Lentewandeling in de Engbertsdijksvenen; ontdek ontwakende amfibieën, aankomende trekvogels en ontluikende planten

De lente hangt in de lucht, de natuur ontwaakt uit haar winterrust en is weer volop activiteit maar dan moet je in maart wel een beetje gelukt hebben met het weer. De komende weken zie je meer en meer planten, struiken en bomen- ontluiken, het ontvouwen van een boomblad is soms een kunstwerkje van zichzelf, neem er eens de tijd voor. De vogels die hier de hele winter zijn gebleven hebben het alweer op het zingen gezet, én de trekvogels die in het zuiden overwinterden komen soort voor soort weer aangevlogen. De amfibieën-trek richting het voortplantingswater is met gunstig weer ook al begonnen.

fotograaf: Herman Stevens

Eén van die amfibieën is in het voorjaar een opvallend geval, de mannetjes van de heikikker kleuren voor een korte tijd blauw om zo de charmes van de dames heikikker te winnen. Ook de eerste adders laten zich in het vroege voorjaarszonnetje opwarmen, ze zijn goed gecamoufleerd maar met een geoefend oog kan je ze vinden. Het is genieten als je deze soorten van de Engbertsdijksvenen aan treft, maar geniet altijd met gepaste afstand en respect voor het dier, want wordt hij te veel gestoord heeft dat serieus nadelige gevolgen voor het dier en zijn nageslacht.

Nieuwsgierig geworden naar de plant en diersoorten van de Engbertsdijksvenen, ga dan mee op excursie. Op zondagmiddag 19 maart kunt u onder leiding van een natuurgids op ontdekking door de zuidpunt van de Engbertsdijksvenen. Boek uw deelname online op  www.staatsbosbeheer.nl/lenteengbertsdijksvenen

Hier vind u ook meer informatie over de startlocatie, tijden en prijzen. Let op; online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze wandelingen.

Tip van de boswachter: kleed je naar het weer. Een lange broek en dichte stevige schoenen worden sterk aangeraden. Vergeet je verrekijker niet!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *