Scholen strijden tegen elektronisch afval tijdens E-waste Race

Vijf basisscholen uit de gemeente Twenterand doen van 5 juni tot en met 29 juni mee met de E-waste Race. Het project is officieel van start gegaan met een kick-off door Wethouder Aimée van der Ham op CBS ’t Groeipunt in Vroomshoop. De vijf deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). Leerlingen zamelen zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

Wethouder Aimée van der Ham: “Door oude en kapotte elektronische apparaten apart in te zamelen, voorkomen we dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Ook hoeven er minder grondstoffen uit de aarde te worden gehaald voor nieuwe producten. Geweldig dat leerlingen van de basisscholen zich tijdens de E-waste Race inzetten voor hergebruik en recycling in Twenterand.”

Laat uw oude en kapotte apparaten gratis ophalen

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen 5 juni en 29 juni gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Draagt u uw steentje bij? Meld uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan via www.ewasterace.nl en laat ze gratis ophalen!

Onder elektronisch afval vallen kapotte of oude apparaten met een stekker of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defecte telefoon maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en kunnen dus niet worden ingeleverd tijdens deze actie.

Geheel verzorgd schoolreisje en kortingscodes voor duurzame producten

Tijdens de E-waste Race gaan tien scholen uit de gemeenten Twenterand en Hardenberg de strijd met elkaar aan. De leerlingen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste. De school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Heeft u uw elektronische afval aangemeld? Dan ontvangt u kortingscodes voor duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

E-waste Race in Twenterand

De E-waste Race in Twenterand vindt plaats van 5 juni tot 29 juni 2023. In de gemeente Twenterand doen de volgende scholen mee: CBS De Pölle (Vriezenveen), Daltonschool Weemewereld (Vriezenveen), CBS ‘t Groeipunt (Vroomshoop), De Smithoek (Den Ham) en Willibrordusschool (Vroomshoop). De race is een initiatief in samenwerking met de gemeente Twenterand, Stichting OPEN en WeeeNL. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled. Onder de naam Wecycle voert Stichting OPEN campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten door het hele land. Tijdens de E-waste Race zie je de naam Wecycle soms op materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *