Archive for: augustus 2022

Vroomshoopse Boys weet weer wat verliezen is

Op het kunstgrasveld van de Bosrand trad Vroomshoopse Boys aan tegen STEVO uit Geesteren. Dat team degradeerde afgelopen jaar uit de eerste klasse zondag. Dat niveau was nog steeds terug te zien in de vlot lopende combinaties van de gasten. Na een half uur kwam er dan ook een verdiende voorsprong: 0-1. Enkele minuten later had de Boys een passend antwoord met een doelpunt van de attente centrumspits Jordy Harms: 1-1.

In de 40ste minuut werd een onreglementaire tackle in het strafschopgebied van de thuisploeg bestraft met een penalty. Die werd onberispelijk ingeschoten: 1-2. In de 50ste minuut doelpuntte STEVO opnieuw, maar daarna nam een beter spelend Vroomshoopse Boys het initiatief over. Prima individuele acties vanaf de vleugels van Ernst-Jan Heideman en Juliën Derks vonden echter geen bekroning, doordat er niet accuraat werd afgewerkt. Boys-keeper Chiel Sickman onderscheidde zich met enkele fraaie reddingen.

In de slotseconde zorgde een prachtige kopbal van de gasten er nog voor dat STEVO verdiend, maar al met al wel geflatteerd met 4-1 won. Vroomshoopse Boys weet weer wat verliezen is na de afgetekende overwinningen op Mariënberg en De Weide. Het duel tegen STEVO was een uitermate nuttige oefenwedstrijd, waarbij weer de nodige wissels werden toegepast door hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman. Met name het verzorgde veldspel in een groot gedeelte van de tweede helft biedt perspectief voor de Boys. Op zaterdag 3 september wordt er om 14.30 uur in Nijverdal gebekerd tegen competitietegenstander RKSV De Zweef.

Henk Kelder neemt tijdens Høkersweekend afscheid als voorzitter ‘Met pijn in het hart’

ZELHEM – Het is het jaarlijkse fanclubweekend van de band Normaal. Of zoals het evenement onder de anhangers bekend is: het Høkersweekend. Een weekend van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september boordevol livemuziek, gezelligheid, een veiling voor het goede doel en… het afscheid van Henk Kelder, sinds jaar en dag voorzitter van het Anhangerschap, zoals het legioen van Normaalfans zichzelf noemt. Henk Kelder ruimt een belangrijk misverstand uit de weg: “Het Høkersweekend is niet alleen toegankelijk voor fanclubleden. Een ieder is hier welkom.”

 foto: Koos Groenewold

De anhangers – zoals de fans zich in Normaaljargon noemen – zien het Høkersweekend als hun jaarlijkse reünie.
Het evenement wordt traditioneel gehouden bij café De Tol in Zelhem, voor de Normaalliefhebbers zo ongeveer heilige grond want het etablissement was jarenlang de stamkroeg van Ben Jolink en zijn mannen. En vormde dan ook één grote bron van inspiratie: heel wat hits zagen hier dan ook het levenslicht.
Programma
Bands die tijdens het Høkersweekend onder meer optreden: De Dizzy Man’s Band 2.0, The Hillbilly Moonshiners, de Ierse band The Logues, The Marshalls en De Halsband. En vaste gast de Anhangerschapband: een gelegenheidsformatie die ooit werd opgericht na een weddenschap die Henk Kelder was aangegaan.
Veiling van Jolink-spullen
Tijdens het Høkersweekend wordt er bovendien een veiling gehouden voor Sonom, een stichting die ijvert voor neurologisch onderwijs in Malawi. Ben Jolink stelt voor deze veiling op zondagmiddag een aantal persoonlijke spulletjes beschikbaar, dat onder de hamer gaat. Onder toeziend oog van Jolink.
En dan is er dus het afscheid van Henk Kelder. Die houdt het na ruim een kwart eeuw voor gezien als voorzitter van het Anhangerschap. En dat terwijl de markante preses uit het Overijsselse Bergentheim vorig jaar tijdens het Høkersweekend nog zijn eigen boek ‘Høken Henkie  kreeg. Nu gebruikt hij de gelegenheid om zijn voorzittershamer definitief neer te leggen. Wat hij doet omwille van zijn gezondheid.
Dit voorjaar voelde hij zich vooral chronisch moe. Een bezoek aan de huisarts wees uiteindelijk uit dat hij corona bleek te hebben gehad, waarvan hij maar niet herstelde. Reden voor hem een stapje terug te doen. Nu heeft hij besloten definitief het voorzitterschap neer te leggen. “Hoe leuk ik het ook vind om dit te doen. Maar ik moet aan mijn gezondheid denken. Die komt toch op de eerste plaats. En het wat minder intensief aanpakken, dat is niets voor mij. Het is bij mij alles of niets. Vol gas dus. Maar dat zit er niet meer in. En dus neem ik afscheid. Met veel, héél veel pijn in het hart.”
Zie ook: Anhangerschap.nl.

Tennisvereniging De Bosbaan Vroomshoop viert 50-jarig jubileum!

Tennisvereniging De Bosbaan in Vroomshoop viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Een mooie mijlpaal die uiteraard gevierd moet worden. Ter ere van het jubileum heeft voorzitter Benno Witzand een jubileum plaquette ontvangen van de KNLTB.

Op 18 september 1972 werd de oprichtingsvergadering gehouden en was het bestaan van TV de Bosbaan een feit. Nu 50 jaar later kunnen we terugkijken op mooie herinneringen met fantastische sportieve jaren, veel gezellige momenten samen en een geweldige inzet van ontzettend veel actieve leden en vrijwilligers. Samen hebben de leden ervoor gezorgd dat TV de Bosbaan na 50 jaar nog altijd een zeer actieve, gezellige en gezonde vereniging is!

TV de Bosbaan organiseert van 15 tot en met 18 september een jubileumweekend met een vol programma voor zowel leden, oud leden, sponsoren en allen die de vereniging een warm hart toedragen. Op donderdag 15 september wordt om 20:00 uur gestart met de jubileumbingo. Dit belooft een gezellige avond te worden waarbij vele mooie gesponsorde prijzen zijn te winnen. Waaronder 2 wedstrijdkaarten van FC Twente en een uitgebreide fotoshoot ter waarde van € 250. Zowel leden als niet-leden kunnen meedoen aan de bingoavond.

Op vrijdag 16 september zijn de sponsoren uitgenodigd. Gastspreker Erik Hulzebosch geeft dan op zijn eigen wijze kleur aan deze avond. Naast de sponsoren die we deze avond willen bedanken voor hun jarenlange steun, zijn ook de leden van harte welkom.

Uiteraard is er ook een programma voor de jeugdleden. Op zaterdagmiddag 17 september zijn er allerlei spellen en activiteiten op de tennisbaan. Op deze middag zijn vriendjes, vriendinnetjes, neefjes, nichtjes en buurkinderen van harte welkom om mee te doen. We sluiten de zaterdag af met een feestavond met muziek van Chris de Roo en Party DJ Marcel.

Zondag 18 september, de bijzondere dag dat de vereniging officieel 50 jaar is, is er in de middag een reünie met lunch voor genodigden. We hopen dan veel oud bestuurs- en commissieleden, tennisleraren en vrijwilligers te mogen begroeten. Samen kijken we terug op de bijzondere momenten en proosten we op de toekomst. Het jubileumweekend wordt afgesloten in stijl met een “Classics toernooi”. Het toernooi, waarbij de deelnemers in Wimbledon-wit verschijnen, start om 14:00 uur. Deze middag is iedereen, dus ook als je niet meedoet of geen lid bent, welkom op ons mooie tennispark om de spelers aan te moedigen vanaf het terras en er samen een gezellig en onvergetelijk jubileumfeest van te maken.

We kijken uit naar een prachtig jubileumweekend!

Kijk voor meer informatie, de tijden van het programma en om je op te geven voor de programma-onderdelen waar dat voor nodig is, ook op de website www.tvdebosbaan.nl

Inloopspreekuur OV-reisadvies

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!  

Tijdens de maandelijkse inloopspreekuren op locatie geven OV-ambassadeurs advies en tips aan 55-plussers over het reizen met trein of bus. Zo helpen zij hun leeftijdsgenoten langer zelfstandig te reizen en kan men zelf ervaren dat reizen met het openbaar vervoer niet moeilijk is. Voor sommige mensen is het al even geleden dat ze gebruik gemaakt hebben van het openbaar vervoer. Door de OV-ambassadeurs te bevragen en door te doen, blijkt het allemaal mee te vallen! Een uitje naar familie of een bekende, een bezoek aan het museum of een controle in het ziekenhuis is dan geen probleem meer.

Wanneer: donderdag 15 september 2022

Hoe laat: 14.00 – 15.30 uur

Waar: Bibliotheek Vroomshoop, Burg. Koetjestraat 2, Vroomshoop

Telefonische spreekuren 

Neemt u liever telefonisch contact op, dan kunt u bellen met een van de OV-ambassadeurs tijdens het telefonisch spreekuur. Dagelijks zitten zij klaar om telefonisch of via beeldbellen OV-vragen te beantwoorden. Zij zijn bereikbaar op: 038 – 303 70 10.  

  Maandag t/m vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur   Dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur   Maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur   Voor meer informatie en alle activiteiten: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.  

De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland vinden dat het openbaar vervoer voor iedereen makkelijk en toegankelijk moet zijn. Reizen met het openbaar vervoer biedt veel voordelen, maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. OV-ambassadeurs, vrijwilligers met veel kennis van het OV, bieden hierbij de helpende hand.

8 t/m 14 september Week van lezen en schrijven Kom in actie tegen laaggeletterdheid 

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Twenterand gaat het om minimaal een tiende van de volwassenen. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben.

Op 8 september is het wereldalfabetiseringsdag. Van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De Stichting roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Taalpunt Twenterand, de Bibliotheek Twenterand en de gemeente nemen ook dit jaar weer deel aan de themaweek in Twenterand.

Zo organiseert het Taalpunt Twenterand op 8 september een verdiepende training voor professionals. In deze training wordt er aandacht besteed aan het herkennen, bespreekbaar maken en verwijzen van laaggeletterden. Elke professional, werkzaam in Twenterand, is van harte uitgenodigd. Wilt u meedoen? Mail dan naar: d.companje@bibliotheektwenterand.nl voor meer informatie.

Daarnaast worden de (digi)Taalvrijwilligers, de Taalambassadeurs en de vrijwilligers van de Voorleesexpress in het zonnetje gezet. Deze bijeenkomst is besloten, de vrijwilligers hebben via de mail een uitnodiging ontvangen.

Overijsselse Vrijwilligersprijs 2022: Voordragen kan nog steeds!

Jaarlijks reikt de provincie Overijssel per gemeente drie prijzen uit aan vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties die zich op een bijzondere manier inzetten. U kunt aangeven welke Twenterander dit jaar voor deze prijs in aanmerking zou moeten komen. 

De Overijsselse Vrijwilligersprijs is een actie waarbij de provincie Overijssel, Stimuland en verschillende Overijsselse Vrijwilligerssteunpunten de handen ineen slaan om zoveel mogelijk vrijwilligers in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor hun inzet.

Omdat u het beste weet wie zich bij uw vereniging, in uw buurt of binnen uw organisatie met hart en ziel vrijwillig inzet, schakelt het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand graag uw hulp in. Hoewel er al een mooi aantal aanmeldingen zijn binnengekomen is het nog steeds mogelijk om uw kandidaat voor te dragen. U kunt één vrijwilliger aanmelden, maar ook een groep vrijwilligers of een organisatie.

De jury kiest dit jaar uit alle aanmeldingen één jonge vrijwilliger, één volwassen vrijwilliger en één vrijwilligersgroep of organisatie. De prijs wordt in het najaar uit handen van een provinciaal statenlid aan de winnaars uitgereikt.

Kent u een (jonge) vrijwilliger, club, organisatie of burgerinitiatief die het verdient om in het zonnetje gezet te worden? Stuur dan voor maandag 12 september een mail naar: info@vrijwilligerswerktwenterand.nl . Vergeet niet te vermelden waarom uw kandidaat de Overijsselse Vrijwilligersprijs verdient. Zet in de mail ook uw e-mailadres en telefoonnummer zodat het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand contact met u op kan nemen.

Heeft u vragen over de Overijsselse Vrijwilligersprijs? Bel dan naar 0546 481456 (elke werkdag bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur) of stuur een e-mail.

Rock Bottom maakt op eigen bodem z’n rentree

VROOMSHOOP – Ze zijn opgericht ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Vroomshoopse festival Forest Hill. Een band die grotendeels uit Vroomshopers bestaat. De reacties waren dusdanig en het smaakte zo naar meer dat de muzikanten er een vervolg aan gaven. Maar toen kwam corona. Zondag 4 september tijdens de tweede editie van het evenement Beer and Grill maakt de band Rock Bottom echter z’n rentree.

Aanvankelijk had de band zelfs nog geeneens een naam. “Maar toen we optraden tijdens Forest Hill kregen we zoveel enthousiaste reacties dat we tegen elkaar zeiden dat het doodzonde zou zijn als we daar verder niets mee zouden doen”, zegt zanger en oprichter Jan Knapper. “Waarop we ook maar meteen besloten dat er een naam moest komen: Rock Bottom.”

Comeback

Er is vervolgens nog een enkele keer opgetreden, maar door corona kwam het er verder niet meer van. Maar zondag 4 september maakt de band dus z’n comeback. Opnieuw op eigen bodem en tijdens het evenement Beer & Grill, dat wordt gehouden in het kader van de Vroomshoopse feestweek.
Tijdens Beer & Grill is de Formule 1-wedstrijd via een groot scherm te volgen. Verder is er zoals de naam al doet vermoeden het nodige te eten. Op het terrein bij de kermis op het Oranjeplein worden namelijk meerdere foodtrucks opgesteld.
Rockclassics

Rock Bottom heeft louter rockclassics op het repertoire van onder meer Golden Earring, Rolling Stones, Van Halen, Queen en CCR. De band verricht meteen na de Formule 1-wedstrijd de muzikale aftrap.

Behalve Jan Knapper spelen in de band onder anderen Joost Visser en Wilco Lindeboom. “Omdat alle muzikanten ook nog eens in allerlei andere bands spelen, is onze agenda eigenlijk telkens onze grootste uitdaging. Vandaar dat we af en toe een beroep moeten doen op een gastmuzikant, maar we zijn een op en top Vroomshoopse band. Dat we nu dan op eigen bodem onze rentree mogen maken, maakt het uiteraard extra leuk.”

Lichtstadestafette Gramsbergen


Aanstaande maandag 29 augustus staat de lichtstadestafette in Gramsbergen op het programma. Met 5 teams van ieder 4 lopers zijn de lopers van Sportlust Vroomshoop bij deze mooie wedstrijd aanwezig. Elke loper legt een ronde van 2.5km door de prachtig versierde en verlichte straten van Gramsbergen af, waarna het stokje doorgegeven wordt aan de volgende loper, om zo na 10km over de finish te komen 🏁

Het belooft een hele gezellige avond te worden!

Aquapark De Zandstuve Vroomshoop beleeft een prachtig zwemseizoen

Volgens de zwembond geldt het Aquapark De Zandstuve Vroomshoop qua ligging als de allermooiste van de provincie Overijssel. De laatste vijf jaren zijn de voorzieningen sterk verbeterd. Vanuit de lokale Dorpsraad werden in januari 2017 zeven Vroomshoopse vrijwilligers bereid gevonden om met een plan van aanpak te komen om het aan verval onderhevige voormalige zwembad De Zandstuve op te waarderen. Er werd een stichtingsbestuur in het leven geroepen, die allerlei acties onder de bevolking, middenstand en bedrijfsleven organiseerde. De steun was hartverwarmend en er werd ook al dankzij financiële injecties van de gemeente Twenterand en landelijke fondsen meer dan € 175.000,00 op de wal gebracht.

De laatste subsidie betrof een bedrag van € 7.618,64 in het kader van de landelijke Subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties. Mede daardoor wordt de upgrading van het Aquapark met allerlei voorzieningen gerealiseerd met onder meer in het recente verleden relaxstoelen, banken, schaduwdoeken, een koffiehoek, een stormbaan en een freeplayer. De slagroom op de taart bestond uit een in 2020 in gebruik genomen familieglijbaan bij het 50 meter-bassin en een aan het begin van dit zwemseizoen feestelijk geopend spraypark voor de allerkleinsten.

Vanaf de opening in 1963 van het toenmalige zwembad De Zandstuve bemensten vrijwilligers van de zwem- en poloclub De Zandstuve het winkeltje. Daar wordt frisdrank, snoep en ijs et cetera verkocht. Door gebrek aan vrijwilligers werd dit winkeltje door ZPC De Zandstuve vorig zwemseizoen overgedaan aan de stichting Aquapark De Zandstuve. Dat is een groot succes gebleken. Opbrengsten uit de verkoop komen geheel ten goede aan het Aquapark de Zandstuve Vroomshoop.

Coördinator Ramon Talen en zijn vele vrijwilligers kunnen vele veelal jonge bezoekers verwelkomen. Bij het winkeltje wordt naast het Vroomshops en het Twents ook Duits, Engels en Frans en ook Haags en Rotterdams gesproken. Dat is een bewijs temeer dat het Aquapark De Zandstuve Vroomshoop zich in toenemende mate in lokale, nationale en internationale belangstelling mag verheugen.

Tot en met zondag 4 september aanstaande kan van het zwemmen en recreëren op de zonneweide van het Aquapark De Zandstuve worden genoten. Daarna maakt de triatlon van Vroomshoop er op zaterdag 10 september gebruik van. Met deze goede gewoonte werd al in 2019 ter gelegenheid van 150 jaar Vroomshoop begonnen.

Het bestuur van de stichting Aquapark De Zandstuve Vroomshoop kan tevreden terugkijken op een ook al door de welhaast subtropische temperaturen intensief en succesvol jaar. Het bewijs is geleverd dat het Aquapark, dat de gemeente Twenterand als eigenaar kent, echt breed wordt gedragen. Dat geeft volop vertrouwen voor de nabije toekomst. Ook door de combinatie van het bezoek van het nabij gelegen Kabouterpad en het Aquapark de Zandstuve Vroomshoop is er sprake van een win-win situatie wat betreft de recreatieve mogelijkheden van deze fraaie locatie in het bos De Zandstuve.

Vroomshoopse Boys wint ruim van De Weide

In Hoogeveen oefende Vroomshoopse Boys tegen derdeklasser De Weide, die de afgelopen zeven seizoenen op het tweede klasse-niveau geacteerd had. Jos Hutten kreeg namens de Boys al na twee minuten een geweldige kans voor open doel, maar zijn schot ging huizenhoog over. De Weide kreeg kort daarna een mooie kans, maar de na langdurig blessureleed herstelde Boys-keeper Chiel Sickman redde bekwaam. In de 10de minuut vloog een afstandsschot van middenvelder Léon Dogger net naast het doel van de Weide.

In de 12e minuut verving Juliën Derks bij de gasten de geblesseerd geraakte Bert Verschoor. In de 24e minuut kopte Ernst-Jan Heideman een voorzet van Juliën Derks goed in. De keeper van De Weide keerde echter de inzet. De thuisploeg kwam daarna tot enkele doelrijpe kansen, maar wist niet te scoren. Dat deed ook Boys-aanvaller Ernst-Jan Heideman in de 42ste minuut ook niet, toen hij met zijn schot het zijnet trof. In de 43ste minuut werd bij de Boys de geblesseerde Simon Kempers door Sten Runhart vervangen. Er werd gerust met een 0-0 stand.

In de tweede helft pakte de Boys de zaken direct energieker aan met een kopbal van Juliën Derks en een afstandsschot van Léon Dogger. De Weide hield vooralsnog stand, maar moest na een uur buigen voor een benutte penalty van Léon Dogger. Een handsbal binnen het strafschopgebied was daaraan vooraf gegaan. Direct daarna werden bij de gasten Levi Aitink en Sil Derks voor Ernst-Jan Heideman en Niels Elzinga gebracht.

De Boys schroefde het tempo nog meer op en binnen 5 minuten was de stand al 0-3 door een afstandsschot van Léon Dogger en een schuiver in de verre hoek van Juliën Derks. In de 69ste minuut zorgde een eigen doelpunt van De Weide voor de 0-4. In de 83ste minuut was het Jordy Harms, die de Boys in de verre hoek naar 0-5 schoot. Het slotakkoord was van Juliën Derks, die in de 85ste minuut met een doeltreffende kopbal de eindstand op 0-6 bepaalde.

Op zaterdag 3 september wordt er in Nijverdal gebekerd tegen RKSV De Zweef. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt tegen het team, dat ook in de competitie van de tweede klasse J. tegen Vroomshoopse Boys uitkomt.