Relatief veel bibliotheeklocaties in Overijssel

In Overijssel zijn relatief veel bibliotheeklocaties. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 17.649 Overijsselaars, wat minder is dan landelijk gemiddeld. Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Overijsselse bibliotheeklocaties haalbaarder dan elders in Nederland. Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties naar abonnementen en boetetarieven en CBS-data over locaties en leden.

Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Het aanbod bestaat uit bijvoorbeeld uit het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Gemiddeld is er voor iedere 22.197 Nederlanders een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners hun bibliotheek met evenveel anderen.

Overijsselaars vaak lid van bibliotheek
Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek.

Dit percentage is in Overijssel met 29,2% hoger dan gemiddeld. In de gemeenten Staphorst (40,2%), Dalfsen (37,4%) en Kampen (36,9%) zijn de meeste huishoudens lid van een bibliotheek. In de gemeente Enschede ligt het percentage het laagst, daar is slechts één op de vijf huishoudens aangesloten.

Abonnement kost gemiddeld € 50,07 in Overijssel
Een basisabonnement bij een Overijsselse bibliotheek kost gemiddeld € 50,07 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden zijn dus relatief duur uit.

De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Overijssel sterk per regio. Leden van de Bibliotheek Tubbergen zijn het goedkoopst uit en betalen slechts € 45. De Stadkamer (Zwolle) rekent met € 63,50 het hoogste tarief voor hun leden.

Benieuwd naar hoe uw gemeente zich weerhoudt? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-bibliotheken-in-nederland-2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *