Onderzoek: in deze Overijsselse gemeenten slaan autodieven het vaakst toe

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: binnen de provincie heb je in Enschede de grootste kans op een gestolen auto. Per 10.000 huishoudens werden er de eerste vier maanden van het jaar 1,9 motorvoertuigen gestolen, twee keer zoveel als elders in Overijssel. Na Enschede zijn Dalfsen en Almelo de onveiligste gemeenten om je motorvoertuig te parkeren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

In Overijssel werden in de eerste 4 maanden van 2023 gemiddeld 0,8 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een diefstal is hiermee veel kleiner dan landelijk gemiddeld (3,7). Alleen parkeerplekken in Zeeland (0,7) en Friesland (0,5) zijn vooralsnog iets veiliger om de auto te parkeren, al zijn er wel grote verschillen per gemeente.  

Enschede dé autodiefstal gemeente van Overijssel

Motorvoertuigen staan in Overijssel het minst veilig geparkeerd in Enschede. De top 5 gemeenten in de gemeente met de meeste kans op een autodiefstal is als volgt:

  • Enschede: 1,9 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Dalfsen: 1,7 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Almelo: 1,2 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Zwartewaterland: 1,1 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Zwolle: 1,1 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Niet overal in Overijssel ging het mis: in 11 gemeenten werden vooralsnog geen autodiefstallen gemeld in 2023. Onder andere in Staphorst, Steenwijkerland en Haaksbergen stonden auto’s het veiligst geparkeerd. Bekijk alle cijfers op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/diefstal/onderzoek/autodiefstal-2023 

Weinig autodiefstallen in Overijssel, Toyota populairst

Van januari tot en met april dit jaar werden al 2.972 motorvoertuigen gestolen in Nederland. Bijna de helft van deze incidenten vond plaats in Noord- en Zuid-Holland. Overijssel is goed voor 1,4% van alle autodiefstallen. Kortom: een relatief veilige provincie om je auto te parkeren.

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *