Overijssel enige provincie met dalend aantal woningbranden

Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 392 woningbranden in Overijssel. Dit is een daling van 3,7% ten opzichte van een jaar eerder, toen ging het om zo’n 407 meldingen van branden in huis. Overijssel is hiermee de enige provincie waarbij het aantal woningbranden in het afgelopen jaar gedaald is. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer. 

In Overijssel relatief minste woningbranden

Gemiddeld waren er vorig jaar 7,6 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Overijssel. In Overijssel waren hiermee dus een stuk minder meldingen dan landelijk (9,6 woningbranden per 10.000 woningen). Zo weinig zelfs, dat geen enkele provincie is waar dit aantal zo laag is. De regio Twente val ook op, hier waren 6,8 meldingen per 10.000 woningen. Alleen de regio Overig Groot Amsterdam scoort net iets beter (6,6).

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Hardenberg het aantal meldingen veel groter. In 2022 waren hier 14 woningbranden per 10.000 woningen. Ook in Dalfsen (12) en Enschede (10) waren relatief veel meldingen per 10.000 woningen.

Grootste stijging in Enschede en Hardenberg

Nergens in Overijssel steeg het aantal woningbranden zo hard als in Hardenberg en Enschede. Er waren hier vorig jaar 11 meer branden dan in 2021. De top 3 gemeenten in Overijssel met de sterkste absolute stijging is als volgt:

  • Enschede en Hardenberg (+11 woningbranden)
  • Almelo (+5 woningbranden)
  • Staphorst (+4 woningbranden)

Voor een aantal Overijsselse gemeenten is er beter nieuws: hier waren vorig jaar namelijk een dalend aantal branden in huis. In Deventer was de afname het sterkst: hier waren in 2022 in totaal 10 minder meldingen dan in 2021. Ook in Zwolle (-9), Steenwijkerland (-9) en in Hengelo (-8) was een dalend aantal woningbranden.

Expert woonverzekeringen Michel Ypma van Independer: “Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen en stemmen de premie hierop af. Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk”.

Bekijk hier per gemeente en provincie hoe het zit: https://www.independer.nl/opstalverzekering/info/dekking/brand/onderzoek/woningbranden-2022 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *