst in poule B en in een onderlinge strijd moesten Joga Bonito en HHC onderling bepalen wie zich als laatste wist te plaatsen voor de halve finales. Dankzij een gelijkspel zat Joga Bonito net aan de goede kant van de streep.

Het toernooi werd onderbroken voor de finale van het Hankamp Dienstverlening Late Trappen. Zeven finalisten waren aanwezig en zij kregen allen drie pogingen om de lat te raken. Toon van Dam en Patrick Potgieter waren hierin succesvol en zij mochten in een shoot-out om de winst strijden. Toon van Dam bleek het meest nauwkeurig en ging met de beker en het prijzengeld aan de haal. Het voetbaltoernooi werd vervolgens hervat met twee spannende halve finales. Hankamp Dienstverlening maakte het Tapijthandel Dogger 1 erg lastig maar ging door een laat doelpunt toch met 1-0 ten onder. Ook in de tweede halve eindstrijd waren beide teams aan elkaar gewaagd, maar het was uiteindelijk Joga Bonito dat Het Groene Leger met 2-1 wist te verslaan. In de troostfinale boekte het Groene Leger een 4-2 overwinning op Hankamp Dienstverlening waarna iedereen zich ging opmaken voor de grote finale tussen Tapijthandel Dogger 1 en Joga Bonito. Tapijthandel Dogger 1 speelde een perfecte wedstrijd en wist na een snelle openingstreffer uit te lopen tot maar liefst 4-0, waarmee het toernooi een verdiende winnaar kende. Ook de topscorerstitel bleef binnen het team van Tapijthandel Dogger 1 aangezien Rick Hemmink maar liefst 17 doelpunten maakte gedurende het gehele toernooi. Jordy Harms en Dennis Jozic eindigden op een gedeelde tweede plaats met ieder 15 goals. 

Tijdens de prijsuitreiking werden ook alle vrijwilligers van het toernooi bedankt. Alle scheidsrechters die het toernooi in goede banen hebben geleid kregen hierbij een pakket met lekkernijen samengesteld door onze sponsor Bakker van der Goot aangeboden. Het toernooi werd afgesloten met een gezellig eindfeest onder muzikale begeleiding van DJ JWD. Iedereen bedankt voor zijn of haar bijdrage aan het toernooi en hopelijk zijn jullie volgend jaar weer van de partij bij editie 18 van het Kunstgrastoernooi.

Voorbereiding Sportlust 1 seizoen 2022/2023

Op zondag 7 augustus start Sportlust 1 met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Onder leiding van hoofdtrainer Job Lamberink zal de selectie om 11:00 uur starten met de eerste training. Nadat Sportlust 1 een aantal jaren in Salland heeft gespeeld, is het vlaggenschip van Sportlust door de KNVB weer ingedeeld in de  Twentse competitie. In de 4e klasse A komt Sportlust veel bekenden tegen waar in het verleden ook al meerdere keren tegen is gespeeld. Vanuit de 3e klasse zondag zijn BVV Borne en LSV Lonneker ingedeeld in deze klasse en vanuit de 5e klasse komt Sportlust 1 Manderveen en DTC ’07 uit Tilligte weer tegen. Het beloofd een spannende competitie te worden waarin de verschillende clubs aan elkaar gewaagd zijn.

De selectie van Sportlust bestaat uit een aantal nieuwe spelers, waarmee het team in de voorbereiding bestaat uit 21 spelers. Nadat op 7 augustus de eerste training heeft plaats gevonden, zal Sportlust 1 trainen op woensdagavond en vrijdagavond. De eerste oefenwedstrijd zal plaats vinden op dinsdagavond 23 augustus. Sportlust speelt dan een uitwedstrijd bij SVV ’56 in Sibculo om 20:00 uur. De tweede wedstrijd zal gespeeld worden op Sportpark De Bosrand tegen Sv Almelo. Deze eerste thuiswedstrijd zal om 12:30 aanvangen. De laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding van Sportlust is een uitwedstrijd tegen het “onbekende” Ruinen. Deze wedstrijd wordt op woensdag 31 augustus gespeeld op Sportpark De Baete in Ruinen, waar om 20:00 uur zal worden afgetrapt. Op zondag 4 september start voor Sportlust 1 de bekercompetitie. Na drie bekerwedstrijden zal de competitie dan aanvangen. De competitie start op zondag 25 september, het programma wordt op een later moment door de KNVB bekend gemaakt.

Start jeugdactiviteiten Engbertsdijksvenen; ga je mee op waterdiertjessafari?

De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied dat niet zonder water kan, het echte hoogveen veen is als een grote spons van plantjes dat water op zuigt en vast houdt. In het gebied vind je overal waterplassen, sommige al bijna dichtgegroeid en sommige nog open, hier leeft natuurlijk van alles in, maar wat dan precies? Misschien vinden we wel Bootmannetjes, kokerjuffers, schaatsenrijders, salamanders of waterschorpioenen. Kom je mee ontdekken?!

Komende dinsdagmiddag 26 juli trappen we af met de eerste georganiseerde jeugdactiviteit van 2022 in de Engbertsdijksvenen; we gaan op waterdiertjessafari! Met de schepnet in de hand gaan kijken wat we zoal tegenkomen in en rond het water. Voor €4,50 kan je samen met je (groot)ouders twee uur lang op ontdekking in en rond het water, krijg je ranja en wat lekkers.

Boek uw deelname aan de waterdiertjessafari online op

www.staatsbosbeheer.nl/waterdiertjes-engbertsdijksvenen hier vind u ook meer informatie als startlocatie, prijzen en tijden. Let op; deze activiteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m ongeveer 12 jaar. Online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze activiteit, u betaald alleen voor deelnemende kinderen, maar omdat dit een wateractiviteit is wordt er verwacht dat er tenminste één volwassene bij blijft en kinderen zonder zwemdiploma aan de waterkant worden begeleid.  

Elke maand kunnen kinderen op ontdekking in de Engbertsdijksvenen; op zoek naar waterdiertjes en kriebelbeestjes, speuren naar sporen, op paddenstoelensafari, natuurbingo, uilenballen pluizen, en ga zo maar door… want in de natuur is er altijd wat te beleven.

Op www.staatsbosbeheer.nl/twente vindt u bij het kopje ‘activiteiten’ een overzicht van alle excursies, jeugdactiviteiten, wandelroutes, etc. die in Twente aangeboden worden.

Tip van de boswachter: Trek laarzen of oude stevige schoenen aan, en oude kleren, want vies worden mag!

Nieuw in de Engbertsdijksvenen: excursies en jeugdactiviteiten! Ga 23 juli mee op zoek naar nachtdieren

Nieuw in de Engbertsdijksvenen: excursies en jeugdactiviteiten! Ga 23 juli mee op zoek naar nachtdieren.

Al wandelend door de Engbertsdijksvenen is er genoeg te zien én te horen, maar wat is hoogveen nou eigenlijk, welke planten zie je langs het pad en welke dier maakt toch dat geluid? Het verhaal achter de natuur, achter de plant- en diersoorten, achter de cultuurhistorische elementen die nog volop zichtbaar zijn, dat biedt Staatsbosbeheer per juli 2022 aan. Afgelopen twee jaar is er een enthousiaste groep vrijwillige excursiegidsen en jeugdbegeleiders geworven die staan te trappelen u én uw kinderen mee op ontdekking te nemen in dit bijzondere hoogveengebied. Verschillende thema’s passeren de revue: nachtdieren, heide, hoogveen, paddenstoelen, vogels. En de jeugd kan speuren naar sporen, op waterdiertjes- en kriebelbeestjessafari, of zich creatief uitleven voor vogels en insecten. Op www.staatsbosbeheer.nl/twente vindt u bij het kopje ‘activiteiten’ een overzicht van alle excursies, jeugdactiviteiten, wandelroutes, etc. die in Twente aangeboden worden.

Op zaterdagavond 23 juli trappen we af met de eerste excursie met als thema ‘nachtdieren’:

De schemering, twee momenten tussen dag en nacht en visa versa. Hét moment dat het in de natuur bruist van het leven. Terwijl de lijster zijn laatste tonen fluit, komen de nachtdieren tevoorschijn. Het zicht wordt minder, maar met de oren gespitst is het een hele beleving. Geritsel in de struiken, wat was dat? Gefladder boven je hoofd, ja daar gaan de eerste vleermuizen. Een lichte schim schiet krijsend door de lucht, dat kan maar zo de kerkuil zijn. Maar dan dat mystieke ratelende geluid, zou het een Nachtzwaluw zijn? Overdag vertrouwd hij op zijn verbluffend goede camouflagekleuren, maar op een zwoele zomernacht is hij door zijn geratel haast niet te missen.

Tijdens deze twee uur durende excursie gaat u tijdens de schemering onder leiding van een gids op pad door de Engbertsdijksvenen. In het donker de natuur in is al een beleving op zich, laat staan als de nachtdieren je pad kruisen, dat wil je toch niet missen?!

Boek uw deelname aan de nachtdieren excursie online op www.staatsbosbeheer.nl/nachtdierenengbertsdijksvenen hier vind u ook meer info over deze wandeling zoals de startlocatie, prijzen en tijden.

Let op; online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze wandeling. Dit thema wordt op twee data aangeboden.

Tip van de boswachter: trek een lange broek, bovenkleding met lange mouwen en stevige schoenen aan, en vergeet de verrekijker niet.

Strijd om de penaltybokaal

Via voorselecties bij de diverse leeftijdscategorieën bij de jeugd van Vroomshoopse Boys sprongen de penaltykillers er al uit. Op de finaledag moest dat waar gemaakt worden op het kunstgrasveld van de Boys op De Bosrand. De keepers Chiel Sickman van de A-selectie van de senioren van Vroomshoopse Boys en Niels Pierik van Boys JO19-1 kregen vele schoten op zich afgevuurd waarvan vele met dodelijke precisie. Daarnaast werden de nodige penalty’s manmoedig gestopt door deze beide klasbakken onder de lat.

Bij de jongste jeugd was het Koen Hekman, die zich tot penaltykoning liet kronen. Koen speelde afgelopen seizoen in Boys JO9-3. Bij de jeugd O11 was het Sophie Meinderink, die de penaltybokaal veroverde. Sophie kwam het afgelopen seizoen in Boys JO10-1 uit. Bij de jeugd O13 was Jasper Stolwijk, speler van Boys JO13-1, de sterkste.

Tom Dogger, speler van Boys JO15-1, liet zijn voeten spreken en won de felbegeerde penaltybokaal. Bij de categorie J017 en JO19 was het Joep Vos, speler van Boys JO17-2, die het meest overtuigend met scherp schoot. Joep was daarmee de glorieuze winnaar als opvolger van Matt van de Vegt, die de afgelopen beide edities de penaltybokaal won.

Al met al was het weer een bijzonder geslaagd evenement, die traditiegetrouw op veel publieke belangstelling kon rekenen. Volgend seizoen gaan de scherpschutters van Vroomshoopse Boys zeker op herhaling