Archive for: maart 2023

Chr. Mannenkoor Vroomshoop zingt weer Passiestonde

Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop houdt in 2023 weer twee Passiestonden. Een rijke traditie die in Geesteren voor de 9e keer gaat plaatsvinden en in Vroomshoop voor de 24e keer.

Dit concert omvat muziek en zang die helemaal past in de Stille Week voor Pasen. Dirigent en pianist Gezinus Veldman, de bedenker van de Passiestonde, wordt dit jaar muzikaal terzijde gestaan door altsaxofonist Klaasjan Pullen uit Den Ham.

Op woensdag 5 april wordt de Passiestonde opgevoerd in de rooms-katholieke kerk St. Pancratius te Geesteren.

Op Witte Donderdag 6 april wordt de Passiestonde uitgevoerd in Kerkelijk Centrum Het Anker aan de Hoofdstraat te Vroomshoop.

Het mannenkoor zal samen met Klaasjan Pullen een uur lang passiemuziek ten gehore brengen, zoals ‘Dit ene weten wij’, een stuk op tekst van Henriëtte Roland Holst en op muziek van Gezinus Veldman. Ook zingt het koor het prachtige ‘Pie Jesu’ van Andrew Lloyd Webber. Vlak voor de indrukwekkende stilte halverwege de Passiestonde zingt het koor ‘In manus tuas Pater’. De Passiestonde eindigt met het bekende ‘Nader mij God, bij U’ en daarna het krachtige ‘Lift high the cross’ van S.H. Nicholson, dat samen met de bezoekers zal worden gezongen.

Beide Passiestonden beginnen om 20.30 uur en duren een uur. De entreeprijs bedraagt € 5,00, te voldoen bij de ingang van de kerk.

Het mannenkoor heeft enkele jaren geleden de cd ‘Via Dolorosa’ opgenomen met uitsluitend passiemuziek. Deze prachtige cd kost slechts € 5,00 en is verkrijgbaar na afloop van de Passiestondes. Mailen of bellen kan ook: secretariaat@cmkvroomshoop.nl , tel. 0546-642191.

Twenterand doet mee aan het NK Tegelwippen

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer gestart. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat gemeente Twenterand de strijd aan met ruim 150 Nederlandse gemeenten om tegels te vervangen door groen. Wethouder Arjan Hof geeft het startsein voor Twenterand door de eerste tegels te wippen bij de Peddemorsboerderij in Vriezenveen.

Wethouder Arjan Hof roept inwoners van de gemeente op om hun steentje bij te dragen: “We gaan tegels wippen in Twenterand. Twenterand is een mooie groene gemeente, maar toch liggen er in onze straten en tuinen nog te veel tegels. We vinden het belangrijk om ze te vervangen door groen. Daarom geef ik het startsein voor het NK Tegelwippen 2023. Doe mee, wip de stenen de tuin uit en meld ze aan via www.nk-tegelwippen.nl.”

Bekijk de video met oproep van wethouder Arjan Hof via www.twenterand.nl/nk-tegelwippen.

Groen in plaats van tegels

Extreme regenbuien en lange periodes met droogte en hitte komen steeds vaker voor. Meer groen en minder tegels kan overlast voorkomen. Na extreme regenbuien kan het water via het groen langzaam via de grond wegstromen in plaats van het riool. Daarnaast geven planten en bomen verkoeling op hete dagen en bieden ze voedsel en een schuilplaats aan vogels en insecten.

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen worden voor het vierde jaar op rij georganiseerd door een groot aantal groene organisaties in Nederland. Ruim 150 gemeenten verspreid over het hele land komen in actie. Twenterand gaat de strijd aan met zes andere Twentse gemeenten. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Inwoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Samen in actie

De komende maanden stimuleert gemeente Twenterand inwoners om tegels de tuin uit te wippen. Om inwoners een handje te helpen komt de tegeltaxi van de gemeente gratis langs om tegels op te halen. Daarnaast kunnen inwoners, op vertoon van hun aanmeldbewijs, gewipte tegels gratis inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop. Meer informatie hierover is te vinden op www.twenterand.nl/nk-tegelwippen.

Ook de gemeente zelf komt in actie en vervangt tegels door groen en andere regenwateroplossingen. Zo is het project Kervelplein in Westerhaar bijna afgerond. Het plein werd opnieuw ingericht met meer groen en kratten om regenwater onder de grond op te vangen. Een ander mooi voorbeeld is de Oale Bouw in Westerhaar. Hier wordt een woonwijk gerenoveerd, een wadi aangelegd en regenwater afgekoppeld.

Potgrondactie van Peatminers

Zaterdagochtend 8 april is onze jaarlijkse potgrondactie!

Vanaf 9.30 uur zal Vriezenveen weer even groen kleuren, want dan komen onze leden bij u langs onze potgrond te verkopen!

De potgrond wordt verkocht in zakken van 40 liter;

1 zak                 €4,00

3 zakken             €10,00

1 pallet (60 zakken)     €195,00

Wilt u al van tevoren bestellen? Dat kan! Stuur vóór 3 april een mail naar acties@peatminers.nl met uw bestelling. Uw bestelling kan afgehaald worden op zaterdag 8 april vanaf 09:30 uur bij het

Manitobaplein in Vriezenveen of het wordt tijdens de

potgrondactie aan huis geleverd. (Geeft u bij uw bestelling even aan wat u wil) Betalen kan per QR code of contant bij levering.

Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur

Extra aandacht gevraagd voor het voorkomen van verstoring in de natuur

De lente is begonnen! Het is duidelijk zichtbaar in de natuur: de knoppen aan bomen en struiken schieten de lucht in en vogels maken zich duidelijk hoorbaar op voor een nieuw broedseizoen. De komende maanden is de natuur extra kwetsbaar.

Foto: Staatsbosbeheer

Helaas zien boswachters dat nog niet iedere bezoeker rekening houdt met het broedseizoen en niet weet wat de regels zijn bij een bezoek aan de natuur. Daarom verzoeken alle boswachters van Nederland vriendelijk: ‘blijf op de paden, hond aan de lijn en laat geen afval achter.’ Met deze gezamenlijke actie vragen alle boswachters van Nederland bezoekers om rekening te houden

met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

De gevolgen van verstoring in de natuur zijn juist in het voorjaar groot en hebben effect op parende, broedende, barende of zogende dieren. De verstoring komt door loslopende honden, mensen die van het pad af gaan en plekken betreden waar dat niet mag. Maar ook afval dat bezoekers achterlaten in de natuur is een probleem omdat bijvoorbeeld vogels de rommel gebruiken in hun nest waar kuikens in verstrikt kunnen raken.

Foto: Staatsbosbeheer

Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur en waarom de regels in de natuur er eigenlijk zijn. Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens verhongeren en niet overleven, jonge reekalfjes worden verstoten, hazen raken in de stress of dassen worden verstoord bij hun burcht waardoor ze hun hol niet meer uit durven om voedsel te halen voor hun jongen. “Iedereen is van harte welkom in de natuur maar bedenk wel dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren”, zegt boswachter Kees Jan Westra van Staatsbosbeheer.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week posters, borden of spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de

kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

Genieten

De meeste wandel- fiets- en ruiterpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de websites van de terreineigenaren staat per gebied aangegeven of er afsluitingen zijn in verband met het broedseizoen.

Morgen hotel bouwen voor kleine beestjes

Er staan weer een aantal mooie kinderactiviteiten in boerderij Huisken in het Engbertsdijksvenen in de planning. De eerst volgende is aankomend zondag 26 maart waar kinderen in de basisschool leeftijd een heus hotel kunnen bouwen voor oorwormen, lieveheersbeestjes en solitaire bijen om zo maar wat toekomstige gasten te noemen. Eet je deze week bruine bonen uit blik, bewaar dan dat blik en neem hem schoon mee. Ook zonder blik is er voldoende te knutselen, help mee bouwen aan groot hotel in de tuin van boerderij Huisken. Een paar weken later op 15 april kan je dan met de volgende kindermiddag op zoek gaan naar kriebelbeestjes, en dan is het zeker even spieken of het hotel al bewoond is. Een voor de waterratten kan je op 29 april ook nog op zoek gaan naar waterdiertjes. Genoeg te beleven en te ontdekken in de Engbertsdijksvenen, boek je deelname op https://www.staatsbosbeheer.nl/kindermiddagengbertsdijksvenen Let bij het boeken wel even op de je de juiste data aanklinkt.

Nieuw: Autismecafé in Bibliotheken Twenterand

In samenwerking met het Autisme Trefpunt Twenterand ( ATT) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) organiseert Bibliotheek Twenterand het Autismecafé. Hiermee creëren wij een ontmoetingsplek voor mensen met autisme. Maar ook familieleden, vrienden en mensen die beroepshalve te maken hebben met mensen met autisme zijn van harte welkom op onze avonden.

Het ontmoeten van andere mensen met autisme kan prettig zijn. Je ziet dat je niet de enige bent, er is begrip voor je situatie en je kunt ervaringen uitwisselen.

Vanuit ATT is er al een reguliere inloopochtend voor mensen met autisme op elke dinsdagochtend in wijkgebouw Oos Plekkie in Vroomshoop. Maar er zijn veel mensen die op die dag en tijd niet kunnen. Voor die mensen is er nu ‘s avonds het Autismecafé.

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Wil je een boek of dvd lenen? Wil je je verhaal kwijt of lijkt het je fijn om ervaringen uit te wisselen? Kom naar ons Autismecafé, je bent welkom! Aanmelden is niet nodig en het is gratis. Inloop is tussen 18.30 uur en 20.00 uur.

Woensdagavond 12 april in Bibliotheek Vriezenveen, Jonkerlaan 4

Aanwezig: Nico Burgers van NVA, Joke Jesse en Miranda Felix van ATT

Vrijdagavond 12 mei in Bibliotheek Den Ham, Roelofsbrink 10

Aanwezig: Astrid Zandman en  Miriam van der Borght van ATT

Maandagavond 12 juni in Bibliotheek Westerhaar-Vriezenveensewijk, Beeklaan 1

Aanwezig: Astrid Zandman en Miranda Felix van ATT

Opleidingen voor Leergeld Twenterand

Leergeld Twenterand organiseert eind maart en begin april opleidingen voor haar nieuwe vrijwilligers. De cursussen worden gegeven door gekwalificeerde opleiders van de Vereniging van Leergeld Stichtingen Nederland.

Aan de orde komen hoe je armoede herkent, hoe hulpvragers gerustgesteld kunnen worden, hoe je de financiële situatie van hulpvragers kunt inschatten, hoe de behoeften van een kind in te schatten, welke voorliggende voorzieningen er al in Twenterand zijn, hoe Lisy, het Leergeld InformatieSYsteem werkt, wat de taken zijn van een intermediair, van een coördinator,  etc.

Dat alles met het doel kinderen uit gezinnen die het financieel lastig hebben zo goed mogelijk te helpen. Want ook deze kinderen moeten kunnen meedoen met hun leeftijdgenootjes. Meedoen met sport, met cultuur, met spullen voor school, met een fiets, met een computer voor huiswerk, etc. Dat is de missie van Leergeld Twenterand, want nu meedoen is straks meetellen. Meer informatie, en ook een formulier voor het aanvragen van hulp, is te vinden op www.leergeldtwenterand.nl

Oudere waterleiding Geerdijk wordt vervangen door nieuwe

GEERDIJK – Langs de Geerdijk in Twenterand ligt nu nog een oudere waterleiding die ongeveer 100 huishoudens van drinkwater voorziet. Deze waterleiding moet vervangen worden. Maar eerst wordt er een nieuwe waterleiding aangelegd. De gemeente Twente-rand heeft Vitens toestemming gegeven dat te doen. Het weghalen van de leiding is door haar ligging een lastige klus. Daarom willen Vitens en de gemeente met omwonenden in overleg over de manier waarop de leiding verwijderd gaat worden.

We hebben allemaal voldoende drinkwater nodig. Ook in de toekomst. Die leveringszekerheid is dus belangrijk. De oudere waterleiding langs de Geerdijk was niet toekomstbestendig. Voor het waarborgen van die leveringszekerheid is een nieuwe waterleiding nodig die de komende decennia mee kan. De oude drinkwaterleiding is gemaakt van zogeheten asbestcement. In de jaren waarin deze leiding is gelegd, werden bijna alle drinkwaterleidingen van dat materiaal ge-maakt. Tegenwoordig gebruiken we duurzamere materialen voor drinkwaterleidingen.

Gemeentelijke grond

De oudere drinkwaterleiding ligt aan de noordkant van de sloot langs de Geerdijk op grond van de gemeente Twenterand. Dit op ongeveer twee meter diepte. Veel omwonenden hebben die grond in de loop der tijd als het ware aan hun voortuin toegevoegd. Soms staan er inmiddels bomen, struiken en soms zelfs kleine bouwwerken, zoals tuinhekken. Toch ligt deze oudere leiding wel degelijk in gemeentelijke grond. Vitens en gemeente willen het asbesthoudende ma-teriaal niet in de grond laten zitten. Op dit moment wordt onderzocht op welke manier deze oudere waterleiding kan worden verwijderd.

Informatiebijeenkomst

De nieuwe drinkwaterwaterleiding komt in de berm van de Geerdijk te liggen tussen de water-schapsloot en de Geerdijk. Het weghalen van de oudere en het leggen van de nieuwe waterlei-ding heeft flink wat voeten in aarde. Tijdens de werkzaamheden zijn veel woningen en bedrijven minder goed of tijdelijk helemaal niet bereikbaar. Ook hierover gaan Vitens en de gemeente met omwonenden in gesprek. Begin mei worden ze uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

Opvang Oekraïners in Vriezenveen en Den Ham

De gemeente Twenterand gaat een bijdrage leveren aan de opvang van Oekraïners die hun thuisland zijn ontvlucht en op zoek zijn naar een veilige omgeving om te wonen, werken en leven. Daarom gaat Twenterand in 2023 in totaal 191 Oekraïense vluchtelingen opvangen. De eerste groep van 82 Oekraïners wordt op korte termijn opgevangen op twee locaties: de Sportlaan in Vriezenveen en Camping De Blekkenhorst in Den Ham. Voor de overige Oekraïense vluchtelingen zoekt Twenterand nog naar een geschikte locatie.

De oorlog in Oekraïne houdt de wereld al lange tijd in zijn greep. Als gevolg van deze oorlog ontvluchten nog steeds veel Oekraïners hun land, op zoek naar een veilige omgeving. Een deel van deze vluchtelingen komt naar Nederland, waar onder andere gemeenten de taak hebben om de vluchtelingen een veilig onderdak te bieden. “Wij vinden het belangrijk om ons als gemeente gastvrij op te stellen naar deze Oekraïense vluchtelingen”, legt burgemeester Hans Broekhuizen uit. “De situatie waarin zij verkeren is onvoorstelbaar zwaar. Ze zijn van harte welkom in onze gemeente.”

In Vriezenveen en Den Ham

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Twenterand is niet nieuw. Vorig jaar heeft de gemeente in de Oale Bouw in Westerhaar de eerste opvanglocaties gecreëerd. “De betrokkenheid in onze gemeenschap is hartverwarmend”, zegt Broekhuizen. “De vluchtelingen zijn daar met open armen ontvangen.” Op dit moment heeft Twenterand geen gemeentelijke opvangplaatsen meer. De gezinnen die in 2022 tijdelijk in Westerhaar zijn opgevangen, zijn inmiddels verhuisd naar andere Twentse opvanglocaties. Daarom komen er in Twenterand twee nieuwe locaties: aan de Sportlaan in Vriezenveen (58 personen) en op Camping De Blekkenhorst in Den Ham (24 personen).

Op zoek naar meer plekken

Aan de Sportlaan worden 12 chalets geplaatst: 7 vierpersoons en 5 zespersoons chalets. Op Camping De Blekkenhorst komen 6 vierpersoons chalets. De Oekraïense vluchtelingen kunnen hier in eerste instantie tot 4 maart 2024 blijven. De gemeente Twenterand kan deze periode verlengen, maar dat is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de situatie in Oekraïne en landelijke wet- en regelgeving. Voor het resterende aantal van ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen zoekt de gemeente nog naar geschikte opvanglocaties.

Buurt geïnformeerd

Omwonenden in een straal van ongeveer 500 meter rondom de beide opvanglocaties zijn woensdag 22 maart per brief geïnformeerd over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in hun buurt. Daarnaast organiseert de gemeente Twenterand voor deze omwonenden een inloopavond, waar zij met de gemeente in gesprek kunnen over de plannen en eventuele vragen kunnen stellen.

Grootste hits uit muziekgeschiedenis klinken in theater Het Punt

The 70’s Unplugged speelt Songs for the Road

Theater Het Punt zet de theaterdeuren wagenwijd open voor de band The 70’s Unplugged. Komende zaterdag is het zover: dan speelt deze liveband de grootste nummers uit de muziekgeschiedenis.

VROOMSHOOP – The 70’s Unplugged is bij uitstek geschikt voor een theater zoals Het Punt en is een aanrader voor alle leeftijden, stelt programmeur Harry ten Brinke van theater Het Punt. “Wie jong was in de jaren ’70 zal er alle hits uit z’n jeugd herkennen, maar omdat deze hits mede de muziekgeschiedenis hebben bepaald, kent iedereen ze. Voor ons reden om The 70’s Unplugged te boeken in Het Punt.”

Dansvloer

Deze voorstelling van The 70’s Unplugged is onderdeel van de theatertoer met de titel Songs for the Road. Speciaal voor The 70’s Unplugged wordt theater Het Punt omgetoverd in een grote dansvloer.

Deze hits komen voorbij

Ten Brinke licht alvast een tipje van de sluier op wat betreft de playlist. “Zonder teveel te verklappen natuurlijk. Verheug je op nummers als Bobbi McGee, Band on the Run, Take it Easy en Ramblin Man. En mis vooral de toegift niet.”

Kaarten bestellen

Songs for the Road van The 70’s Unplugged is te bezoeken op zaterdag 25 maart om 20.00 uur in theater Het Punt in Vroomshoop. Tickets kosten 19 euro en zijn te reserveren via www.welkombijhetpunt.nl en via de theaterlijn, telefoon 0546 705050.