Stroperij in Engbertsdijksvenen

Hans de Groot uit Vriezenveen is een verdienstelijk natuurfotograaf. Vorige week stuitte hij op een heel brute vorm van stroperij: een met jongen en al verdwenen nestboom van kleine bonte spechten.

De Groot ontdekte vorige week bij de Bergweg in Kloosterhaar een boom met nesthol waar een stel Kleine bonte spechten druk doende waren met voer. Een unieke kans om deze fraaie spechtjes eens goed in beeld te krijgen. Twee dagen later ging hij weer, nu met betere weersomstandigheden. Tot zijn verbijstering zag hij dat het nest verdwenen was, er restte alleen maar een stomp van de boom. De boom was vlak onder het hol doorgezaagd en het nestgedeelte was meegenomen. Iemand wil blijkbaar proberen om de spechtjes groot te brengen. Dat zal zo goed als zeker mislukken, zelfs al zou één van de ouders nog op het nest gezeten hebben. Toch is een poging zeker lucratief, er is een levendige handel in wilde vogelsoorten. Vogelsoorten die zich moeilijk in gevangenschap voortplanten zijn daarbij het meest geliefd, want die brengen het meest op. Een bekende handelwijze is dan ook het roven uit een nest in de natuur, en de jongen dan te voorzien van een vaste voetring. Op deze manier lijken ze legaal gekweekt en mogen ze verhandeld worden. Voor veel volièrehouders zijn kanaries of parkieten geen uitdaging meer. Er is een vereniging: Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel. Hier worden ervaringen uitgewisseld over wat ze zelf omschrijven als: zeer moeilijk te kweken vogels, als Hop, IJsvogel maar ook Kleine bonte specht. Van die laatste is een uitgebreide beschrijving van een geslaagde kweek. Daartoe werd een stam met nest doorgezaagd onder de ingang, zodat de jongen geringd konden worden. Daarna zijn de stukken weer op elkaar gezet en gespalkt met latten en draad zodat de ouders weer door konden met voeren. De jongen in het gestolen nest zullen het helaas zonder ouders moeten zien te redden. Ze moeten met de hand grootgebracht worden. Om dan, als ze het redden, als legaal gekweekte vogels in de handel te worden aangeboden. De Groot heeft de diefstal gemeld bij Staatsbosbeheer, maar uiteraard is de kans dat er een dader wordt gevonden nihil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *