Expositie schilderijen door vrouwen uit Oekraïne in Bibliotheek Vriezenveen

In de maanden juni en juli is er een bijzondere expositie te zien in Bibliotheek Vriezenveen. Een groep vrouwen uit Oekraïne die door Stichting Noodhulp Oekraïne Vriezenveen hier zijn opgevangen, hebben in het afgelopen jaar geschilderd onder de bezielende begeleiding van docent tekenen en handvaardigheid Hans Jaspers Faijer.

Angelika Kotenko, een van de deelnemers aan de expositie, vertelt dat ze voor het laatst geschilderd heeft toen ze op school zat. Dit geldt voor meer dames. “Hans leert ons veel en laat interessante technieken zien. We hebben hierdoor ervaren wat voor verbazingwekkende dingen er kunnen ontstaan op het doek. Er zijn inmiddels al weer een aantal mensen teruggekeerd naar Oekraïne, maar die hebben aangegeven ook daar door te gaan met schilderen.” aldus Kotenko.

Verder zegt zij: “We hebben ook een echte kunstenares in ons midden. Ze heet Natasha, studeerde in Oekraïne aan de kunstacademie en maakt prachtige composities. Heel mooi om te zien!” Volgens Hans Jaspers Faijer willen de dames uiteraard een mooi eindresultaat, maar is het proces een doel op zich en dus nog belangrijker. Dat blijkt ook uit het gesprek met Kotenko. Zij vertelt: “De schilderochtenden zijn voor ons een rustgevend moment waarop we ook onze talenten kunnen onthullen. Maar daarnaast helpt het mij en de andere vrouwen ons uit te drukken en om te verwerken.”

Één van de inspiratiebronnen is ‘Petrykivka’, een traditionele Oekraïens decoratieve schilderstijl. Deze stijl werd traditioneel gebruikt om huiswanden en alledaagse huishoudelijke artikelen te versieren. De kenmerken van deze volkskunststijl zijn de bloempatronen en de  onderscheidende borsteltechnieken. Het is duidelijk onderdeel van de Oekraïense cultuur.

Volgens Kotenko is hun grootste wens dat de rust terugkeert in Oekraïne. En dat zie je ook terug in hun werk. De onderwerpen zijn veelal vrede, de schoonheid die hen vroeger in Oekraïne omringde, het gelukkige leven dat ze voor de oorlog kende en de prachtige natuur. “Het pittoreske landschap, de blauwe luchten en de gele korenvelden blijven altijd in ons hart en vormen voor ons het symbool voor onze geel/blauwe vlag en de patriotten.

Kortom, vrolijk ogend werk met prachtige frisse kleuren, maar met een beladen boodschap. Deze inspirerende expositie is tijdens openingstijden te bewonderen in Bibliotheek Vriezenveen, Jonkerlaan 4. Voor meer informatie kun je bellen naar 0546 562 385, of mailen naar vriezenveen@bibliotheektwenterand.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *