Wethouder Koster van Twenterand: “Bijna 7 miljoen over, maar we blijven voorzichtig”

De gemeente Twenterand heeft bijna 7 miljoen over. Dat blijkt uit de jaarrekening van 2021. “Toch blijft voorzichtigheid geboden” zegt wethouder Roel Koster, “Dat klinkt misschien dubbel, maar het geld dat we over hebben bestaat uit eenmalige meevallers. We moeten heel bewust keuzes blijven maken om Twenterand financieel gezond te houden”, aldus Koster.

Het bedrag dat de gemeente over heeft is ruim 6,9 miljoen euro. Dit is opgebouwd uit een aantal eenmalige bedragen. Zo komt er bijvoorbeeld bijna 3,3 miljoen euro dividenduitkering van Cogas. Ook heeft Twenterand geld van het Rijk gekregen voor corona. Bijna 9 ton van dat geld is nog niet helemaal uitgegeven. Daarnaast bleef er 7 ton over omdat de gemeente op verschillende plekken geen personeel kon vinden. Daardoor kon ook een aantal opdrachten niet worden uitgevoerd. Zowel het werk als de kosten schuiven door naar 2022. De zoektocht naar personeel gaat door in de krappe arbeidsmarkt.

Spaarpotje

Deze eenmalige meevallers zijn dus mooi, maar wethouder Koster waarschuwt voor te veel optimisme. “Die meevallers waren eenmalig”, legt hij uit. “We moeten echt voorzichtig blijven voor de toekomst. Dit heeft er vooral mee te maken dat de bijdragen die we vanuit het Rijk ontvangen niet altijd van te voren te voorspellen zijn. Om dan tegenvallers op te kunnen vangen is het belangrijk gelden te reserveren. Daarom gaan we het grootste gedeelte van die 7 miljoen bewaren voor als we het in de toekomst financieel lastiger krijgen. We storten het in de Algemene Risico Reserve. Dat moet je zien als een soort spaarpot”.

In balans

Wethouder Koster benadrukt dat de gemeente de komende periode blijft zoeken naar mogelijkheden om de inkomsten te verhogen, de kosten te verlagen en de uitgaven te beperken. “Inkomsten en uitgaven moeten beter in balans zijn”, aldus de wethouder. “Dat doen onze inwoners thuis ook. Als het financieel even lastig is, dan ga je kijken naar wat je nog wel of niet kan doen. Of je kijkt naar extra inkomsten. Dat doen wij als gemeente ook. We

hebben van Den Haag wel veel taken erbij gekregen, maar geen zak geld om dat te betalen. Dus we moeten extra kritisch zijn op onze uitgaven. Het gaat om de balans.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *