Archive for: februari 2023

Koningsspelen 2023


De Koningsspelen, een sportief Oranjefeest waar bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van 6.000 scholen in het primaire onderwijs in Nederland aan meedoen.


Dit jaar op meerdere dagen!

De Koningsspelen vinden traditiegetrouw op de laatste vrijdag voor Koningsdag plaats. Maar in 2023 kunnen scholen in verband met het Suikerfeest zelf een keuze maken tussen
donderdag 20 of vrijdag 21 april!

Daarnaast wordt in Vriezenveen een koppeling gemaakt tussen de Koningsspelen en de sportcarrousel en is daar gekozen voor vrijdag 14 en 21 april.


Twenterandse basisscholen doen mee

De Koningsspelen bestaan uit sportieve activiteiten. De dag begint altijd met een gezamenlijk en feestelijk Koningsontbijt op de basisschool!

Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven. Twenterandse basisscholen nemen fanatiek deel aan de Koningsspelen want maar liefst 18 basisscholen hebben zich hiervoor aangemeld.


Samenwerking basisschool en sportaanbieder

We proberen als gemeente te stimuleren dat er Koningsmatches ontstaan. Dit is een samenwerking tussen een basisschool en een sportaanbieder, met als doel het gezamenlijk organiseren van het sportieve gedeelte van de Koningsspelen.

De sportaanbieder kan dit doen door het organiseren van verschillende activiteiten voor de kinderen, het beschikbaar stellen van de accommodatie, het geven van een clinic of het leveren van vrijwilligers.

Om dit te faciliteren heeft de landelijke organisatie van de Koningsspelen een platform ontwikkeld waar basisscholen en sportorganisaties op een laagdrempelige manier met elkaar in contact kunnen komen.

Wil jij als vereniging of sportaanbieder jouw hulp aanbieden bij de organisatie van de Koningsspelen 2023? Kijk dan op De Koningsmatch

Mochten we als gemeente ondersteuning kunnen bieden in de organisatie, dan vernemen we dit graag via sport@twenterand.nl

OV-ambassadeurs leggen graag uit hoe u kunt reizen!

De drukte op de weg, de maartse buien en het vinden van een parkeerplaats maken het soms best lastig om met de auto naar het ziekenhuis te gaan.

Het openbaar vervoer kan een mooie uitkomst bieden. Bussen stoppen voor de deur van het ziekenhuis. OV-ambassadeurs kunnen u hierover alle uitleg geven. Ook wanneer u al even niet meer met het openbaar vervoer heeft gereisd of een ervaren reiziger bent, maar toch vragen heeft bent u van harte welkom op het inloopspreekuur.

Stel uw vragen tijdens een inloopspreekuur

Heeft u vragen over het reizen met trein, bus of buurtbus? Of over de OV-chipkaart, een kaartje kopen of OVpay (betalen met uw bankpas)? Stel ze dan aan een OV-ambassadeur tijdens één van onze inloopspreekuren. OV-ambassadeurs zijn vrijwilligers die het reizen met het openbaar vervoer gewend zijn. Zij helpen u graag het gemak van het openbaar vervoer ervaren. Tijdens de maandelijkse inloopspreekuren op locaties in Overijssel, Gelderland en Flevoland geven OV-ambassadeurs uitleg en helpen zij u op weg in het openbaar vervoer. U kunt gratis en vrijblijvend binnenlopen.

Wanneer:  donderdag 16 maart 2023

Hoe laat:   14.00 – 15.30 uur

Waar:   Bibliotheek Vroomshoop, Burg. Koetjestraat 2, Vroomshoop

Telefonische spreekuren 

Wilt u liever telefonisch contact met een OV-ambassadeur? Dan kunt u contact opnemen tijdens het telefonisch spreekuur. OV-ambassadeurs zitten dagelijks klaar om uw vragen te beantwoorden. Zij zijn bereikbaar op: 038 – 303 70 10.  

  Maandag t/m vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur   Dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur   Maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur  

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!  

Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette komt op 7 maart langs in Deventer


Slechts 1 procent van het grondoppervlak van bedrijventerreinen bestaat uit groen-blauwe structuren, ofwel bomen, vaste planten, gras, sloten en poelen. Dat kan en moet anders. Groene, gezonde bedrijventerreinen geven antwoord op klimaatuitdagingen en een aantrekkelijke omgeving bieden voor werknemers en ondernemers. Tijdens de Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette op dinsdag 7 maart in Deventer gaan professionals uit overheid en bedrijfsleven met elkaar in gesprek over kansen en mogelijkheden. Hoofdspreker is voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Aan de slag!
De energietransitie, biodiversiteitbevordering en klimaatadaptatie zijn de grote opgaven van deze tijd.  NL2025, waarin vertegenwoordigers van een groot aantal organisaties werken aan een betere toekomst van Nederland, heeft als doel dat bedrijventerreinen niet worden vergeten in deze opgaves. Ook bedrijventerreinen kunnen duurzaam worden ingericht en natuurinclusief en klimaatbestendig gemaakt worden.  Dit vraagt om een grote verandering en om gerichte actie door bedrijven om meer groen-blauw te worden.

Tijdens de Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette in Deventer, die onder leiding staat van Steenbreek-ambassadeur Margot Ribberink, gaan de deelnemers op zoek naar de juiste integrale manier om bedrijventerreinen te herstructureren én te vergroenen.

Floris Alkemade

Hoofdspreker is voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade; hij deelt zijn visie over hoe de grote opgaven van deze tijd het best aangepakt kunnen worden. Fundamentele veranderingen in denken en handelen zijn daarbij volgens Alkemade noodzakelijk. Zeker als het gaat om een (her)inrichting van bedrijventerreinen om groene, gezonde werklandschappen te creëren. Alkemade vertelt op welke wijze dit kan.

De Overijsselse ondernemer Arap-John Tigchelaar, directeur van inkooporganisatie Transferro, vertelt hoe hij met aandacht voor medewerkers en duurzaamheid heeft geïnvesteerd in een gezonde, groene werkomgeving.

Workshops

Naast het programma met sprekers zijn er zes workshops om zelf aan de slag te gaan met de uitdaging:

 1. Herstructureringsopgave als kans voor verduurzaming mét businesscase – Han Wiendels van de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO)
 2. Samenwerken in een PPS voor vergroening van werklocaties – Mark van Mast
 3. Het belang van biodiversiteit en de verschillende rollen van stakeholders – Eddy Schabbink van IPC Groene ruimte
 4. Voldoende ruimte voor bedrijven en het versnellen van  verduurzaming – Kennisnetwerk Regionale Economie Overijssel
 5. Vergroenen van bedrijventerreinen: bedrijven als trekker. Speel samen met Transitiemakers en Thales een serious game op het High Tech Systems Park (HTSP) in Hengelo.
 6. Ontwerpen van Groen en Gezond

Praktische informatie

De bijeenkomst is in de Gasfabriek Deventer aan de Zutphenseweg 6B in Deventer en duurt van 13.00 tot 16.30 uur. Aanmelden kan via de website van Natuur en Milieu Overijssel, waar ook meer informatie is te vinden is over het programma.

De bijeenkomst is georganiseerd door Stichting Steenbreek, provincie Overijssel, De Natuur en Milieufederaties, NL2025, Kennisnetwerk Regionale Economie Overijssel, Natuur voor Elkaar, Samen Klimaatbestendig en SKBN.

The Passion Vroomshoop is op 26 maart

Op zondag 26 maart wordt the Passion Vroomshoop voor de zesde keer in successie over het voerlicht gebracht in het kerkelijk centrum Irene aan de Julianastraat in Vroomshoop. Dat gebeurt vanwege de te verwachten grote belangstelling op die zondag twee keer: om 16.30 uur en om 19.00 uur.

In The Passion staat het indringende en doorleefde Paasverhaal over het lijden en sterven van Jezus centraal, waarbij bekende liederen ten gehore worden gebracht. Dit jaar worden er nummers van onder meer Suzan en Freek, van Jaap Reesema, van Boudewijn de Groot en van BLØF ten gehore gebracht. De liederen worden begeleid door een samengestelde band, die onder leiding staat van Hilde Drees.

De afgelopen maanden hebben alle zangers en zangeressen en ook de musici flink geoefend. Dat geldt ook voor de grote groep spelers en speelsters, die The Passion tot leven brengen. Er doen verschillende (oud)Vroomshopers mee aan deze voorstelling, zowel ervaren krachten als debutanten. Daarbij zowel jong als wat ouder en vaste kerkgangers als degenen, die doorgaans op een wat andere wijze hun christelijk geloof beleven. Op de sociale media wordt de komende weken duidelijk wie welke rollen in The Passion gaan vervullen.

Omgevingsvergunning en pupillendag Vroomshoopse Boys

Op het kunstgras van de Bosrand kwamen zo’n 70 pupillen van de leeftijdscategorie JO8 t/m JO10 van Vroomshoopse Boys in actie. In twee achtereenvolgende sessies werden hele leuke trainingsvormen aangeboden door Ernst-Jan Heideman, Léon Dogger, Sten Runhart, Robert Veld, Patrick Drenthen en Juliën Derks van de A-selectie van de Boys. Ranja en ice tea en broodjes met knakworst in de bomvolle kantine ’t Flierhuus maakten het feest voor de jonkies van de Boys compleet.

Het eerste elftal oefende doordeweeks thuis tegen derdeklasser vv Bergentheim. De goed spelende gasten hielden lang stand, maar moesten uiteindelijk met 3-1 het onderspit delven. De goals aan Boys-zijde werden gemaakt door Jordy Harms, Jos Hutten en Léon Dogger. Op zaterdag 4 maart wordt door Vroomshoopse Boys de competitie van de tweede klasse J. hervat met een thuisduel tegen Enter Vooruit. Om 15.00 uur wordt er afgetrapt op De Bosrand.

De voetbalvereniging Vroomshoopse Boys is weer een stap dichterbij de realisatie van een nieuw clubhuis op De Bosrand gekomen. De gemeente Twenterand verleende onlangs de omgevingsvergunning voor de bouw van het eigen onderkomen van de Boys op de locatie, waar zich nu nog de hoofdtribune bevindt. Er kan en opbouwende fase worden bij de Vroomshoopse dorpsclub tegemoet gezien. Er zal bij de bouwwerkzaamheden naar verwachting een beroep gedaan worden op eigen vrijwilligers. Wat dat betreft kent Vroomshoopse Boys een ijzersterke traditie.

Cursus ‘Muziek op Schoot’ in Twenterand    

                 

De bibliotheek Twenterand organiseert samen met muziekdocente Nelleke Roozenbeek de cursus ‘Muziek op schoot’ voor ouders en hun baby of peuter. Maar ook leuk om als grootouder met een kleinkind te volgen.

Deze cursus (5 lessen) start op woensdag 8 maart in de Bibliotheek in Vriezenveen, Jonkerlaan 4. Van 9.00-10.00 uur, voor ouders en hun baby (vanaf 9 tot 24 maanden) en van 10.30-11.30 uur, voor ouders en hun peuter (vanaf 2 t/m 3 jaar). De overige lessen zijn op woensdag 15, 22, 29 maart en op 5 april 2023.. De kosten voor deze cursus zijn € 54,50 per kind.

Tijdens de les wordt er gezongen, gespeeld, geluisterd en bewogen. Zelf muziek maken gebeurt met stem, handen en voeten en eenvoudige instrumenten. De workshops sluiten aan bij de ontwikkelingsfase van de kinderen. Door zo samen bezig te zijn wordt een basis gelegd voor de muzikale en taalontwikkeling van de kinderen.

Omdat er gewerkt wordt in kleine groepen, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Stuur daarvoor een mailtje naar: info@bibliotheektwenterand.nl  ofmeld je aan via de website www.bibliotheektwenterand.nl/activiteiten

Noa en Jonas winnen de regionale voorleeswedstrijd!

Noa Maasse van basisschool Guido de Brés uit Ommen en Jonas van Engelen van CBS Nieuwoord uit Vroomshoop hebben de regionale voorleeswedstrijd in Ommen gewonnen. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen nu  op 6 april de regio vertegenwoordigen in de provinciale finale. En wellicht worden zij wel

De Nationale Voorleeskampioen 2023!

De 10 voorleeskampioenen uit de gemeenten Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte en Twenterand werden door de presentator Jesper de Bruijn om de beurt op het podium geroepen. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Een deskundige jury luisterde goed naar alle voorgelezen verhalen. Er werd bij het voorlezen gelet op de uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een uitgebreid juryberaad werden Noa en Jonas tot winnaars uitgeroepen.

Noa las een fragment voor uit het boek ‘Lampje’ van Annet Schaap. De jury vond dat ze heel rustig en helder voorlas. Jonas las een fragment voor uit het boek ‘Leven van een loser’ van Jeff Kinney. Hij bracht, volgends de jury, de humor in het verhaal goed over naar het publiek en nam de zaal goed mee in zijn verhaal.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Dagbegeleiding Carintreggeland DOET gaat naar centrum

VRIEZENVEEN – Dagbegeleiding Carintreggeland DOET vindt u vanaf 6 maart 2023 in het centrum van Vriezenveen op de hoek van de markt (Kerkstraat 1, 7671 HE  Vriezenveen). In het voormalige Randstad-gebouw.

Dagbegeleiding Carintreggeland DOET vond een aantal jaren onderdak bij Voetbalvereniging Deto aan de Schout Doddestraat. Een locatie die bezoekers uitnodigt om naar buiten te gaan en contact te leggen met andere mensen.

Nieuwe locatie in het centrum

Met ingang van 6 maart 2023 vindt u Dagbegeleiding Carintreggeland DOET in een eigen locatie in het centrum van Vriezenveen (Kerkstraat 1, 7671 HE Vriezenveen). Een mooie locatie op de hoek van de markt. Zowel het gebouw als de locatie aan de markt biedt de bezoekers van de dagbegeleiding nieuwe mogelijkheden voor te organiseren activiteiten en voor het leggen van sociale contacten.

De locatie wordt momenteel gerenoveerd. De dagbegeleiding is gesloten op vrijdag 3 maart. Vanaf 6 maart zijn de bezoekers welkom in de nieuwe locatie.

Na de zomer zal er nog een team wijkverpleging van Carintreggeland intrek nemen in deze locatie, op de bovenverdieping. Daarnaast is er ruimte voor een aantal kantoorfuncties.

Workshop Veilig online bankieren

Maandag 18 april in de Bibliotheek in Vriezenveen (Jonkerlaan 4).

Internetcriminelen vallen elke dag mensen lastig met bijvoorbeeld valse e-mails en marktplaatsfraude.

Dat wordt alleen maar meer. Steeds meer geldzaken worden online geregeld. Wij willen u graag helpen om dit voor te zijn.

Daarom heeft RegioBank een gratis workshop Veilig online bankieren. U bent van harte uitgenodigd.

Gratis workshop

Tijdens de gratis workshop leren we u graag hoe u veilig online bankiert. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leert u bijvoorbeeld:

 • Hoe u internetcriminaliteit herkent.
 • Welke vormen van internetcriminaliteit er zijn.
 • In welke situaties u uw gegevens niet moet delen.
 • Wanneer u een website of e-mail kunt vertrouwen.

Voor wie is de workshop?

 • U wilt beginnen met Online Bankieren en bent onzeker over de veiligheid.
 • U bankiert al online en u wilt weten hoe u dit veilig kunt doen.
 • U bent ook welkom als u geen klant bent bij RegioBank.

Deze workshop is een samenwerking tussen Jager Financieel Advies, Het Taalpunt en de Bibliotheek Twenterand. Geef je op via onze website www.bibliotheektwenterand.nl, via mail m.vervelde@bibliotheektwenterand.nl of bel 0546-562385. Langskomen in de bibliotheek mag natuurlijk ook. De workshop is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Oud papieractie Chr. Mannenkoor Vroomshoop

Iedereen met oud papier is zoals altijd weer welkom op de eerste zaterdagochtend van de maand bij onze papiercontainers op de parkeerterreinen bij de Jumbo en bij makelaar Bouwhuis / fysiotherapie De Haere. Ook deze keer op zaterdag 4 maart tussen 9.00 en 12.00 uur, want dan staan de leden van ons koor klaar om uw oud papier en karton in ontvangst te nemen.

Geen tijd op dat moment? U kunt uw oud papier of karton ook kwijt in onze twee vaste containers:

· Op de parkeerplaats van Expert Berkhof aan de Tonnendijk te Vroomshoop, tijdens de openingstijden van de winkel.

· Op het parkeerterrein van Praxis Bouwmarkt aan de Amerikalaan te Vroomshoop (tegenover de ambulancepost), alle dagen van de week. Hier werken we samen met de optochtcommissie De Doppe van carnavalsvereniging De Smoezen.

U helpt ons bijzonder door lege dozen strak op te vouwen; dan is de container minder snel vol. En drankverpakkingen horen niet in de papiercontainer, maar in uw oranje pmd-container.

Verreweg de meeste mensen leveren schoon papier en karton aan. Dat stellen we zeer op prijs. Maar helaas maken we ook mee dat piepschuim, bouwafval, plastic en andere rommel in onze containers wordt gegooid. Dat levert ons veel extra werk en kosten op, met zelfs het risico dat een volle papiercontainer in zijn geheel wordt afgekeurd. We doen daarom een dringend beroep op iedereen geen afval in onze papiercontainers te gooien.