8 t/m 14 september Week van lezen en schrijven Kom in actie tegen laaggeletterdheid 

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Twenterand gaat het om minimaal een tiende van de volwassenen. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben.

Op 8 september is het wereldalfabetiseringsdag. Van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De Stichting roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Taalpunt Twenterand, de Bibliotheek Twenterand en de gemeente nemen ook dit jaar weer deel aan de themaweek in Twenterand.

Zo organiseert het Taalpunt Twenterand op 8 september een verdiepende training voor professionals. In deze training wordt er aandacht besteed aan het herkennen, bespreekbaar maken en verwijzen van laaggeletterden. Elke professional, werkzaam in Twenterand, is van harte uitgenodigd. Wilt u meedoen? Mail dan naar: d.companje@bibliotheektwenterand.nl voor meer informatie.

Daarnaast worden de (digi)Taalvrijwilligers, de Taalambassadeurs en de vrijwilligers van de Voorleesexpress in het zonnetje gezet. Deze bijeenkomst is besloten, de vrijwilligers hebben via de mail een uitnodiging ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *