Archive for: januari 2023

Revue Singers bereiden zich voor op de Vroomshoopse Revue

Onder de bezielende leiding van pianist en arrangeur Gezinus Veldman zijn afgelopen vrijdagavond de Revue Singers met hun serie repetities voor de Vroomshoopse Revue van start gegaan. Een flink aantal in eigen beheer geschreven zangnummers wordt door de 5 vrouwen en 5 mannen van de Revue Singers ingestudeerd om zo de leden van de Vroomshoopse Revuegroep bij hun sketches muzikaal te ondersteunen. Ook worden er afzonderlijk van de Revuegroep enkele aansprekende muzikale nummers vierstemmig vertolkt.

Al langere tijd repeteren de veertien leden van de Vroomshoopse Revuegroep wekelijks onder de vakkundige leiding van regisseur Jennifer Jansen. Ook de Revue Dancers zijn onder de enthousiaste leiding van Noël Lamberink al driftig aan het repeteren. De avondvullende Vroomshoopse Revue is voor € 15,00 per persoon bij te wonen in het theater van Het Punt in Vroomshoop.

De geplande data van de Revue ‘Energiek Vroomshoop’ zijn op vrijdagavond 17 maart, op zaterdagavond 18 maart en op vrijdagavond 24 maart 2023. De kaartverkoop verloopt naar wens en alleen voor de vrijdagen 17 maart en 24 maart zijn nog een beperkt aantal plaatsen te reserveren. Dat kan tijdens de openingstijden van Expert Berkhof, Tonnendijk 1 in Vroomshoop of door deze winkel te bellen met het nummer 0546-642436. Ook kan secretaris Hans Nieboer voor de nog resterende entreekaarten worden benaderd via het telefoonnummer 0546-643384 of het Emailadres nieboerhans@gmail.com. Tot slot kan gebruik gemaakt worden van het emailadres vroomshoopserevue@gmail.com ,waarna penningmeester Riëtte Kaas voor de verdere afhandeling zal zorgdragen.

SDO verliest topper tegen Elko

Afgelopen zaterdag namen in Elim koplopers Elko en SDO het tegen elkaar op. De ploegen gingen onderling uitmaken wie voorlopig bovenaan zou blijven staan samen met de andere lijstaanvoerder Blauw Zwart. Een belangrijke wedstrijd met gedeelde belangen.

Vanaf het beginsignaal van arbiter Salomons waren de ploegen erg aan elkaar gewaagd. Dit was ook terug te zien in de score, na 10 minuten was het 3-3. Daarna was het Elko dat een gaatje sloeg door twee rake vrije ballen, 5-3. SDO counterde naar 5-4, maar moest daarna lijdzaam toezien hoe de thuisploeg uitliep naar 8-4. In de slotfase van de eerste helft wisten beide ploegen nog tweemaal tot scoren te komen. Hierdoor stond het tijdens de pauze 10-6 in het voordeel van de thuisploeg.

Na rust ging SDO opzoek naar de aansluiting. Het snelle doelpunt direct na de hervatting gaf hoop, maar daarna wilde het niet echt vlotten bij de Oranje-formatie. De ploeg toonde zich strijdbaar, maar wist zeer moeizaam tot scoren te komen, ondanks de vele kansen. Ook bij Elko waren de doelpunten schaars. Een kwartier voor tijd was het 12-8. Elko leek vervolgens de wedstrijd in het slot te gooien, door de marge te vergroten naar 13-8. SDO gaf zich echter niet gewonnen en zette nog één keer aan en vond de aansluiting, 13-11. Maar dichterbij wist de ploeg van Marco Groothuis niet te komen. Einduitslag Elko – SDO: 14-11

Een zuur verlies voor SDO. Het lage rendement speelde de ploeg parten. De ploeg streed voor wat het waard was, maar scoorde gewoonweg te weinig. Daarnaast had de weifelende leidsman het duel niet in de hand, waardoor het nooit een echte wedstrijd werd. Beide ploegen hadden hier zichtbaar last van, gezien het vele commentaar aan het adres van de arbiter. Tekenend waren de vele scores die vielen uit strafworpen, bijna de helft van het totale aantal doelpunten.

Door de nederlaag moet SDO afscheid nemen van de koppositie. Maar er is nog geen man over boord voor de Westerhaarders. De ploeg moet zich gaan herpakken en zich gaan richten op het tweede deel van de competitie. Volgende week spelen de Oranjehemden de eerste returnwedstrijd. De Westerhaarse formatie neemt het dan thuis op tegen hekkensluiter Ons Clubje. Deze wedstrijd begint om 15:45 uur.

Amicitia herstelt zich prima tegen Juventa

In de streekderby tegen Juventa toonde Amicitia zich afgelopen zaterdag in Hardenberg de bovenliggende partij. Al bleek dat aan het begin van de wedstrijd nog niet. De ploeg uit Hardenberg begon fel en scoorde er flink op los. Binnen vijf minuten stond het op een 6-1 voorsprong. De Toyota Drent formatie moest zich flink herpakken. Coach Rick Keus overwoog een vroege time-out maar zag daar van af om zijn team vertrouwen te laten houden in herstel. En dat leidde tot het gewenste resultaat, vijf minuten later kwam het terug tot 7-7. In de periode naar rust waren beide teams nog goed in evenwicht, waarbij de oranjekragen met een klein voordeel de kleedkamers opzochten (9-10).

In de tweede helft stelde Amicitia orde op zaken en kon het uitlopen via 9-12 naar 10-14. Juventa vocht zich na enkele wissels terug in de wedstrijd (13-14). Amicitia verviel in oude fouten en moest toezien hoe na een kwartier spelen Juventa toch weer langszij kwam (15-15). Mede door uitblinkers Floor Wessels en Kelly Landkroon namen de oranjekragen opnieuw een voorsprong, om die niet meer uit handen te geven (17-19). In de slotfase toonde Amicitia zich de betere ploeg en speelde het de wedstrijd tactisch slim en goed scorend uit. Eindstand 18-23.

Met dit resultaat staat Amicitia in punten nu op gelijke hoogte met Kios (R) en Ritola. Laatstgenoemde ploeg is komende zaterdag de tegenstander voor Amicitia in sporthal De Zwet in Zuidlaren (18:25 uur). Voorafgaand speelt Amicitia 2 haar wedstrijd tegen koploper Ritola 2.

Reserves en junioren bereiken wisselend resultaat

Amicitia 2 verspeelde in en tegen Apeldoorn belangrijke punten. Ondanks een gelijk opgaande wedstrijd moest het in de slotfase een 16-15 nederlaag incasseren. Amicitia A1 toonde zich tegen Apeldoorn A1 de betere ploeg (14-17) en nam de punten mee terug naar Vriezenveen. Dat resulteert in een voorlopig mooie vierde plaats in de poule.

Vrijwilligers werven via social media, maar HOE?!

Op donderdag 16 februari organiseren het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand en BestuurdersCentraal Twenterand een inspiratiesessie over het werven van vrijwilligers via social media.

Tegenwoordig is meer dan de helft van de Nederlanders actief op kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn. Nieuwe vrijwilligers werven via social media is een kans die je als organisatie, vereniging of club moet grijpen. Maar hoe doe je dat!?

Tijdens deze avond wordt je stap voor stap meegenomen in de wereld van social media. Je leert hoe je social media effectief inzet voor het werven van vrijwilligers. Wat is er bijvoorbeeld nodig voor het schrijven van een aantrekkelijke en wervende social post? En op welke manier kun je een wervingspost vormgeven? Kortom: een inspirerende avond waarbij tips en tricks zich afwisselen met voorbeelden en ervaringen uit het werkveld!

De inspiratiesessie is interessant voor iedereen die zich binnen een vrijwilligersorganisatie (indirect) bezighoudt met de werving van nieuwe vrijwilligers en/of de social media van zijn/haar vrijwilligersorganisatie beheert.

De avond wordt gehouden bij MCC de Harmonie, Vredesplein 4 in Vroomshoop en start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Aanmelden kan via info@vrijwilligerswerktwenterand.nl.

Voor meer informatie over deze inspiratiesessie kun je contact opnemen met het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand. Telefonisch via 0546 481 456 of per e-mail via info@vrijwilligerswerktwenterand.nl.

Het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand en BestuurdersCentraal Twenterand zijn beide onderdeel van ZorgSaam Twenterand.

Jim Ruiterkamp Kinderdichter 2023 in Twenterand

Wat was het een geweldige finale van de gedichtenwedstrijd in Kulturhus de Klaampe in Westerhaar. Dit evenement gekoppeld aan de landelijke Gedichtendag is een jaarlijkse traditie en werd inmiddels voor de negentiende keer georganiseerd door de bibliotheek Twenterand.

Het werd een spannende strijd tussen de 12 scholen en de 20 genomineerde dichters uit de groepen 5 en 6. Elke groep stuurde hun 5 beste gedichten in. Uit deze in totaal honderd gedichten koos de bibliotheek de 20 genomineerden.

De jury, bestaande uit Marina Arbouw (Theater Turf), Helene Huizinga (verhalenvertelster) en Marieke Stegeman (Bibliotheek Twenterand), had een moeilijke taak. Het niveau was dit jaar erg hoog. Het thema ‘vriendschap’ stond centraal in vele gedichten. En dat leverde verrassende gedichten op, soms met humor, met spanning of met een serieuze ondertoon. Gedichten die ook nog heel goed werden voorgedragen door de makers. De eerste prijs en de titel Kinderdichter 2023 ging naar Jim Ruiterkamp leerling van groep 5 van basisschool De Maten in Den Ham.

Jim won met het gedicht: Mijn konijn

Lieve Dina

Je lijkt wel een ballerina

En mijn konijn Dapper

Jij wordt ook steeds knapper

Elke dag zitten jullie te loeren

En ik kom jullie altijd voeren

Lekkere brok of hooi

Ik kom altijd bij jullie kooi

Wat is het fijn

om jullie te hebben als konijn!

Oud-Twenterander Rick Lantink scoort met het prentenboek ‘De Treuzelreus’

‘Serre is een treuzelaar. Ze kan tijdrekken als geen ander. Op een avond is bij papa de maat vol. Hij roept dat als ze zo doorgaat, de Treuzelreus haar komt halen. Sterre schrikt, maar ze is ook nieuwsgierig. Zou de Treuzelreus echt bestaan? Ze gaat op onderzoek uit en doet al gauw een verrassende ontdekking!’

Dit is in een notendop een samenvatting van het prentenboek ‘De Treuzelreus’ voor ongeduldige ouders en kinderen van circa 2 tot en met 6 jaar. Dit boek is geschreven door de oud-Vroomshoper en ook oud-inwoner van Geerdijk Rick Lantink (36), die met zijn gezin met twee jonge dochters in Zwolle woont. De ouders van Rik en zijn vriendin Djuke wonen in Vroomshoop en Geerdijk. Sinds kort voetbalt Rick opnieuw bij zijn jeugdliefde Vroomshoopse Boys. Rick ging op zijn achttiende levensjaar naar Amsterdam waar hij ging studeren. Hij is als leidinggevende werkzaam bij een grote GGZ-insteling. Rick Lantink zocht tijdens de afgelopen coronatijd een uitlaatklap en dat vond hij in het schrijven ven een kinderboek, dat geïllustreerd is door Charlotte Kornet. ‘De Treuzelreus’ is het eerste boek van Rick Lantink, dat direct al prima scoort bij zijn schrijversdebuut.

Ook dingt “De Treuzelreus’ mee om de publieksprijzen van de zogeheten Indie-Awards. Indie staat voor Independent Publisher. Daarbij gaat het om mensen, die in eigen beheer een boek uitgeven. Sinds december van het vorig jaar is bekend dat ‘De Treuzelreus’ is genomineerd als een van de 20 beste kinderboeken in ons land.

Na de Nationale Voorleesdagen vanaf 25 januari tot en met 4 februari aanstaande, kan er in de maand februari gestemd worden voor de publieksprijs. Daartoe kan gestemd worden via een speciale website. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de code INDIE2022. Tot 1 maart van dit jaar kan ‘De Treuzelreus’, die normaal € 14,95 kost met een actiekorting van 10% worden besteld op www.treuzelreus.nl Het is beter daarmee niet te treuzelen omdat het prentenboek van Rick Lantink zeer in trek is. Daartoe kan er gemaild kan worden met ‘De Treuzelreus’, die bij deze actie de verzendkosten voor haar rekening neemt.

De Buurt Huiskamer opent en gaat de buurt samen brengenOp 6 februari wordt aan nieuwe ontmoetingsvoorziening geopend in Westerhaar-Vriezenveensewijk: een Buurt Huiskamer. Vanaf dan is deze huiskamer in Kulturhus De Klaampe een wekelijkse inloop op maandagmiddag. “Wij brengen de buurt samen.”


Heb je een vraag? Heb je ergens hulp bij nodig?
Wil je weten welke activiteiten er zijn in Westerhaar – Vriezenveensewijk?
Wil je even geen stilte in huis en gezellig met elkaar in gesprek?
Of wil je samen een bakje koffie of thee drinken?
Kom dan naar de Buurt Huiskamer!

14 organisaties werken samen
De Buurt Huiskamer is niet alleen bijzonder vanwege het vrijblijvende en ongedwongen ontmoeten, maar ook vanwege de vele samenwerkingspartners die er bij betrokken zijn en deze ‘huiskamer’ sterk aanbevelen.

Openingstijd en locatie
Vanaf maandag 6 februari, elke maandag van 15.00  tot 17.00 uur geopend in Kulturhus de Klaampe.
Iedereen die behoefte heeft aan ontmoeten is welkom.

De Buurt Huiskamer is er voor iedereen uit Westerhaar – Vriezenveensewijk.
Er zijn geen kosten aan verbonden.
Zien we je daar?


Vorig jaar 47,1% meer auto-inbraken in Overijssel

Vorig jaar werd in Overijssel 1.331 keer ingebroken in auto’s: 47,1% vaker ten opzichte van een jaar eerder. Een forse stijging vergeleken met elders in het land, de gemiddelde stijging in Nederland bedroeg namelijk 11,8%. Vooral in Oldenzaal en Enschede sloegen inbrekers vaker hun slag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente nationale politiedata.

Sterkste toename in Oldenzaal 

In het normaal zo rustige Oldenzaal vonden vorig jaar 101 auto-inbraken plaats: dit zijn er 96 meer dan in 2021. Toen ging het om slechts 5 incidenten. Oldenzaal is hiermee de gemeente met de sterkste stijging van het aantal auto-inbraken. Andere gemeenten waar inbrekers in 2022 veel vaker toesloegen zijn Enschede (+91), Deventer (+70), Almelo (+63) en Hardenberg (+49). 

In vier Overijsselse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Hengelo daalde het aantal sterk (-38), maar ook in Haaksbergen (-14), Zwolle (-8) en Kampen (-2) was deze positieve trend zichtbaar. 

Meeste kans op inbraak in deze gemeenten

Per 10.000 huishoudens vonden er in Overijssel 25,7 inbraken plaats in auto’s, al verschilt de kans op auto-inbraak lokaal sterk. Oldenzaal was in 2022 de onveiligste gemeente van de provincie. Per 10.000 huishoudens vonden hier vorig jaar zelfs bijna 71,2 auto-inbraken plaats. 

De top 5 Overijsselse gemeenten met de grootste kans op inbraak in je auto is als volgt:

 1. Oldenzaal (71,2 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
 2. Enschede (38,4 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
 3. Hardenberg (34,9 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
 4. Deventer (33,2 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
 5. Hengelo (30,2 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)

In Dinkelland is de kans dat je auto wordt binnengedrongen juist het kleinst. Vorig jaar vonden hier 3,8 auto-inbraken plaats per 10.000 huishoudens. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Hier lees je meer over het onderzoek.

Workshop Veilig online bankieren

Maandag 20 februari in de Bibliotheek in Vriezenveen (Jonkerlaan 4).

Internetcriminelen vallen elke dag mensen lastig met bijvoorbeeld valse e-mails en marktplaatsfraude.

Dat wordt alleen maar meer. Steeds meer geldzaken worden online geregeld. Wij willen je graag helpen om dit voor te zijn.

Daarom heeft RegioBank een gratis workshop Veilig online bankieren. Je bent van harte uitgenodigd.

Gratis workshop

Tijdens de gratis workshop leren we je graag hoe je veilig online bankiert. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je bijvoorbeeld:

 • Hoe je internetcriminaliteit herkent.
 • Welke vormen van internetcriminaliteit er zijn.
 • In welke situaties je jouw gegevens niet moet delen.
 • Wanneer je een website of e-mail kunt vertrouwen.

Voor wie is de workshop?

 • Je wil beginnen met Online Bankieren en bent onzeker over de veiligheid.
 • Je bankiert al online en je wil weten hoe je dit veilig kunt doen.
 • Je bent ook welkom als je geen klant bent bij RegioBank.

Deze workshop is een samenwerking tussen Jager Financieel Advies, Het Taalpunt en de Bibliotheek Twenterand. Geef je op via onze website www.bibliotheektwenterand.nl , via mail m.vervelde@bibliotheektwenterand.nl of bel 0546-562385. Langskomen in de bibliotheek mag natuurlijk ook. De workshop is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Strijdbaar Vroomshoopse Boys wint van pover De Zweef

Op een ondanks de vorst prima bespeelbaar hoofdveld van het sportcomplex De Bosrand draaide Vroomshoopse Boys opponent De Zweef uit Nijverdal direct de duimschroeven aan. Het middenveld was vanaf het allereerste begin overduidelijk het domein van de thuisploeg. De vlot lopende combinaties van de Boys resulteerden in meerdere kansen, die echter vooralsnog niet werden benut door Juliën Derks en Jordy Harms.

In de 22ste minuut werd de ban gebroken. Goed voorbereidend werk op rechts van Léon Dogger en Levi Aitink werd bekroond door Juliën Derks met een doeltreffende inzet van dichtbij: 1-0. In de periode erna bleef een geconcentreerd spelend Vroomshoopse Boys de bovenliggende partij met daarbij aanvallende impulsen van beide vleugelverdedigers Jesper Derks en Simon Kempers. Boys-spits Jordy Harms kreeg vanuit een kluts in de 38ste minuut een uitgelezen mogelijkheid te scoren te verdubbelen. Zijn harde schot vloog echter net naast het doel van De Zweef. Zo werd met een stand van 1-0 gerust.

Na de thee toog de Boys direct weer onvervaard ten aanval met daarbij als slot op de deur een uitstekend gepositioneerde eigen defensie. Een vliegend schot van Juliën Derks trof net geen doel in de 58ste minuut. In de 67ste minuut leidde een ongelukkige handsbal van een verdediger van De Zweef in het strafschopgebied tot een penalty voor de Boys. Aanvoerder Léon Dogger voltrok hard en droog het vonnis dor het midden van het doel en liet doelman Mark Klein Boonschate daarbij kansloos. De gasten gaven nog niet op en probeerden via spaarzame counters succes te hebben. In de 73ste minuut moest centrale verdediger Patrick Drenthen ten koste van een gele kaart met een overtreding aan de noodrem trekken om verder onheil te voorkomen.

In de 75ste minuut voerde hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman van de Boys enkele wissels door. Bert Verschuur kwam in het veld voor Levi Aitink en Sten Runhart verving Jesper Derks. De Zweef streed in de enerverende slotfase met de moed der wanhoop en kreeg nog enkele kleine kansen. Goed verdedigend werk aan Boys-zijde voorkwam een tegentreffer. Bert Verschoor en Juliën Derks waren namens de Boys met goede acties nog enkele keren dichtbij de 3-0, maar zover kwam het niet.

De uitstekend leidende scheidsrechter Steven Baylis uit Zwolle floot af bij een 2-0 eindstand. Vroomshoopse Boys behaalde een volkomen verdiende 2-0 overwinning op De Zweef en blijft daardoor als nummer 5. met intussen 21 punten uit 11 wedstrijden in de subtop van de tweede klasse J. bivakkeren. De duelkracht van Vroomshoopse Boys was een pover De Zweef, de nummer 8. van de tweede klasse J., duidelijk teveel. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen de huidige koploper DOS’37 in Vriezenveen en dat belooft een mooie gemeentelijke derby te worden.

Tegen De Zweef werd in de volgende opstelling gespeeld: doel: Chiel Sickman; achter: Jesper Derks (75: Sten Runhart), Patrick Drenthen, Robert Veld en Simon Kempers; midden: Tom Pierik, Léon Dogger en Levi Aitink (75: Bert Verschoor); voor: Sil Derks, Jordy Harms en Juliën Derks.

Eersteklasser Vroomshoopse Boys 2 kon het thuis net niet bolwerken tegen de reserves van Go Ahead Kampen. De mannen van trainer Alexander Fokkert verloren met 2-1. Vroomshoopse Boys JO19 oefende op de Bosrand tegen derde divisionist Sparta Enschede JO19-1. Het team van trainer Kenny Leferink overtuigde en won door een doelpunt van Siem Pierik met 1-0.