Category: Geen categorie

Nieuwe Banen Tennisvereniging De Bosbaan feestelijk geopend

Tennisvereniging De Bosbaan vierde afgelopen zaterdag de officiële opening van haar nieuwe banen met een feestelijke bijeenkomst die zowel sportief als gezellig was. Het park was prachtig aangekleed en lag er schitterend bij, wat bijdroeg aan de feestelijke sfeer van de dag.

De dag begon om 13.00 uur met een inspirerende toespraak van voorzitster Annemiek Postma. Ze gaf een overzicht van de geschiedenis van de vereniging en sprak haar dank uit aan de accommodatiecommissie voor het uitstekende onderhoud van de oude banen. Dankzij hun inzet hebben de oude banen zo lang meegekund. Ze prees ook de banencommissie voor hun toewijding en harde werk in het realiseren van de nieuwe banen. Zonder hun inspanningen was deze vernieuwing niet mogelijk geweest.

Het hoogtepunt van de openingsceremonie was het doorknippen van het lint, een eer die toekwam aan Hilde Huijgen en Benno Witzand. Beiden werden geprezen voor hun tomeloze inzet voor de vereniging.

Om 14.00 uur gingen de finales van de jeugd clubkampioenschappen van start. Vervolgens betraden de senioren, geheel in Wimbledon-stijl en gekleed in het wit, de nieuwe banen voor een clinic waarbij gespeeld werd met houten rackets. Dit nostalgische element werd met veel enthousiasme ontvangen en zorgde voor een bijzondere ervaring.

Rond 17.00 uur werden de kampioenen van de voorjaarscompetitie gehuldigd. PittMasters van ’t Trefpunt uit Vroomshoop zorgde voor culinaire verwennerij met heerlijke hapjes, wat de feestelijke sfeer compleet maakte.

De weergoden waren de vereniging gunstig gezind, wat bijdroeg aan een geslaagde dag die door alle aanwezigen als zeer geslaagd werd ervaren. Tennisvereniging De Bosbaan kijkt met trots terug op deze feestelijke opening van de nieuwe banen.

Organisatoren ‘EK-plein’ Vroomshoop blikken terug op zeer geslaagde eerste editie

VROOMSHOOP – Op 16 juni jl. vond de eerste editie van het EK-plein plaats in het kader van de voetbalwedstrijd Polen – Nederland. Circa 200 Vroomshopers kwamen op het plein van Het Punt Vroomshoop bij elkaar en zagen Nederland met de winst ervandoor gaan. 

Dennis Jongeneel, Marc Olsman, Hans Hammink en Marion Lusseveld namen de gehele organisatie op zich. Het viertal is zeer te spreken over de allereerste editie van het EK-plein. Hoewel het weer wisselvallig was, drukte dat de pret niet. Het bezoekersaantal was boven verwachting en het publiek was blij verrast. Uit voorzorg heeft de organisatie het plein zo ingericht dat iedereen droog stond. De kinderactiviteiten vonden binnen plaats en DJ Cyriel, die de afterparty verzorgde, stond in een overdekte trailer. 

Marion Lusseveld van Het Punt vertelt. “Samen met een kleine groep hebben we dit event in een korte tijd neergezet. Het is fantastisch om te zien hoeveel vrijwilligers, organisaties en bedrijven te hulp hebben geschoten. Zowel gevraagd als ongevraagd. Dat laat zien dat we als ondernemers maar één doel voor ogen hebben: het allerbeste voor ons mooie dorp. Het EK-plein is daar opnieuw het bewijs van. Dat het feest dan zo goed wordt ontvangen door het publiek is voor ons een kers op de taart. Op naar de komende twee EK-wedstrijden van Nederland.” 

Het EK-plein van Het Punt is ook de komende twee EK-wedstrijden van Nederland geopend. Deze wedstrijden vinden op vrijdag 21 juni om 21.00 uur en dinsdag 25 juni om 18.00 uur plaats. Het plein opent anderhalf uur van tevoren en de entree is gratis. Na afloop is er een afterparty.

Auto’s en busjes voor World Servants

Op zaterdag 22 juni worden bij het kerkelijk centrum Het Anker, Hoofdstraat 35 in Vroomshoop auto’s en busjes gewassen voor een goed doel. Het gaat in dit geval om een actie van jongeren voor de lokale organisatie World Servants.

Deze landelijke en ook wereldwijde christelijke organisatie bouwt aan verandering. Pro deo-werkers ontdekken dat een werkvakantie in een ontwikkelingsland of ook in Nederland levens daadwerkelijk kan veranderen. Vanuit Vroomshoop werden al meerdere doelen in ontwikkelingslanden gesteund, waarbij bouwprojecten.

Voor nieuwe projecten is geld nodig en daarvoor is deze actie op 22 juni bedoeld. De auto’s en busjes worden van 9.00 uur tot 13.00 uur gewassen. De prijs voor het wassen van een auto is € 10,00 en voor een busje bedraagt die € 15,00. Ook is er koffie en/of thee bij deze prijs inbegrepen.

Beloften Vroomshoopse Boys sluiten lang voetbalseizoen af

Op zaterdag 22 juni vindt op de velden van Sparta Enschede en Vosta de finaledag van de Kozijndeal Nederland beloften competitie plaats. Voor deze 26e editie hebben zich 16 teams geplaatst, waarbij Vroomshoopse Boys. Om 10.00 uur treden de talenten van de Boys in de eerste poulewedstrijd aan tegen hun leeftijdsgenoten van HHC Hardenberg. FC Dalfsen en Sparta Enschede zijn de andere beide tegenstanders in de poulefase.

Verschillende spelers die op de finaledag in Enschede een lang voetbalseizoen afsluiten, kwamen onlangs in actie op De Bosrand in Vroomshoop bij een speciale jubileumwedstrijd van het eerste elftal tegen de jongste jeugd van het 80-jarige Vroomshoopse Boys. Vele ouders en andere familieleden moedigden de pupillen aan. Het werd onder leiding van clubscheidsrechter Jerry de Jong een gezellig geheel, die louter winnaars kende.

foto van Mirjam Veneman

Vroomshoopse Boys kan zich na de vakantie opmaken voor een hernieuwd verblijf in de tweede klasse, die dan een gemeentelijk en regionaal tintje krijgt. DOS’37, Hulzense Boys en FC Dalfsen degradeerden uit de eerste klasse, terwijl vv Hellendoorn via de nacompetitie promoveerde vanuit de derde klasse. Opvallend genoeg degradeerden er maar liefst vijf teams dit seizoen 2023-2024 uit de tweede klasse I. Dat waren allereerst de rechtstreekse degradanten de nummers 13. en 14. HVV Tubantia uit Hengelo en PH uit Almelo. Via de nacompetitie degradeerden daarnaast SC Barbaros en BWO uit Hengelo en De Zweef uit Nijverdal naar de derde klasse.

Boeken, fiets en computer, hoe regel ik dat?

Na de zomer gebeurt het echt. Groep 8 is passé, en je mag nu echt naar een andere school.

Alles is dan nieuw en spannend, de school, het onderwijs, de omgeving en je nieuwe klasgenoten. Maar ook de onkosten kunnen heel spannend zijn, hoe regel je dat?

Sommige gezinnen hebben het financieel lastig en willen toch het beste voor hun kinderen, opdat ze gewoon mee kunnen doen met leeftijdsgenootjes. Stichting Leergeld Twenterand kan in zo’n geval een breed scala aan hulp bieden en het is niet moeilijk die hulp aan te vragen. Intermediairs van de stichting komen namelijk bij u thuis om te overleggen hoe we uw kind kunnen helpen. Er is een breed scala aan hulp mogelijk, niet alleen voor schoolspullen, maar ook voor deelname aan sport of cultuur. Een overzicht van de hulp die de stichting kan bieden staat op https://www.leergeldtwenterand.nl. Daar staat ook een aanvraagformulier. Maar u kunt ook bellen naar de coördinator van de stichting (06-39743797) of een mail sturen naar info@leergeldtwenterand.nl. Een intermediair van de stichting neemt dan contact op en komt dan bij u thuis voor overleg.  In 2023 zijn op die manier ruim 240 kinderen geholpen.

Stichting Leergeld Twenterand is er speciaal voor kinderen in Twenterand. Het is een onafhankelijke stichting die lid is van Leergeld Nederland. De stichting werkt samen met andere hulpverlenende instanties in Twenterand.

Geslaagd Vrivo Buurt- en Bedrijvenvolleybaltoernooi

Het was jarenlang een vaste traditie in de maand juni: Vrivo’s Buurt- en Bedrijvenvolleybaltoernooi.

Het toernooi werd precies 40 jaar geleden voor het eerst gehouden. Elke Vriezenveense buurtvereniging had in die tijd wel één of meer Vrivoërs in de gelederen, die hun ploegen op sleeptouw namen in de strijd tegen hun eigen club- en teamgenoten. De deelnameregels zijn in de afgelopen jaren aangepast om minder prestatie en meer gezelligheid in het toernooi te brengen.

En inderdaad staat de gezelligheid hoog in het vaandel. Meedoen is tegenwoordig belangrijker dan winnen. Dat neemt niet weg, dat er in het veld nog altijd wordt gevochten om elk punt.

Ook dit jaar weer op de twee toernooiavonden. Na een paar jaar weg te zijn geweest, o.m. door de Covid-perikelen, was het toernooi dit jaar weer helemaal terug. En het werden een paar leuke, sportieve en gezellige volleybalavonden bij Vrivo.

Maar liefst 13 teams – met zowel oude bekende als nieuwe gezichten – hebben meegedaan. Op de eerste avond werd er gespeeld voor een plekje in de winnaars- of verliezerspoule en op de tweede avond werd er gestreden voor de eerste plek in deze poules.

In de winnaarspoule heeft Team Kamphuis de beker binnengesleept. Letterlijk gesleept, omdat zij halverwege de avond met vijf spelers verder moesten vanwege een blessure. In de verliezerspoule was het team Quinnect, dat geen enkele set uit handen gaf, de duidelijke winnaar. Beide teams wonnen taart, een wisselbeker en natuurlijk eeuwige roem, althans totdat volgend jaar opnieuw voor de beker gestreden kan worden. Dank aan alle deelnemers, toeschouwers en uiteraard de sponsoren voor deze gezellige toernooiavonden! Het was weer een succes en bij Vrivo wordt reikhalzend uitgekeken naar de editie van 2025.

Activiteiten van Staatsbosbeheer

16 juni  – Kloosterhaar –  Kindermiddag Engbertsdijksvenen – Kriebelbeestjes safari: Het kriebelt en krioelt, heeft heel veel pootjes, en houd van opruimen, rara wat is het? Ga mee op kriebelbeestjessafari en ontdek welke beestjes opvallen of welke zich liever verstoppen, kan jij ze vinden? Of speel je liever zelf verstoppertje? Meer informatie over deze activiteit en de deelname van uw kinderen boeken op www.staatsbosbeheer.nl/kindermiddagengbertsdijksvenen

18 juni – Hezingen – Nachtdieren van het Springendal: Heb je zin in een spannende avondwandeling? Kom dan naar het Springendal en ga mee op pad met de gids van Staatsbosbeheer. Ontdek welke nachtvlinders er in de schemering tevoorschijn komen. In juni en juli is er ook nog de kans om Vliegend Hert te vinden, zijn leefgebied zit dichtbij. Hoor je dat gefladder boven je hoofd? Dat was vast een vleermuis! De magische roep van een bosuil ken je waarschijnlijk wel, maar herken je ook de ratelende roep van een nachtzwaluw? Meer informatie over deze activiteit en uw deelname boeken op www.staatsbosbeheer.nl/nachtdierenspringendal

22 juni – Kloosterhaar – Vollemaanwandeling Engbertsdijksvenen: Beleef de mystieke sfeer van de Engbertsdijksvenen bij volle maan. Betreed met de gids van Staatsbosbeheer het natuurgebied bij schemer, zet je zintuigen op scherp en geniet van het steeds donkerder wordende hemel. In Natuurgebied de Engbertsdijksvenen heb je vol zicht op de volle maan en de sterrenhemel. Meer informatie over deze activiteit en uw deelname boeken op www.staatsbosbeheer.nl/vollemaanengbertsdijksvenen

Groenbezig Festival

Op vrijdag 5 juli is het Groenbezig Festival. Dit is hét festival voor iedereen in Overijssel die groen bezig is, zoals vrijwilligers, initiatiefnemers en mensen met interesse in natuur. Zij volgen op het festival inspirerende workshops, ontdekken boeiende sprekers en laten zich inspireren tijdens dit unieke evenement waar groen en gezelligheid samenkomen.

Een gevarieerd programma voor iedereen

Er is een gevarieerd programma met voor ieder wat wils. Er zijn inspirerende lezingen, excursies en workshops over onderwerpen als wilde bijen, story-telling, groene schoolpleinen, natuurfotografie, eetbare natuur, bosbaden, landschapsbiografie, hoogstamfruit, knotwilgen en (veel) meer!

Ook kun je deelnemen aan korte pitches, informatieve stands bezoeken, kennismaken met andere vrijwilligers en genieten van het mooie weer onder het genot van een hapje, een drankje én muziek. Reserveer snel jouw plek, want vol = vol!

Bekijk hier het volledige programma.

Wanneer: Vrijdag 5 juli 2024 van 13.00 tot 17.00 uur

Waar: HOFtheater, Voorhof 2 in Raalte

Kosten: Gratis!

Groenbezig Festival wordt georganiseerd namens:
Natuur en Milieu Overijssel, IVN, KNNV, Landschap Overijssel, Provincie Overijssel (Natuur voor Elkaar), Staatsbosbeheer, IJssellandschap, Twickel en Natuurmonumenten.

Meld je hier aan voor het Groenbezig Festival

Vragen van GBT over fietspad Hoofdweg-Bouwmeesterstraat

Tussen Westerhaar-Vriezenveensewijk en Vriezenveen ligt een vrijliggend fietspad. Een fietspad dat
gebruikt wordt door zowel recreatieve gebruikers als schoolgaande jeugd.
Daar waar fietspaden her en der opgewaardeerd worden vanwege de veranderde fiets – naar bredere ebike dus breder fietspad noodzakelijker – speelt bij dit fietspad ook een ander aspect mee: de
(ontbrekende) verlichting.
Dit tracé telt bijna 3 kilometer, met ergens halverwege slechts één verlichtingspunt. Dit fietspad wordt
dan ook ervaren als gedateerd, onveilig en aardedonker, vooral vroeg in de (najaars)ochtend als de
schooljeugd er gebruik van maakt. Met name ouders/opvoeders vinden het voor hun kinderen een
doodeng fietspad.
In 2018 is dit tracé al eens aangemerkt op plaats 12 van de verkeersmaatregelen-lijst samengesteld door
bureau Goudappel Coffeng. Dit naar aanleiding van een breed opgezette participatie, waaraan veel
inwoners hebben deelgenomen via Verkeersvisies per kern onder de noemer Gemeentelijk Mobiliteits
Plan (GMP). Van deze lijst is de topprioritering grotendeels (top 10) afgerond.
Overigens, nu er werkzaamheden plaatsvinden aan het fietspad Nieuwe Daarlerveenseweg tussen
Daarlerveen en Vriezenveen, wordt er nog meer gebruik gemaakt van het fietspad tussen HoofdwegBouwmeesterstraat.
Vragen

 1. Hoeveel gebruik wordt er gemaakt van fietspad Hoofdweg-Bouwmeesterstraat? Mocht dit niet bekend
  zijn: bent u bereid dit te meten, uitgesplitst in weekendgebruik en op doordeweekse dagen?
 2. Er missen voldoende verlichtingspunten aan dit fietspad, zo laten gebruikers en ouders van
  schoolgaande jeugd aan ons weten. Wat zijn de kosten voor het aanbrengen van voldoende
  verlichtingspunten, waarmee de veiligheid vergroot wordt? Wat betekent dit voor de structurele
  (extra) kosten?
  3a. Het fietspad wordt als smal ervaren en gedateerd. Kunt u zich voorstellen dat dit zo ervaren wordt?
  Verzoek om toelichting.
  3b. Bent u bereid tot het verbreden van dit fietspad? Wat zijn de kosten voor het eventueel verbreden
  van het fietspad? Wat betekent dit voor de structurele (extra) kosten?

Stil rond waterwinning Hammerflier


Het is al een tijdje stil rondom het dossier ‘Schade als gevolg van waterwinning Hammerflier’. Om nog maar niet te spreken over de voorgenomen extra waterwinning door Vitens van jaarlijks 1,6 miljoen kuub naar 5 miljoen. Het gebied Hammerflier e.o. dat van invloed is in de waterwinning beslaat ongeveer 900 adressen (ruwweg vanaf de Esweg in Den Ham t/m wijk Nieuwoord in Vroomshoop en van de Beerzerhaar t/m het Zandstuvebos). We weten dat de rol van de gemeente klein is, behalve als het aan komt op bestemmingsplanwijziging. Wat dat betreft zijn wij blij met het ingenomen standpunt tot op heden in dit dossier door het college. De hoofdrolspelers zijn voornamelijk de Provincie Overijssel, ACSG (namens Bij 12), Waterschap Vechtstromen en Vitens, die al 30 jaar water oppompt uit het Hammerflier zonder een heuse Milieu Effect Rapportage (MER). Terwijl het toch bekend is – ook bevestigd – dat er zettingsgevoelige lagen bevinden in het Hammerflier, waaronder veenlagen. Eveneens bekend: de grondwaterstand is tijdens de productieperiode van Vitens aanmerkelijk gezakt in het Hammerflier. De geïnstalleerde peilbuizen staan direct naast de grote watergangen, waardoor de peilbuizen worden gevoed door de grote watergangen. Hoe is het dan mogelijk om te monitoren wat de grondwaterstand daadwerkelijk doet midden in het veld? of Hoe lang kan een veenlaag droog staan, voordat deze niet meer wordt waargenomen bij een funderingsboring?

Het rapport van Aveco de Bondt is duidelijk. De grilligheid van het Hammerflier is meerdere malen aangetoond. Grondboringen met een onderlinge afstand van slechts 30 cm geven al een niet vergelijkbaar beeld van elkaar. Hoe kunnen twee of vier funderingsboringen representatief staan voor de onderliggende grondlagen van een buitengebied of erf in het gebied?

Vragen zijn er nog steeds en genoeg vragen. Het is jammer en onbegrijpelijk dat de Klankbordgroep – bestaande uit inwoners in en rondom het Hammerflier – eenzijdig is opgeheven door de Provincie Overijssel . Informatie wordt niet meer gegeven, terwijl de problemen nog steeds niet zijn opgelost. Onze fractie Gemeentebelangen Twenterand, heeft met de klankbordgroep om tafel gezeten om toch antwoorden op klemmende vragen te krijgen. Vandaar de volgende vragen.

1a. Hoeveel schademeldingen zijn er inmiddels binnengekomen sinds de problemen in het Hammerflier (eerste schademeldingen in 2019)?

1b. Hoeveel schademeldingen zijn er hiervan afgehandeld, toegekend of afgewezen? Mits er nog geen schade is afgehandeld: wat is daarvan de redenen?

2. In diverse rapporten is aanbevolen dat het meetnet moet worden uitgebreid om een beter beeld te krijgen van de grondwaterstand. Veel peilbuizen staan direct naast de grote watergangen. Terwijl de peilbuizen verderop in het veld ontbreken. Hoe denkt men een objectieve meting te kunnen bereiken?

3a. Hoe staat het met het nieuwe grondwatermodel, waarmee de grondwaterstand wordt gereconstrueerd? Wat is er anders vergeleken met het vorige model?

3b. Hoe kan een grondwatermodel betrouwbaar zijn als we constateren dat de peilbuizen voornamelijk naast de grote watergangen staan?

4a. De grondwaterstand in het Hammerflier wordt aangevuld met water uit het kanaal Almelo – de Haandrik. Hoe kan klimaatverandering dan invloed hebben op de grondwaterstand in het Hammerflier?

4b. Welke maatregelen zullen er op korte termijn worden genomen om de grondwaterstand op peil te houden, met als effect dat verdere verzakkingen met schade aan huizen, schuren en natuur voorkomen wordt?

5a. De contacten met de klankbordgroep zijn eenzijdig beëindigd. Waarom? 5b. Hoe wordt contact gehouden met een vertegenwoordiging van het gebied Hammerflier? Zij zijn immers een grote kennisbron van de natuur en de omgeving in en rond het Hammerflier. Zij zijn de verbinding tussen de bewoners en de organiserende partijen als de Provincie Overijssel, Vitens en Waterschap Vechtstromen.

5c. De bewoners en boeren familiebedrijven zijn de grote belanghebbenden in het Hammerflier. Hoe worden hun belangen nu behartigd?

6a. Is de nieuwe reinwaterkelder reeds in gebruik? Geldt evenzo voor de 16 kilometer lange transportleiding van het Hammerflier naar de locatie in Wierden? Hoe worden de 900 adressen hiervan op de hoogte gebracht? 7a. De bouw van de reinwaterkelder is (vrijwel) gereed, maar het productiegebouw (met de pompen en de zuivering van het grondwater naar drinkwater) is sinds eind jaren tachtig in gebruik. Wat is de verwachting wat er met dit oude productiegebouw gaat gebeuren?

7b. Heeft Vitens concrete plannen dit productiegebouw nieuw te bouwen om dan alsnog de productie-/pompcapaciteit te kunnen verhogen, zoals men oorspronkelijk had gepland?

8. Hoe staat het met de plannen van Vitens om elders en op andere wijze water te gaan winnen?

Het is al een tijdje stil rondom het dossier ‘Schade als gevolg van waterwinning Hammerflier’. Om nog maar niet te spreken over de voorgenomen extra waterwinning door Vitens van jaarlijks 1,6 miljoen kuub naar 5 miljoen. Het gebied Hammerflier e.o. dat van invloed is in de waterwinning beslaat ongeveer 900 adressen (ruwweg vanaf de Esweg in Den Ham t/m wijk Nieuwoord in Vroomshoop en van de Beerzerhaar t/m het Zandstuvebos). We weten dat de rol van de gemeente klein is, behalve als het aan komt op bestemmingsplanwijziging. Wat dat betreft zijn wij blij met het ingenomen standpunt tot op heden in dit dossier door het college. De hoofdrolspelers zijn voornamelijk de Provincie Overijssel, ACSG (namens Bij 12), Waterschap Vechtstromen en Vitens, die al 30 jaar water oppompt uit het Hammerflier zonder een heuse Milieu Effect Rapportage (MER). Terwijl het toch bekend is – ook bevestigd – dat er zettingsgevoelige lagen bevinden in het Hammerflier, waaronder veenlagen. Eveneens bekend: de grondwaterstand is tijdens de productieperiode van Vitens aanmerkelijk gezakt in het Hammerflier. De geïnstalleerde peilbuizen staan direct naast de grote watergangen, waardoor de peilbuizen worden gevoed door de grote watergangen. Hoe is het dan mogelijk om te monitoren wat de grondwaterstand daadwerkelijk doet midden in het veld? of Hoe lang kan een veenlaag droog staan, voordat deze niet meer wordt waargenomen bij een funderingsboring?

Het rapport van Aveco de Bondt is duidelijk. De grilligheid van het Hammerflier is meerdere malen aangetoond. Grondboringen met een onderlinge afstand van slechts 30 cm geven al een niet vergelijkbaar beeld van elkaar. Hoe kunnen twee of vier funderingsboringen representatief staan voor de onderliggende grondlagen van een buitengebied of erf in het gebied?

Vragen zijn er nog steeds en genoeg vragen. Het is jammer en onbegrijpelijk dat de Klankbordgroep – bestaande uit inwoners in en rondom het Hammerflier – eenzijdig is opgeheven door de Provincie Overijssel . Informatie wordt niet meer gegeven, terwijl de problemen nog steeds niet zijn opgelost. Onze fractie Gemeentebelangen Twenterand, heeft met de klankbordgroep om tafel gezeten om toch antwoorden op klemmende vragen te krijgen. Vandaar de volgende vragen.

1a. Hoeveel schademeldingen zijn er inmiddels binnengekomen sinds de problemen in het Hammerflier (eerste schademeldingen in 2019)?

1b. Hoeveel schademeldingen zijn er hiervan afgehandeld, toegekend of afgewezen? Mits er nog geen schade is afgehandeld: wat is daarvan de redenen?

2. In diverse rapporten is aanbevolen dat het meetnet moet worden uitgebreid om een beter beeld te krijgen van de grondwaterstand. Veel peilbuizen staan direct naast de grote watergangen. Terwijl de peilbuizen verderop in het veld ontbreken. Hoe denkt men een objectieve meting te kunnen bereiken?

3a. Hoe staat het met het nieuwe grondwatermodel, waarmee de grondwaterstand wordt gereconstrueerd? Wat is er anders vergeleken met het vorige model?

3b. Hoe kan een grondwatermodel betrouwbaar zijn als we constateren dat de peilbuizen voornamelijk naast de grote watergangen staan?

4a. De grondwaterstand in het Hammerflier wordt aangevuld met water uit het kanaal Almelo – de Haandrik. Hoe kan klimaatverandering dan invloed hebben op de grondwaterstand in het Hammerflier?

4b. Welke maatregelen zullen er op korte termijn worden genomen om de grondwaterstand op peil te houden, met als effect dat verdere verzakkingen met schade aan huizen, schuren en natuur voorkomen wordt?

5a. De contacten met de klankbordgroep zijn eenzijdig beëindigd. Waarom? 5b. Hoe wordt contact gehouden met een vertegenwoordiging van het gebied Hammerflier? Zij zijn immers een grote kennisbron van de natuur en de omgeving in en rond het Hammerflier. Zij zijn de verbinding tussen de bewoners en de organiserende partijen als de Provincie Overijssel, Vitens en Waterschap Vechtstromen.

5c. De bewoners en boeren familiebedrijven zijn de grote belanghebbenden in het Hammerflier. Hoe worden hun belangen nu behartigd?

6a. Is de nieuwe reinwaterkelder reeds in gebruik? Geldt evenzo voor de 16 kilometer lange transportleiding van het Hammerflier naar de locatie in Wierden? Hoe worden de 900 adressen hiervan op de hoogte gebracht? 7a. De bouw van de reinwaterkelder is (vrijwel) gereed, maar het productiegebouw (met de pompen en de zuivering van het grondwater naar drinkwater) is sinds eind jaren tachtig in gebruik. Wat is de verwachting wat er met dit oude productiegebouw gaat gebeuren?

7b. Heeft Vitens concrete plannen dit productiegebouw nieuw te bouwen om dan alsnog de productie-/pompcapaciteit te kunnen verhogen, zoals men oorspronkelijk had gepland?

8. Hoe staat het met de plannen van Vitens om elders en op andere wijze water te gaan winnen?