Archive for: mei 2024

Bidon-actie tijdens Meimarkt

HAAKSBERGEN – De Haaksbergse wielerclub HTFC gaat volgende maand op pad voor een sponsorrit van maar liefst 365 kilometer. Voor een dergelijke uitputtingsslag is goed eten en drinken een absolute voorwaarde. Vooruitlopend op die monstertocht is er tijdens de Meimarkt van komende zondag 2 juni een speciale bidon-actie. Voor het goede doel: de opbrengst gaat naar onderzoek tegen de ziekte Alzheimer.

De HTFC heeft tijdens de Meimarkt een kraampje opgesteld, van waaruit de drinkbussen worden verkocht. Voor tien euro per exemplaar. Met in iedere bidon een verrassing. “Gedoneerd door de Haaksbergse middenstand”, vertelt Mark Schreijer, een van de initiatiefnemers van de sponsorrit.
Behalve de surprise zit er in de bidon ook een lootje, waarmee allerlei prijzen vallen te verdienen. “Een bidon – overigens een wat groter exemplaar van 750 milliliter – kost tien euro. Waar zo’n drinkbus normaal gesproken al snel een euro of zes kost, hou je er nu dus ook nog wat leuks aan over.”

Verloopt voorspoedig
De bidon-actie van komende zondag is een voorproefje op de sponsorrit op zaterdag 29 juni, waarbij een bescheiden peloton van veertig toerfietsers van onder meer de HTFC een rit maakt van 365 kilometer. De opbrengst van deze fietstocht gaat naar medisch onderzoek tegen de ziekte Alzheimer.
De voorbereiding verloopt volgens Mark Schreijer uiterst voorspoedig: “Aanvankelijk was het de bedoeling dat we 35.000 euro wilden ophalen. Dat hebben we later bijgesteld naar 50.000 euro. Intussen staat de teller op 48.000 euro. Het gaat dus boven alle verwachting.”

Jongste deelnemer
Een van de fietsers is Lisa Bielevelt, met haar 26 jaar de jongste van het deelnemersveld. Ook zij is in volle voorbereiding. “Dat betekent vooral veel trainingskilometers maken. Al zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de elementen. Wordt het die dag bijvoorbeeld heel warm. Of regent het wellicht de hele dag. Dat zijn factoren die je niet in de hand hebt. Het zal heus nog wel een hele toer worden, maar onder normale omstandigheden ga ik ervan uit dat ook een dergelijke afstand toch wel moet gaan lukken.”

Project over valpreventie en gezonde voeding start in alle kernen

Het project ‘In Balans met De Actieve Ontmoeting’ gaat vanwege succes in alle kernen van de gemeente Twenterand plaatsvinden. Dit project combineert bij inwoners vanaf 65 jaar ontmoeten, gezonde voeding en het voorkomen van vallen (= valpreventie).

Inhoud programma
Het programma bestaat uit één informatiebijeenkomst, drie cursusbijeenkomsten, tien weken trainingsbijeenkomsten (minimaal één training in de week) en een functionele test bij start van de eerste training en aan het einde van reeks een trainingen. Rondom de trainingen en/of cursusbijeenkomsten wordt er aandacht besteed aan gezonde voeding.

In alle kernen start een groep

Er kunnen per kern maximaal 12 inwoners vanaf 65 jaar meedoen. In elke kern wordt op een ander moment gestart bij minimaal 4 deelnemers, hieronder per kern weergegeven.
Den Ham        : 10 juni (tevens aftrap), locatie: Fysio Den Ham met een informatiebijeenkomst,
                        inloop vanaf 9.30 uur.
                        Trainingen starten vanaf 14 juni.

Vriezenveen    : 10 september, locatie: De Sportfabriek met een informatiebijeenkomst,
                        inloop vanaf 9.30 uur.
                        Trainingen starten vanaf 17 september, inloop vanaf 9.30 uur, valpreventie (laag-
                        middel risico om te vallen) en ’s middags van 14.30 tot 15.30 uur ‘Vallen verleden
                        tijd’(hoog risico om te vallen)

Data Vroomshoop en Westerhaar volgen in het najaar.

EK voetbalavond met een speciaal biermenu

Op zaterdag 6 juli aanstaande wordt op De Bosrand de derde editie van het Bedrijventoernooi Plus van Vroomshoopse Boys gehouden. De grote feesttent wordt al eerder in die week op De Bosrand geplaatst en daar spelen de organisatoren van het Bedrijventoernooi Plus op in.

Op vrijdagavond 5 juli, dus een dag voor het Bedrijventoernooi Plus, wordt in de feesttent een EK-voetbalavond gehouden, die om 19.30 uur begint. Gelet op het speelschema van het EK in Duitsland is de kans is zeker aanwezig dat het Nederlands elftal op die vrijdagavond in de kwartfinale uitkomt. De feesttent zal oranje kleuren om de nationale trots van bondscoach Ronald Koeman aan te moedigen. Als Nederland onverhoopt niet in de kwart finale staat, staan er ongetwijfeld ook twee aantrekkelijk EK-kwartfinales op het programma op vrijdagavond 5 juli.

Om die beregezellige EK-avond nog specialer te maken, is door de organisatie contact opgenomen met Berghoeve Bierbrouwerij uit Den Ham voor een zomers biermenu. Dat gaat gebeuren en iedere bezoeker van de EK-voetbalavond is verzekerd van vijf speciaal biertjes en geknabbel. Daarnaast is de gewone tap open. De kwartfinales van de EK zijn op een groot scherm te volgen.

Voor slechts € 25,00 per persoon kan een prachtige avond beleefd worden met alles erop en eraan, dus inclusief consumpties. Op een lijst in de kantine van Vroomshoopse Boys of via de QR-code op de speciale poster kan iedereen zich voor de EK-avond opgeven. Alle opbrengsten van zowel deze EK-avond als het Bedrijventoernooi Plus van een dag later gaan naar het nieuwe clubhuis van de Boys, dat momenteel op De Bosrand verrijst.

Winkels mogen definitief open op zondag

Winkels in Twenterand mogen voortaan open op zondag. In februari besloot de gemeenteraad al in meerderheid tot de zondagsopenstelling voor winkels in de gemeente Twenterand. Best bijzonder, want tot nu toe waren winkels in Twenterand op zondag steevast gesloten. De afgelopen jaren waren er bij wijze van proef al zes koopzondagen per jaar. Dat beviel goed en dus gaf de raad dinsdag 28 mei een definitieve klap op het besluit.

Wethouder Aimée van der Ham is blij met deze stap, maar legt uit dat de gemeente niet over één nacht ijs is gegaan. “In Twenterand waren we gewend aan het eerbiedigen van de zondagsrust. Veel mensen vinden het vanuit hun Christelijke geloofsovertuiging lastig om dat los te laten en dat begrijp ik goed. Maar we hebben onderzoek gedaan, een proefperiode gehouden én alle belangen en meningen zorgvuldig afgewogen. De gemeenteraad heeft nu definitief besloten dat de winkels op zondag voortaan open mogen.”

Definitief

De gemeenteraad van Twenterand nam eerder in februari al een zogeheten principebesluit. Maar omdat de winkeltijdenverordening nog moest worden aangepast en een inspraakperiode gold, duurde het tot nu voordat de raad een definitief besluit kon nemen. Dat deed de raad door akkoord te gaan met de gewijzigde winkeltijdenverordening. Vanaf 1 juni kan iedere winkel in Twenterand voortaan op elke zondag de deuren openen van 12.00 tot 18.00 uur.

Opname van livealbum in fonkelnieuwe geluidsstudio

SIBCULO – De gezamenlijke passie voor authentieke countrymuziek en duetten bracht ze tot elkaar. Zangeres Hilde Vos en singer-songwriter Edwin Jongedijk zijn met hun band momenteel bezig met een tour door Nederland, waarbij ze een muzikale tijdreis maken in de historie van de country-duetten. Met als ultieme bekroning een livealbum dat zondagmiddag 9 juni wordt opgenomen in de fonkelnieuwe, eerder deze maand geopende Club136 in Sibculo.

FOTO: HENK BLEEKER

Hilde Vos is behalve van een duet met Normaalzanger Bennie Jolink onder meer bekend van het duo dat ze vormde met Dick ‘Major Dundee’ van Altena en een theatertour georganiseerd door Johan Derksen. Edwin Jongedijk is vooral in het noorden van ons land ‘wereldberoemd’ als lid van het trio De Troebadoers dat meerdere hits had.

Perfecte locatie

De locatie is nog wat minder bekend, maar daar is volgens Hilde Vos een goede reden voor. Die is namelijk nog maar net sinds enkele weken geopend. Maar leent zich volgens Hilde bij uitstek voor een live-registratie. “We kennen de eigenaren Bo Brocken en Vera van Faassen via de muziek. Een paar jaar geleden zijn ze neergestreken aan de Kloosterdijk in Sibculo, waar ze een voormalige feestzaal helemaal hebben gestript en omgebouwd tot zaal annex geluidsstudio. Eerder deze maand is het complex geopend.”

Geroutineerde muzikanten

Tijdens hun muzikale tijdreis laat het duo zich begeleiden door een band die louter bestaat uit geroutineerde muzikanten. Onder wie drummer Fokke de Jong, die als lid van Normaal een slordige 25 jaar lang het hele land doorkruiste. Andere leden maakten in het verleden deel uit van begeleidingbands van onder anderen Tineke Schouten en de Zwolse singer-songwriter Bertolf.

Eeuwigheidswaarde

Op het repertoire staan duetten van onder anderen Dolly & Kenny, Johnny & June en George & Tammy. “Stuk voor stuk duetten die een eeuwigheidswaarde hebben. Muziek van de jaren veertig van de vorige eeuw tot heden. De show heet niet voor niets ‘The history of country duets’. We maken een muzikale tijdreis. Met nummers die de luisteraars recht in het hart raken.”

Kaarten kunnen voor 19,50 euro worden besteld via thecountryduets@gmail.com, dit is overigens een eenmalige betaling als lidmaatschap van Club136. Wie al lid is van Club136 betaalt 14,50 euro.

De zaal annex studio is te vinden aan de Kloosterdijk 136 in Sibculo. De deuren gaan open om 14.30 uur, de show begint om 15.00 uur.

FOTO:

Hilde Vos en Edwin Jongedijk maken met hun band een muzikale tijdreis door de geschiedenis van de countryduetten: “Nummers die recht in het hart raken.”

Verhuizing dagbegeleiding De Dorpsrand

Vanaf 3 juni vindt u dagbegeleiding De Dorpsrand op een nieuwe locatie: Geerdijk 19b, 7683 SN Den Ham (in een bijgebouw van het witte kerkje). De dagbegeleiding is onderdeel van zorgorganisatie Carintreggeland. De nieuwe locatie biedt bezoekers veel mogelijkheden voor buitenbeleving en buitenactiviteiten in een mooie omgeving. De dagbegeleiding biedt ondersteuning, structuur en ritme. Met diverse activiteiten worden bezoekers mentaal en fysiek gestimuleerd zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Nieuwe locatie

De nieuwe locatie ligt tussen Den Ham en Vroomshoop in een landelijke en groene omgeving. Een fijne plek waar de bezoekers van de dagbegeleiding naar buiten kunnen gaan en kunnen genieten van de omgeving. De groene, parkachtige omgeving leent zich uitstekend voor dagbegeleiding. Er wordt volop ingezet op buitenbeleving met verschillende zitjes en wandelmogelijkheden in de omgeving en het aanleggen van een moestuin. De producten uit de moestuin worden verwerkt in de zelfbereide maaltijden.

Dagbegeleiding is mogelijk voor mensen die nog zelfstandig wonen en merken dat de lichamelijke en geestelijke conditie vermindert en dit graag willen stimuleren en activeren. Er is een indicatie nodig om hiervoor in aanmerking te komen. Aanmelden kan via 088 367 70 00.

Opening van De Huiskamer in Vroomshoop

Op maandag 10 juni worden de deuren geopend van De Huiskamer in Vroomshoop; een gloednieuwe ontmoetingsplek waar een warm welkom wordt geboden aan alle inwoners uit Vroomshoop en Geerdijk. Dit initiatief, gerealiseerd door ZorgSaam Twenterand, biedt een uitnodigende omgeving voor contact en verbinding.

De Huiskamer vervult een belangrijke rol in de buurt door mensen te helpen eenzaamheid tegen te gaan en sociale contacten te bevorderen. Het is een plek waar men kan samen komen, nieuwe mensen kan ontmoeten en waar ruimte is voor ontspanning en gezelligheid. Gasten zijn van harte welkom voor een kop koffie, een gesprek. Daarnaast staan vrijwilligers klaar om te ondersteunen en eventuele vragen door te verwijzen naar de opbouwwerkers.

Openingstijden en locatie
De Huiskamer is vanaf 10 juni elke maandag geopend van 10.00 tot 12.30 uur en heeft een vrije inloop. De locatie is gelegen aan de Burgemeester Koetjestraat 2 te Vroomshoop.

Expositie van Marjolein Lukas in Bibliotheek Vriezenveen

De Bibliotheek in Vriezenveen verwelkomt met trots een mooie expositie van het werk van Marjolein Lukas. Vanaf juni kunnen bezoekers genieten van de kunstwerken en kunstzinnige producten die zijn gecreëerd door haar.

Over haar kunst, door Marjolein zelf beschreven:

Ik ben Marjolein Lukas, 54 jaar en ik woon in Vroomshoop.

Ik schilder met acrylverf op doek, maar ook op etalagepoppen of afgedankte voorwerpen die ik veelal bij de kringloop vind. Mijn werk kenmerkt zich door het gebruik van felle kleuren, strak getrokken lijnen en is niet te vangen onder een noemer.

Ik ben een idealist en…

“If you wanna make the world a better place take a look at yourself and make that change”

…is mijn lijfspreuk, en dat zie je in mijn werk terug.

Vaak laat ik de toeschouwers in mijn werk, de wereld om me heen zien zoals ik hem ervaar, of zoals ik hem in mijn dromen zie. En soms heb ik zin in iets heel anders. 😊

Best wel bewust ongrijpbaar dus.

Het bovenliggend thema in al mijn werk is toch wel de Liefde. Het prinsesje met het hart, niet in zichzelf maar in de wereld, komt best vaak terug en ziet er telkens anders uit.

Het gelukkigst ben ik als ik lekker in het atelier bij mij thuis mijn gang kan gaan met verf en kwasten of verfstiften, en lekker aan het creëren ben. Het is een heerlijk gevoel als de inspiratie er is en ik aan het kliederen ben, dan is wat ik maak niet eens zo belangrijk. Het proces, de reis naar het eindproduct is gewoon allemachtig mooi.

Ik vind dan ook dat iedereen recht heeft op vieze handen en het goeie gevoel dat je krijgt als je zelf iets creëert.

Daarom geef ik workshops voor iedereen. Een workshop bij Marjolein is hartstikke leuk en gezellig om samen met familie, vrienden, collega’s, vereniging, leerlingen of cliënten te doen.

Ik vind het geweldig leuk om met een werk wat ik  zelf gemaakt heb als uitgangspunt,  te brainstormen over hoe ik anderen kan laten delen in dat goeie gevoel. Kunst kijken is leuk, kunst maken nog veel leuker.

De expositie is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van Bibliotheek Vriezenveen. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheektwenterand.nl

Programma familiedag Vroomshoops Boys aangepast

Vanwege de nacompetitiewedstrijd om promotie c.q. handhaving tussen Vroomshoopse Boys en Hulzense Boys op zaterdagmiddag 1 juni om 14.30 uur in Hulsen is het programma van de familiedag van de jubilerende 80-jarige Vroomshoopse voetbalvereniging op die dag enigszins aangepast.

De geplande onderdelen beachsoccer voor de jeugd en de fietspuzzeltocht gaan ’s morgens ongewijzigd door. Kampioen Vroomshoopse Boys JOM017-1 wordt om 12.30 uur gehuldigd. Om 17.30 uur volgt de huldiging van de overige kampioenen van Vroomshoopse Boys.

Om 18.00 uur wordt de nieuwe kledinglijn voor de komende seizoenen gepresenteerd. Als laatste onderdeel geldt om 18.30 uur de eerste steenlegging van het nieuwe clubhuis, dat momenteel op De Bosrand gebouwd wordt. Hapjes en drankjes op het buitenterras ontbreken niet tijdens de familiedag. Voor de kinderen is er een groot springkussen en een buikschuifbaan. Zo wordt op een gezellige en ook speciale wijze samen als leden, familieleden, sponsoren en supporters het reguliere voetbalseizoen 2023-2024 van Vroomshoopse Boys afgesloten.

Familiedag Vroomshoopse Boys in teken van jubileum

De activiteitencommissie van Vroomshoopse Boys is erin geslaagd voor zaterdag 1 juni aanstaande een gevarieerde familiedag samen te stellen. De voetbalvereniging Vroomshoopse Boys werd op 5 juni 1944 opgericht. De familiedag staat voor een deel dan ook in het teken van het 80-jarig jubileum.

Zo is er vanaf 9.00 uur ’s morgens een beachsoccer-toernooi voor de jeugd waarbij de parkeerplaats op De Bosranden in een heus strand wordt omgetoverd. De traditionele fietspuzzeltocht ontbreekt niet, evenals de huldiging van de kampioensteams. De nieuwe kledinglijn van de Boys voor de komende seizoenen wordt gepresenteerd en de feestelijke eerste steenlegging van het momenteel in aanbouw zijnde nieuwe clubhuis vindt plaats.

Op het VOC-buitenterras kan hopelijk van de zon worden genoten, evenals van de hapjes en drankjes. Alle Boys-leden, familieleden, supporters, sponsoren en iedereen die de Boys een warm hart toedraagt, worden uitgenodigd om op 1 juni om samen op een gezellige wijze het reguliere seizoen 2023-2024 af te sluiten.