Alweer 2000ste rit AutoMaatje: “Zo kom je nog eens ergens”


Drie jaar geleden was de eerste rit van ANWB AutoMaatje Twenterand. Het officiële startsein werd gegeven door wethouder Mark Paters. Sindsdien zijn er al heel wat ritten gereden en gesprekjes gevoerd door de enthousiaste vrijwilligers. En dat alles ondanks de coronapandemie, want de 2000ste rit is alweer gepland.

Dit initiatief is genomen, omdat relatief veel mensen minder mobiel zijn en niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of moeite hebben met het gebruikmaken van de aanwezige vervoersvoorzieningen. Het gaat daarbij vaak om korte afstanden, zoals een bezoek aan de huisarts, de kapper, de kaartclub of een goede vriendin. “Zo kom ik nog eens ergens”, zegt één van de deelnemers, “Na mijn knieoperatie is het helaas niet helemaal meer goed gekomen, waardoor ik zelf geen auto meer kan rijden. En ver lopen lukt ook niet meer. Door AutoMaatje Twenterand kan ik toch regelmatig naar mijn broer. Het is zo fijn geregeld.”

Chauffeurs: “Mensen naar bestemming brengen geeft veel voldoening”
“Maar”, zegt één van de huidige chauffeurs, “het is niet alleen voor de deelnemers die wij naar de plaats van bestemming brengen een fijne ervaring. Als chauffeur geeft het ook ontzettend veel voldoening. Het zijn vaak mensen die minder mobiel zijn, waardoor ze vaak beperkt zijn om nog eens een keer buiten de eigen deur te komen. Het wereldje wordt dan voor hen heel erg klein.”

Een andere chauffeur vertelt dat het rijden hem een gevoel van warmte geeft. “Ik laat altijd blije mensen achter”, zegt hij. “De ouderen zijn vaak mensen die eenzaam zijn. Of hun kinderen wonen niet in de buurt. Meestal moeten de kinderen overdag ook werken. Als chauffeur van AutoMaatje haal je de mensen thuis op, op een vooraf afgesproken tijd en breng je ze naar hun bestemming. Mensen zijn hier echt heel erg mee geholpen. Hun wereld wordt weer een stukje groter en het zorgt ook nog eens voor een sociaal contact. Dat doet mij dan ontzettend goed. Ze zijn echt oprecht blij dat AutoMaatje voor hun vervoer in de omgeving zorgt.”

Volgens de laatste cijfers maken 190 inwoners gebruik maken van AutoMaatje Twenterand en zijn er 35 chauffeurs actief die met elkaar 2000 ritten hebben gereden!

Chauffeur worden of gebruik maken van AutoMaatje?

ANWB AutoMaatje Twenterand is een vervoersdienst, waarbij vrijwilligers tegen een geringe onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Wil je hier meer over weten, meedoen als deelnemer of vrijwilliger? Bel 06-8387 8151 of mail automaatje@zorgsaamtwenterand.nl.  
Op de website van ZorgSaam Twenterand is eveneens informatie te vinden.

ANWB AutoMaatje Twenterand is een samenwerking tussen de gemeente Twenterand, ZorgSaam Twenterand, de ANWB en enthousiaste vrijwilligers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *