Archive for: oktober 2022

Presentatiegids Vroomshoopse Boys scoort landelijk

De 15e presentatiegids van Vroomshoopse Boys in successie onder de titel ‘Hart voor blauw en geel’ scoorde ook landelijk. Bij de landelijke verkiezing van de Gulden Gids Award 2022-2023 van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) werd een fraaie derde prijs bemachtigd. Hatto Heim uit Hattem werd eerste, gevolgd door ARC uit Alphen aan de Rijn en Vroomshoopse Boys.

De vakjury is lovend over de presentatiegids van de Boys. Aangegeven wordt dat de burgemeester van de gemeente Twenterand in zijn voorwoord het ‘noaberschap’ en de doe-mentaliteit van het dorp Vroomshoop prijst. Een mentaliteit die hij terug ziet bij Vroomshoopse Boys. Buiten het veld de handen uit de mouwen, in het veld de mouwen opgestroopt. De jury constateert dat die mentaliteit is terug te proeven in de gids.

Er gaat een nieuw clubhuis gebouwd worden. Dat kost veel geld, waarvoor diverse acties worden gevoerd. Dat vraagt om inzet bij velen. Maar het gaat de Boys volgens de jury vast lukken om dat pareltje, dat als simulatie al is gepresenteerd, te realiseren. De gids geeft door interviews met supporters, voetbalfamilies, trainers, vrijwilligers, voetballers uit de kelderklasse en sponsoren een indruk van een club, die er goed voorstaat. De jury is van mening dat Vroomshoopse Boys erin is geslaagd om dit zoals ieder jaar dit naar voren te brengen in een fraaie, kleurrijke gids. Het totale juryrapport is terug te lezen op de site van de BAV: www.bav-voetbal.nl

Dit landelijke succes straalt af op alle vrijwilligers binnen de club: de redactie, clubfotografen, verspreiders en bezorgers. En verder ook op de sponsoren, vormgever John Mulder van Buro Kordaat en de drukker Jan Uitslag. Aan de prijs is een geldbedrag van € 100,00 verbonden, die vanzelfsprekend door de redactie van de presentatiegids is gedoneerd voor de aanstaande nieuwbouw van het clubhuis van Vroomshoopse Boys op De Bosrand.

Vroomshoopse Boys laat punten liggen bij HVV Tubantia

Op het sportpark de Bijenkorf in Hengelo was het zaterdag dermate druk met de vele teams van de voormalige zondagclub, dat de eerste elftallen van HVV Tubantia en Vroomshoopse Boys pas om 15.30 uur met hun competitieduel konden beginnen. Direct togen de goed combinerende gasten in de aanval en al in de eerste minuut had Sil Derks de openingstreffer op zijn schoen na goed voorbereidend werk van Bert Verschoor. De bal vloog net naast het doel en er kwamen daarna meer kansen voor de Boys. Bert Verschoor dwong in de 11e minuut met een hard schot Tubantia-keeper Tijn Zengerink tot een fraaie redding.

Schijnbaar uit het niets kwam HVV Tubantia een minuut daarna op voorsprong. Matig wegwerken van de bal door de Boys-defensie leidde tot een schietkans voor Ali Oulad Ben Lahcen. De bal verdween in de verre linker hoek: 1-0. Na een kwartier claimde de thuisploeg een strafschop na een scrimmage in het doelgebied van de Boys, maar arbiter Joost Soeter wuifde dat weg. In de fase erna probeerde Vroomshoopse Boys het met vooral schoten uit de tweede lijn, maar dat kon HVV Tubantia niet erg verontrusten. Relatief gemakkelijk leek de achterhoede van de thuisploeg stand te houden. Dat veranderde in de 37ste minuut. Léon Dogger kwam vanaf rechts met een mooi aangesneden vrije trap van zo’n 35 meter en Jos Hutten kopte onbedaarlijk hard raak in de linker bovenhoek: 1-1. Dat was voor de Boys een sein om nog een tandje bij te zetten en de druk te verhogen. Dat werd in de 44ste minuut beloond, toen Jos Hutten met een hard schot profiteerde van wanorde in de defensie van HVV Tubantia. Met 1-1 werd gerust.

Na de thee ging de thuisploeg wat opportunistischer spelen met maar liefst vier aanvallers. Het parool was in wezen simpel: de bal snel bij die technisch bekwame aanvallers krijgen, die dan met individuele hoogstandjes gevaar konden stichten. Die speelwijze leidde tot kleine kansen voor HVV Tubantia, terwijl aan de andere kant de Boys enkele gevaarlijke omschakelmomenten had. Levi Aitink met een schot en Jos Hutten met een kopbal konden net niet van de geboden ruimte profiteren.

In de 73ste minuut kwam aan Boys-zijde Ernst-Jan Heideman voor Bert Verschoor. Even later loste Bram Hooijer Tom Pierik af. HVV Tubantia probeerde met alle macht de gelijkmaker te produceren, maar de Boys-defensie leek overeind te blijven. In de 77ste minuut leek de wedstrijd beslist te worden in het voordeel van Vroomshoopse Boys. Ernst-Jan Heideman haalde op rechts de achterlijn en bracht twee volledig vrij staande aanvallers van de Boys in stelling. Bram Hooijer wilde de bal binnen glijden, maar tikte daarbij het leer onbedoeld net voor de voeten van de nog beter voorstaande Levi Aitink weg. Daardoor ging een doelrijpe kans verloren en bleef HVV Tubantia in de wedstrijd.

In de 78ste minuut werd Niels Elzinga voor Jos Hutten in het veld gebracht. HVV Tubantia bleef voor een beter resultaat strijden en dat werd beloond in de 79ste minuut. Vanaf links werd de bal voorgezet en de ervaren Appie Altunbas wist wel raad met dit buitenkansje en verschalkte de uitkomende Boys-doelman Chiel Sickman: 2-2. In de slotfase was het nog spannend voor beide doelen, maar gedoelpunt werd er niet meer. HVV Tubantia liet zich ook vanaf de zijlijn vooral verbaal gelden en dat leverde nog een aantal gele kaarten voor de thuisploeg op.

De formatie van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman verdiende het uiteindelijke punt, waar er zeker meer in had gezeten. Het Boys-team streed weer met veel inzet, maar het zat even niet mee. De ingeslagen status blijft echter behouden en de afwezigheid van de jonge vader Jordy Harms en de geblesseerde spelers Robert Veld, Patrick Drenthen en Simon Kempers werd goed opgevangen. Het spel van de 16-jarige centrale verdediger Duncan Kelder biedt beslist perspectief. Zaterdag speelt de Boys als huidige nummer 3 van de tweede klasse J. thuis tegen Oranje Nassau uit Almelo, waarbij er om 15.00 uur wordt afgetrapt.

In Hengelo werd in de volgende formatie gespeeld: doel: Chiel Sickman, achter: Sil Derks, Duncan Kelder, Jesper Derks en Sten Runhart; midden: Tom Pierik (74: Bram Hooijer), Léon Dogger en Levi Aitink; voor: Bert Verschoor (73: Ernst-Jan Heideman), Jos Hutten (78: Niels Elzinga) en Juliën Derks.

De volgende tegenstander van Vroomshoopse Boys in de knock-out-fase van de bekercompetitie is bekend. Dat is MVV’29 uit Harbrinkhoek, die in top van de derde klasse C. van het zondagvoetbal bivakkeert. Op een van de data 22,23 of 24 november wordt dit bekerduel doordeweeks in Harbrinkhoek gespeeld.

Het tweede elftal van Vroomshoopse Boys boekte in Dalfsen een prima 2-1 overwinning op ASC’62 2. De mannen van trainer Alexander Fokkert vinden zichzelf daardoor terug in de middenmoot van de eerste klasse. Vroomshoopse Boys JO19-1 verloor thuis de derby tegen DETO JO19-1 met 5-1. Boys JO17-1 kon op de Bosrand ook geen potten breken en dolf tegen Heino JO17-1 met 6-2 het onderspit.

SDO houdt schade beperkt tegen ontketende koploper

Voor SDO stond afgelopen zaterdag, 29 oktober, de laatste wedstrijd van het eerste deel van de veldcompetitie op het programma. Daarvoor moest de ploeg afreizen naar Nunspeet om daar te gaan strijden tegen de ongenaakbare koploper Hellas ’63, dat vorige week zeer ruim won van aanjager Blauw Zwart met 30-11. SDO was dus gewaarschuwd en hoopte op een stuntje in deze eerste returnwedstrijd. Eerder dit seizoen troffen de ploegen elkaar in Westerhaar. De Nunspeetse formatie won dat duel met 7-16.

Beide ploegen begonnen messcherp aan het duel, binnen no-time was de bal aan beide kanten de binnenkant van de korf gepasseerd. Hellas ’63 wist daarna zeer snel twee keer het gele mandje te vinden, maar SDO counterde direct naar 3-3. In deze doelpuntrijke beginfase was duidelijk dat de SDO’ers hun huid duur wilden verkopen. Desondanks dat wist koploper Hellas, mede door het hoge schotpercentage van de thuisploeg, een gaatje te slaan naar 7-4. SDO probeerde aan te haken, maar kon geen vuist maken tegen het gemak waarmee de thuisploeg tot scoren kwam. Bij rust was de wedstrijd al gespeeld; Hellas leidde riant met 17-7.

Na rust wijzigde SDO van tactiek om te trachten de scoringsdrang van de lijstaanvoerder te temmen. Deze verandering wierp zijn vruchten af. Hellas ’63 bleef weliswaar de bovenliggende partij, maar vond veel minder gemakkelijk de korf. De Westerhaarders wisten daar meerdere scores tegenover te zetten. Hierdoor liep de lijstaanvoerder niet heel veel verder weg. Een kwartier voor het einde stond het 23-12. Ook in de slotfase vielen de doelpunten aan weerszijden. Hellas ’63 won zeer terecht deze doelpuntrijke wedstrijd, maar SDO deed het niet onverdienstelijk. Einduitslag Hellas ’63 – SDO: 28-15

Voor SDO zit het eerste deel van het veldseizoen erop. Na 8 duels heeft de ploeg van Marco Groothuis 7 punten verzameld en staat het op een veilige 6de plek, net boven de degradatiestreep. De ploeg heeft een ruime voorsprong van 5 punten op de directe achtervolger SDO uit Schoonoord. Het verschil met de subtop is gering, dus kan de Westerhaarse formatie gaan jagen op de hoger geklasseerde ploegen.

Nu gaan de Oranjehemden zich richten op de zaalcompetitie. Hierin komt de Reas-formatie eveneens uit in de derde klasse.

Amicitia speculaasactie 2022

De opbrengst daarvan blijft erg belangrijk voor onze club en dus ook voor jou. We kunnen daarvan allerlei zaken betalen die nodig zijn voor Amicitia. Belangrijk dus om er met z’n allen weer een mooie actie van te maken.

Zoals gebruikelijk gaan we geen deur-aan-deur verkoop doen. Wel vragen we iedereen om binnen je eigen netwerk (gezin/familie/vrienden/kennissen) speculaas te willen verkopen. Zo veel mogelijk. Afgelopen jaar hebben we op deze wijze een RECORD opbrengst gerealiseerd, dankzij jullie inzet!

Uiteraard gaan we teams belonen die de meeste speculaas verkopen.
Winnaars vorig seizoen waren Amicitia C2 (prijs: Jump XL) en A1 (prijs: Tennis clinic / foto).
Alle reden dus om weer volop aan de bak te gaan.

Ook dit jaar koppelen we een goed doel aan de actie. De Stichting Manna Care (Voedselbank Twenterand) merkt vooral in deze tijd dat de vraag naar voedselhulp flink toeneemt. Zij kunnen zeker extra steun gebruiken en daarmee gaan wij hen helpen. Een extra motivatie voor ons allen om meer speculaas te verkopen.

We hebben besloten om de verkoopprijzen voor speculaas van vorig seizoen te handhaven, ondanks dat we duurder uit zijn met onze inkoop. Dat lijkt ons gepast in deze tijd. Een paar belangrijke feiten op een rij:

Actieperiode : van maandag 31 oktober t/m zondag 13 november 2022
Uitgifte speculaas : zaterdag 19 november 2022 (mededelingen volgen voorafgaand)
Pakje speculaas : inhoud 400 gram per pakje
1 pakje kost € 3,00 6 pakjes kosten € 13,50
2 pakjes kosten € 5,00 7 pakjes kosten € 15,75
3 pakjes kosten € 7,50 8 pakjes kosten € 18,00
4 pakjes kosten € 10,00 9 pakjes kosten € 20,25
5 pakjes kosten € 12,50 10 pakjes kosten € 22,50
1 doos met 20 pakjes kost € 40,00
Verkoopprijzen :

Verkooptekst :
GOEDEMORGEN/MIDDAG/AVOND, WIJ ZIJN VAN AMICITIA EN VERKOPEN HEERLIJKE SPECULAAS. WILT U ONZE CLUB EN DE STICHTING MANNA VOEDSELBANK STEUNEN?
ÉÉN PAKJE KOST DRIE EURO, TWEE PAKJES KOSTEN VIJF EURO. MEER MAG UITERAARD OOK!

Wie :
Elk team krijgt net als vorig jaar een opdracht hoeveel pakken ze moeten verkopen. Zo doet iedereen mee, zoals dat hoort binnen een team. Ook van de Amicitia-leden die niet behoren tot een team verwachten wij een persoonlijke bijdrage aan de verkopen. Hoe meer hoe beter!

PER TEAM
150 pakken 100 pakken 75 pakken 50 pakken
Senioren en Midweek A-B-C teams D teams E-F teams en Kangoeroes
Overige leden zo veel mogelijk pakken

Betaling : er zijn diverse betalingswijzen mogelijk
A. Contant, je int het geld, stort het totaal bedrag op de bank en maakt het over VIA JE TRAINER/TEAMOUDER/TEAMMANAGER aan Amicitia;
B. Gebruik Tikkie of Betaalverzoek om de koper te laten betalen. Lekker eenvoudig en overzichtelijk, maar de koper moet dan wel over bv. een smartphone en Whatsapp beschikken. Zoek op internet naar de mogelijkheden.
Bestelling : Alle bestellingen noteer je op het bestelformulier, zodat je later
precies weet wat je aan wie moet afleveren. Het bestelformulier kan
er in het kort zo uit zien:

Datum Verkocht aan
(naam) Aantal pakjes EIGEN GEBRUIK Aantal pakjes
MANNA TOTAAL
aantal pakjes Totaal bedrag
€ Afgeleverd op
datum
3 nov Fam. -A- 1 1 2 € 5,00
4 nov Fam. -B- 2 2 4 € 10,00
5 nov Fam. -C- 5 5 10 € 22,50

Heel veel succes toegewenst, we rekenen op jullie medewerking!

ZorgSaam Twenterand zoekt belastingconsulentenZorgSaam Twenterand is op zoek naar belastingconsulenten. Het is dankbaar werk, want er kunnen ouderen mee geholpen worden die het financieel niet breed hebben.

Als belastingconsulent van ZorgSaam Twenterand helpt u 65-plussers bij het invullen van de aangifteformulieren voor de Inkomstenbelasting (eenvoudige aangiftes) in de periode maart-april 2023. Dit doet u op vrijwillige basis tegen een kleine vergoeding.

Hoe gaat het in z’n werk
U krijgt een vast klantenbestand. Voor deze klanten verzorgt u de Inkomstenbelasting en controleert u de Toeslagen. Het invullen gebeurt op afspraak. Dat kan zijn op kantoor bij ZorgSaam Twenterand, maar soms ook bij mensen thuis. U wordt ondersteund door het team vrijwilligers en een administratief medewerker.


Wij zoeken iemand die:

 • Affiniteit heeft met de doelgroep 65+
 • Goede contactuele vaardigheden heeft
 • (Enige) kennis heeft van financiële/belasting zaken en/of
     het leuk vindt om de kennis te vergroten d.m.v. digitale
     scholing
 • Beschikbaar is in de maanden maart/april.


Meer info en aanmelden
Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met Coby Wolbink via het secretariaat van ZorgSaam Twenterand (0546) 481 456 of mail naar cwolbink@zorginformatietwenterand.nl

EINDELIJK: een website met aanbod welzijn en zorg in Twenterand

Er is meer dan een jaar gewerkt aan de totstandkoming van dé Sociale kaart van Twenterand ofwel website Wegwijs Twenterand. Niet zo gek, want het activiteiten en ondersteuningsaanbod op het gebied van wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen in de gemeente Twenterand is overweldigend. Sinds kort is deze superhandige en overzichtelijke website voor iedereen te raadplegen.

Hoe werkt de website?
Wegwijs Twenterand is gebruiksvriendelijk. U kunt op de onderwerpplaatjes klikken of een zoektekst invullen. Ook vindt u een plattegrond van de gemeente op de website. Daarop kunt u precies zien waar bepaalde voorzieningen zijn of activiteiten plaatsvinden. De zoekresultaten worden getoond in een straal van 25 kilometer rond het gemeentehuis. Het gekozen aanbod is makkelijk digitaal te delen (via WhatsApp of e-mail) en te printen. Wegwijs Twenterand is gemakkelijk te gebruiken op uw mobiele telefoon, tablet of laptop. De website is bedoeld voor inwoners en professionals.

Lokaal en sociaal
Wegwijs Twenterand is ‘lokaal en sociaal’ gericht.Maar wat is nu ‘lokaal en sociaal’? De motoren achter deze website – Coby Wolbink (foto) en Marcus Elzinga – leggen het uit.

Lokaal spreekt voor zich: dat is het aanbod door organisaties in de buurt. Organisaties kunnen zowel stichtingen als verenigingen zijn, maar ook bedrijven. Het aanbod uit Twenterand wordt als eerste getoond op de website. Sociaal wil zeggen dat het aanbod gericht is op inwoners die kwetsbaar zijn. Dit aanbod is doorgaans gratis en laagdrempelig.”

Wolbink: “Een voorbeeld: als iemand op zoek is naar een maaltijdvoorziening aan huis, dan komt degene niet alleen uit bij de gesubsidieerde Stichting Maaltijd Voorziening Twenterand, maar ook bij café ’n Esch in Den Ham.” Op locatie kunnen Vriezenveense inwoners vanaf 60 jaar terecht voor een warme maaltijd in het restaurant van De Vriezenhof. Je hoeft daarvoor geen bewoner van deze woonvorm te zijn. “Velen weten dat niet. Velen weten weer wel dat eens per maand Eetmee wordt gehouden in de kernen Vroomshoop, Westerhaar-Vriezenveensewijk en Den Ham voor inwoners met een kleine portemonnee. Dit aanbod, ook wel (gratis) toegankelijke voorziening genoemd, is te vinden op Wegwijs Twenterand.”

Sociale kaart

De Sociale kaart van Twenterand is een overzicht waar inwoners en professionals praktische informatie kunnen vinden over activiteiten en ondersteuning op het gebied van Wonen, Welzijn, Zorg en Werk en Inkomen in de gemeente Twenterand
Mist u uw lokaal en sociaal aanbod? mail@wegwijstwenterand.nl of ga naar www.wegwijstwenterand.nl


Gericht op kwetsbare inwoners
Ander voorbeeld. Op Wegwijs Twenterand is veel beweeg- en sportaanbod te vinden. Echter, er zijn alleen sportclubs te vinden die een speciaal en laagdrempelig aanbod hebben voor ouderen of mensen met een beperking. Zo telt Twenterand zes voetbalclubs. Daarvan zul je er drie op de website vinden, omdat ze walking football voor ouderen aanbieden of gehandicapten voetbal (G-voetbal) voor mensen met een beperking.” Bij korfbal vind je daarom alleen de Vriezenveense korfbalvereniging Amicitia, omdat zij walking korfbal aanbieden en bij tennisclubs alleen de Vroomshoopse tennisvereniging De Bosbaan, omdat zij walking tennis aanbieden.

Ook het aanbod voor sociaal personenvervoer is er te vinden. We noemen de Vrijwillige Hulpdienst Vriezenveen en ANWB Automaatje Twenterand, maar ook de Wensambulance.

Wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen
Naast het activiteitenaanbod is op Wegwijs Twenterand eveneens veel preventief en ondersteuningsaanbod te vinden. Tevens de huisartsen-, fysio- en logopediepraktijken, maar bijvoorbeeld ook hulp bij rouwverwerking en hoe in aanmerking te komen voor hulpmiddelen en welke organisaties daarover gaan. Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Daarom is het beter een kijkje te gaan nemen.

Vindbaarheid gratis toegankelijke voorzieningen
ZorgSaam Twenterand en de gemeente Twenterand willen met deze website de vindbaarheid van het aanbod vergemakkelijken. Inwoners, maar ook professionals kunnen zo de deelname aan de samenleving tot stand brengen. Dat versterkt de sociale en mentale veerkracht van onze kwetsbare inwoners. Meedoen in de samenleving heeft een preventieve uitwerking op de gezondheid en kan eenzaamheid voorkomen. Met een goed gesprek of een aangeboden activiteit bevordert dit gemeenschapszin en verbinding met anderen.

Achtergrond

Wegwijs Twenterand is ontwikkeld en wordt beheerd door ZorgSaam Twenterand. Deze website is mede tot stand gekomen met een gemeentelijke bijdrage uit het actieplan ’Samen tegen eenzaamheid’. Voor het overige deel heeft ZorgSaam Twenterand zelf financiële middelen geworven.

7% meer Overijsselse verkeersongevallen in 2021

 

Vorig jaar werden in Overijssel bijna 7.500 verkeersongevallen gemeld, een toename van 7% ten opzichte van 2020. Vooral in Zwartewaterland, Wierden en Hellendoorn was het oppassen geblazen: in deze gemeenten nam het aantal ongelukken in het verkeer namelijk het sterkst toe. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente data van Rijkswaterstaat.

Van alle Overijsselse gemeenten vond de grootste stijging plaats in Zwartewaterland. Hier waren in 2021 zelfs bijna 33% meer ongelukken dan het jaar ervoor. De top 5 gemeenten met de sterkste stijging is als volgt:

 1. Zwartewaterland: 32,9% meer verkeersongevallen
 2. Wierden: 28% meer verkeersongevallen
 3. Hellendoorn: 22,2% meer verkeersongevallen
 4. Almelo: 17,8% meer verkeersongevallen
 5. Losser: 16,5% meer verkeersongevallen

Niet overal in Overijssel steeg het aantal ongelukken in het verkeer. Zo vond de sterkste daling juist plaats in Olst-Wijhe: in deze gemeente waren in vorig jaar 27,2% minder verkeersongevallen dan in 2020. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/onderzoek/verkeersongevallen-nederland-2022 

Enschede: relatief meeste ongelukken binnen de bebouwde kom

In Overijssel vonden vorig jaar 3,5 verkeersongevallen per 1.000 inwoners plaats binnen de bebouwde kom. Het gaat dan om alle wegen waar je stapvoets, maximaal 30 of maximaal 50 km/u mag rijden. 

In Enschede is dit aantal ongevallen veel groter: hier gaat het zelfs om 6,4 incidenten per 1.000 inwoners. Ook in Hengelo (4,9 per 1.000 inwoners), Almelo (4,7 per 1.000 inwoners) en Oldenzaal (4,1 per 1.000 inwoners) vinden veel ongevallen plaats binnen de bebouwde kom. In Olst-Wijhe en Tubbergen werden naar verhouding de minste incidenten geregistreerd binnen de bebouwde kom (beide 1 ongeval per 1.000 inwoners).

Turvenloop, tweede keer in 2022

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – In 2021 kon de Turvenloop in Langeveen en Bruinehaar niet doorgaan. Deze editie van het wandel- en hardloopevenement werd ingehaald in het paasweekend van 2022. In plaats van een kerstman liep de paashaas mee en paaseieren namen de plaats in van oliebollen. Op 30 december zal er opnieuw een Turvenloop in 2022 zijn, dit keer voor het eerst op een vrijdag.

In de afgelopen jaren is de populariteit van wandelen en hardlopen enorm toegenomen. Tijdens de coronamaatregelen was het een van de activiteiten die wel door konden gaan, vaak individueel of met z’n tweeën. Een mooi voorbeeld van de toegenomen populariteit is de Loop Esch Door, een nieuw hardloop- en wandelevenement dat onlangs in Tubbergen plaatsvond en een groot succes was.

Achtste Turvenloop

Het programma van de achtste Turvenloop op 30 december zal hetzelfde zijn als op paaszaterdag: wandelen, hardlopen, een kidsrun en een teamscompetitie. Voor de wandelaars zijn er drie geheel nieuwe routes door het prachtige natuurschoon van Langeveen en Bruinehaar uitgezet, met afstanden van 5, 10 en 15 kilometer. Starten kan ‘s morgens vanaf 9.30 uur. De hardlopers beginnen ’s middag om 13.11 uur met de 5 en de 10 kilometer, ook de teams. Deelnemen aan de teamscompetitie kan vanaf drie tot maximaal vijf personen. Aanmelden kan als bedrijf, sportclub en organisatie, maar ook als vriendengroep of vereniging. Het winnende team krijgt een wisselbokaal en een aantal consumptiemunten.

Kidsrun

Een telkens terugkerend succes tijdens de Turvenloop is de kidsrun. Het enthousiasme van de kinderen spat er steeds vanaf. De lengte van de afstanden is aan de leeftijdsgroepen aangepast, zodat vrijwel alle kinderen mee kunnen doen. Er zijn drie categorieën. De jongsten mogen op de loopfiets aan de start verschijnen, eventueel begeleid door ouders. Zij lopen één rondje. De kinderen van 4 tot 8 jaar lopen twee rondjes en de kinderen tot 12 jaar lopen drie rondjes. De kidsrun begint ’s middags om 14.30 uur.

Bijzonder

Start en finish zullen voor alle afstanden op het plein de Drieschicht in Langeveen zijn. En natuurlijk zullen de hardlopers traditiegetrouw, vanaf de tweede Turvenloop, door Café-Restaurant Waaijer rennen. Dit maakt de Turvenloop bijzonder. Hiernaast heeft de vorige editie van de Turvenloop geleerd dat ook het verplaatsen van de hardloopwedstrijd naar de middag de sfeer ten goede komt.

Inschrijven voor het hardlopen kan via www.turvenloop.nl. Uiteraard kan er op 30 december ook ter plekke bij Café-Restaurant Waaijer ingeschreven worden. Opgeven voor de teamscompetitie kan door een e-mail te sturen naar info@turvenloop.nl. De organisatie van de Turvenloop hoopt op een sfeervolle, sportieve, winterse dag.

Efficiënt beloften-team DOS’37 verslaat Vroomshoopse Boys

Op de Bosrand was er op dinsdagavond ook door de aanwezigheid van Vriezenveense supporters opvallend veel publiek bij de derby tussen de beloften-teams met spelers tot en met 21 jaar van Vroomshoopse Boys en DOS’37. De toeschouwers werden zeker niet teleurgesteld, want beide teams maakten er een aantrekkelijke wedstrijd van met fris aanvallend spel.

In de eerste helft ging het gelijk op met aanvankelijk een iets sterker DOS’37. De thuisploeg kwam terug in de wedstrijd, maar verzuimde een voorsprong te nemen. De grootse kans was voor Boys-middenvelder Levi Aitink, die de uitblinkende keeper Gijs Wilharms al voorbij was, maar het doel net niet wist te vinden. Op slag van rust nam DOS’37 de leiding door een doeltreffende kopbal van Olaf de Lange uit een corner van rechts. Met een stand van 0-1 ging de rust in.

Na 49 minuten werd de voorsprong verdubbeld door de gasten. Een mooie aanval over de rechter kant werd bekroond met opnieuw een fraaie kopbal van Olaf de Lange: 0-2. Vroomshoopse Boys probeerde daarna met alle macht de bakens te verzetten, maar de verdediging van DOS’37 stond als een huis. In de 89e minuut hadden de gasten weer een snel omschakelingsmoment en wist Taiwo Francismouth via de uitkomende Boys-keeper Niels Pierik te scoren: 0-3.

Een bijzonder efficiënt DOS’37 won daarmee verdiend van Vroomshoopse Boys in een grotendeels gelijk opgaande wedstrijd. Door deze overwinning van DOS’37 is de spanning helemaal terug aan de kop van de ranglijst van deze voorronde van de Beltona-competitie. DOS’37 herstelde zich knap van de eerdere 3-1 thuisnederlaag tegen de beloften van Stevo. Vroomshoopse Boys maakte een pas op de plaats na de 2-0 uitoverwinning bij DETO Twenterand in Vriezenveen.

De beloften van de Vroomshoopse Boys speelden deze keer met drie spelers uit de A-selectie, terwijl vrijwel alle overige spelers bij de jeugd van de Boys uitkomen. De A-selectie-spelers Tom Pierik en Levi Aitink speelden vanaf het beginsignaal, terwijl Sten Runhart in de loop van de tweede helft in het veld kwam. Voor de hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en de trainers Henk Harmens en Alexander Fokkert van Vroomshoopse Boys was deze wedstrijd weer een mooie gelegenheid om de ontwikkeling van de jonge talenten te volgen en te begeleiden.

Op woensdagavond 16 november speelt het beloften-team van Vroomshoopse Boys in Geesteren tegen Stevo. Op dinsdagavond 6 december 2022 is het laatste duel van deze voorronde voor de winterstop tegen hetzelfde Stevo op de Bosrand in Vroomshoop gepland.

Cursus ‘Werken met DigiD’ zelf overheidszaken via de computer regelen

Vind je het lastig om met de computer een afspraak te maken bij de gemeente? Om online werk te zoeken bij het UWV? Of om digitaal huur- en zorgtoeslag aan te vragen? De overheid vraagt je om steeds meer zelf online te regelen. Als je dit lastig vindt, is een beetje hulp welkom.

Met de gratis cursus ‘Werken met DigiD’ bij de Bibliotheek leer je om je weg te vinden op de websites van de overheid, zodat je zelf je overheidszaken kunt regelen. Ook leer je een DigiD gebruiken.

Deze cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van anderhalf uur. Kun je nog niet inloggen met je DigiD, dan krijg je van tevoren individuele begeleiding om dat te leren.

We gaan er vanuit dat je wel al een beetje overweg kan met de computer. (bijvoorbeeld de muis bedienen, e-mailen, een bijlage openen)

Wil je juist met de basis beginnen? Doe dan mee aan de cursus ‘Omgaan met de computer’ . Hiervoor kunt u zich apart aanmelden bij de bibliotheek.

Geef je op voor deze cursus via onze website www.bibliotheektwenterand.nl, via mail m.vervelde@bibliotheektwenterand.nl of bel 0546-562385. Langskomen in de bibliotheek mag natuurlijk ook. De cursus is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.