Aankomend weekend gaat de wintertijd in. Maar hoe zat het ook alweer: gaat de klok dan een uur vooruit, of juist achteruit? Ieder halfjaar de klok verzetten zorgt voor verwarring en ongemak. De meerderheid van alle Overijsselaars wil er daarom van af (57,8%). Landelijk ligt dit percentage lager (54,9%). Dit blijkt uit een representatieve enquête van Smulderstextiel.nl waarin 1.800 Nederlanders hun mening gaven over tijdsystemen.
In Nederland ontkomen we er niet aan: twee keer per jaar verzetten we de klok en moeten we weer wennen aan een uur tijdsverschil. Komende zondag om 3.00 uur gaat de klok een uur achteruit en begint de wintertijd. Dat betekent een uur meer slaap. Ook is het vanaf dan ‘s ochtends weer wat eerder licht en ‘s avonds eerder donker.
Helft heeft last van klok verzetten
Overgaan op een vaste tijd gedurende het hele jaar heeft niet voor niets bij veel Overijsselaars de voorkeur. Bijna de helft van de inwoners heeft namelijk last van het verzetten van de klok (49,2%).
Ruim één op de drie Overijsselse respondenten zegt last te hebben van daglicht in verband met hun nachtrust: ze worden daardoor ‘s ochtends te vroeg wakker of hebben moeite met in slaap vallen in de avond (38,2%).
Zomertijd of wintertijd: welke voorkeur heeft Overijssel?
Van alle Overijsselaars die de klok niet meer willen verzetten, geeft de meerderheid de voorkeur aan overstappen naar altijd zomertijd (54%). Daarmee heeft zomertijd in Overijssel meer aanhangers dan landelijk gemiddeld (48,5%). Het scenario van wintertijd als standaardtijd kreeg 38,1% van de stemmen en de overige 7,9% ging naar een systeem met 4 tijdzones.
Eén op de drie Overijsselse respondenten geeft de voorkeur aan het tweejaarlijks blijven wisselen tussen zomer- en wintertijd. Daarnaast wil 9,2% van de Overijsselaars samen met buurlanden een systeem kiezen: hierbij hangt het gekozen tijdsysteem af van afspraken die landen onderling maken.
Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.smulderstextiel.nl/onderzoek-zomer-wintertijd/
Recente reacties