Ruim 1 op de 4 Overijsselse woningen heeft zonnepanelen

Steeds meer Overijsselaars hebben zonnepanelen op hun dak. Inmiddels zijn in de provincie al 25,5% van de woningen voorzien van installaties met zonnepanelen. Wel zijn er lokaal grote verschillen. Zo zijn inwoners van Dalfsen de grootste liefhebbers: hier heeft zelfs 41,8% van de woningen panelen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Volgens meest recente data uit 2022 staan er in Overijssel momenteel zo’n 132.200 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+27,5%) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om bijna 103.700 woningen.

Dalfsen koploper van Overijssel

Inwoners van Dalfsen hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van de provincie. In totaal hebben maar liefst 41,8% van de woningen hier installaties met panelen. De top 5 Overijsselse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Dalfsen: 41,8% van de woningen heeft zonnepanelen
  2. Raalte: 40,7% van de woningen heeft zonnepanelen
  3. Olst-Wijhe: 39,8% van de woningen heeft zonnepanelen
  4. Wierden: 33,1% van de woningen heeft zonnepanelen
  5. Borne: 32,5% van de woningen heeft zonnepanelen

In abolute zin hebben Zwolle (16.799 – 27,9%), Enschede (12.184 – 16%) en Deventer (9.606 – 20,7%) de meeste woningen met zonnepanelen.

Stijgend aantal zonnepanelen in Almelo

Nergens in Overijssel hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Almelo. In de gemeente staan volgens meest recente data 6.500 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 41,9% ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om bijna 4.600 woningen. 

Andere gemeenten in Overijssel met een sterke toename zijn Zwartewaterland (+39,2%), Hengelo (38,9%), en Tubbergen (34,9%). 

“De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie- expert Kerkhof.  

Momenteel hebben bijna 1,8 miljoen woningen panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1% ten opzichte van een jaar eerder. We gaan hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *