Archive for: januari 2024

Eetmee terug in Vriezenveen,.. en hoe!

Na afwezigheid van enkele jaren was donderdag 25 januari Eetmee weer terug in Vriezenveen. En hoe; het was volle bak in de sfeervolle ruimte van de Peddemorsboerderij.

Wat een gezelligheid en saamhorigheid was het in de knusse en historische Peddemorsboerderij. Deze unieke boerderij stamt uit de 17e eeuw en dient tegenwoordig als een soort cultureel centrum, waarin diverse activiteiten worden georganiseerd.

Eetmee brengt hier mensen met elkaar in contact voor een gezellig etentje, waarbij de ontmoeting centraal staat. Deelnemers waren zeer tevreden, getuige hun uitspraken nadien:
“Zo zien we elkaar nog eens.”
“We leren nieuwe mensen kennen.”
“Samen eten smaakt nog lekkerder.”
“Zal ik me opgeven of niet, vroeg ik mij af. Wat ben ik blij dat ik het gedaan heb.’’
Naast deze vele positieve reacties waren er ook enkele punten voor verbetering vatbaar, waarmee aan de slag gegaan wordt voor de tweede editie van Eetmee in februari.
Eetmee mogelijk door samenwerking
De Eetmee avonden worden mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van de Peddemorsboerderij en ZorgSaam Twenterand. Deze staan elke maand paraat voor u om er een gezellige en fijne avond van te maken.
Slagerij Kenkhuis zorgt maandelijks voor een heerlijke maaltijd. Jumbo Vriezenveen zorgt ervoor dat elke maaltijd wordt afgesloten met een lekker toetje. Zo dragen meerdere organisaties bij aan het mogelijk maken van een succesvolle Eetmee.

Waar, wanneer, hoe laat?
Eetmee vindt jaarlijks tien keer plaats. Het wordt in de meeste gevallen aangeboden op de laatste donderdag van de maand van 17.00 tot 19.00 uur in de Peddemorsboerderij, te vinden aan het Westeinde 342.

De volgende Eetmee is gepland op donderdag 29 februari. Er zijn in totaal 45 zitplaatsen beschikbaar. Aanmelden voor deze activiteit is noodzakelijk. U kunt zich uiterlijk 3 werkdagen voor de maaltijd telefonisch opgeven bij Milenko Zivkovic 06 – 8273 5962. Bij binnenkomst wordt er een bijdrage van 6 euro gevraagd voor een vergoeding van de maaltijd.

Overweeg eens het openbaar vervoer!

In de winter zijn de dagen korter en is het eerder donker. Als u liever niet in de auto stapt wanneer het begint te schemeren of al donker is, kan het openbaar vervoer een oplossing bieden. OV-ambassadeurs staan klaar om u hierbij te helpen. Ook als u andere vragen heeft over het gebruik van het ov of al een tijdje niet meer met bus of trein heeft gereisd.

Stel uw vragen tijdens een inloopspreekuur

Tijdens maandelijkse inloopspreekuren op verschillende locaties geven OV-ambassadeurs advies en tips over reizen met de bus of trein. Ze helpen hun leeftijdsgenoten om zelfstandig te blijven reizen, en laten zien dat het openbaar vervoer helemaal niet moeilijk is. Door het zelf te ervaren, zult u merken dat het meevalt! Of het nu gaat om een bezoek aan familie, een museum, of een ziekenhuiscontrole, reizen met het openbaar vervoer wordt dan geen probleem meer.

Datum: donderdag 15 februari 2024

Tijd: 14.00 – 15.30 uur

Locatie: Bibliotheek Vroomshoop, Burg. Koetjestraat 2, Vroomshoop

Telefonische spreekuren 

Als u de voorkeur geeft aan telefonisch contact met een OV-ambassadeur, neem dan gerust contact op tijdens het telefonisch spreekuur. OV-ambassadeurs zijn elke werkdag beschikbaar om uw vragen te beantwoorden. U kunt hen bereiken op:

038 – 303 70 10.  

  Maandag- t/m vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur   Dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur   Maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur  

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!    

Voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten kunt u terecht op de website.: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.  

Overijssel heeft relatief hoge biodiversiteit

De Overijsselse natuur heeft genoeg te bieden. In de provincie vind je namelijk zo’n 42 unieke soorten aan flora en fauna per km². Deze diversiteit aan soorten ligt 12% boven het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per km². Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Overijssel biedt een diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per km² in een gemeente berekend.

Overijsselse gemeenten met de hoogste biodiversiteit
De Overijsselse gemeente met de hoogste biodiversiteit is Steenwijkerland. Per km² zijn hier 75 unieke soorten te vinden. De top 5 gemeenten in Overijssel met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:

  1. Steenwijkerland: 75 soorten per km²
  2. Hof van Twente: 71 soorten per km²
  3. Twenterand: 67 soorten per km²
  4. Enschede: 56 soorten per km²
  5. Olst-Wijhe: 50 soorten per km²

Deze soorten werden het vaakst waargenomen in Overijssel
Altijd al een muskusrat willen spotten? In Overijssel ben je dan aan het juiste adres. De afgelopen 70 jaar werd dit dier hier 96.681 keer gespot. Ook de buizerd (35.344) en de grote zilverreiger (31.151) worden in Overijssel vaak waargenomen. 

Planten die vaak gespot worden in Overijssel zijn de gestreepte witbol en riet. Qua paddenstoelen en schimmels doet de vliegenzwam het goed in Overijssel. Deze werd de afgelopen 70 jaar 2.305 keer gespot. 

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen Overijssel de meeste kans in de gemeente Steenwijkerland.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina.

Strijdbaar SDO gaat onderuit

Na twee uitwedstrijden stond er voor SDO weer eens een duel in thuishal de Klaampe op het programma. De Westerhaarders traden aan tegen koploper Regio. De ploegen troffen elkaar al driemaal deze jaargang. Al deze confrontaties werden gewonnen door de bezoekers uit Vaassen. SDO was er daarom op gebrand om ditmaal de volle buit te pakken en hiermee de spanning enigszins terug te brengen in de titelstrijd. Bij aanvang van het duel was het gat tussen de twee strijdende formaties 4 punten. Bij SDO stond Dave Klos in de basis.

Nadat de teams, de scheidsrechter en het team van de week (de Kangoeroes) waren voorgesteld aan het publiek, werd om 15:30 uur de wedstrijd ingefloten. SDO nam het initiatief en kwam op een 2-0 voorsprong. Regio counterde vervolgens naar 2-2. De bezoekers gingen erop en erover en pakten niet veel later de voorsprong 2-4. Daarna ging het duel gelijk op. De Westerhaarse formatie wist in het spoor te blijven van de koploper; de bezoekers wisten de marge van twee doelpunten te handhaven. Bij rust stond er een 5-7 tussenstand op het bord in het voordeel van de lijstaanvoerder uit Vaassen.

Na de korfwisseling trachtte SDO de achterstand ongedaan te maken, maar slaagde hier niet in. Regio wist mee te scoren en hield zo de leiding vast. Na 10 minuten in het tweede bedrijf stond het 8-10. De SDO’ers speelden vol overgave en wisten het spel van Regio te ontregelen. Toch was dit niet voldoende om deze wedstrijd binnen te halen. Regio liep in de slotfase weg van de Reas-formatie. Enkele minuten voor het eindsignaal stond het 11-19. In de slotminuten vonden beide ploegen nog een aantal maal het gele mandje. Eindstand SDO – Regio: 13-23

Een uitslag die een vertekend beeld geeft. De Oranjehemden speelden vol passie en maakten het de koploper zeer lastig, maar waren niet bij machte om te stunten. Regio vond op de juiste momenten de korf en was in de slotfase zeer effectief.

Het kampioenschap lijkt uit zicht voor SDO. De ploeg van Rick Zomer mag met Olympia en Rivalen uit gaan maken wie ’the best off the rest’ wordt. Volgende week speelt de Reas-formatie wederom een thuiswedstrijd. Rode lantaarndrager Ons Clubje uit Glanerbrug komt op bezoek. De aanvangstijd van dit duel is 15:30 uur.

Vroomshoopse Boys laat SV Gramsbergen kansloos

Op het sportpark ’t Hoge Holt in Gramsbergen speelde Vroomshoopse Boys tegen de plaatselijke voetbaltrots. Het hoofdveld met natuurgras was volgens de consul niet bespeelbaar en daarom werd uitgeweken naar het kunstgras. Vorige seizoen had SV Gramsbergen de Boys twee keer verslagen. Daartegenover stond de 3-1 bekerwinst aan het begin van dit seizoen voor de blauw-gele formatie van hoofdtrainer Robert Bosma. De statistieken van de duels tussen beide teams in Gramsbergen spraken duidelijk in het voordeel van Vroomshoopse Boys. Van de laatste 7 ontmoetingen won de Boys vier keer en werd er één keer gelijk gespeeld met een doelsaldo van 7-13.

De jongste aflevering van nummers 7. en 2. van de eerste klasse I. begon met een spervuur aan aanvallen van de Boys. Achter elkaar kregen Tom Pierik met een kopbal, Léon Dogger met een vrije trap en Ramon de Jong met een schot mooie kansen. Keeper Jur Kosters van SV Gramsbergen had er de handen vol aan, maar stond zijn mannetje. Na deze opwindende openingsminuten behielden de bezoekers een duidelijk veldoverwicht, waarbij de bal soepel van voet naar voet ging. Vooralsnog hield de thuisploeg stand, maar kon er nauwelijks uitkomen.

Na een half uur spelen werd de dominantie van de Boys beloond. Op rechts kwam Sil Derks weer eens door en zijn pasklare voorzet werd onberispelijk in de linker hoek geschoten door Ramon de Jong: 0-1. In de 34ste minuut kroop SV Gramsbergen eindelijk uit z’n schulp met een schaarse tegenstoot en dat werd bijna beloond. Een keihard schot van Evert-Jan Zweers trof de lat boven Boys-doelman Chiel Sickman.

SV Gramsbergen zag in de eerste helft sterkhouders Ruben Meijerink en Roy Seinen met blessures afhaken. Met 0-1 werd gerust met een terechte voorsprong voor de Boys. Na de thee kwam een wat fellere thuisploeg wat beter in de wedstrijd, maar het geconcentreerd spelende Vroomshoopse Boys gaf zo goed als niets weg. De grootste kansen waren nog steeds voor de bezoekers. In de 63ste minuut vonden Jesper Derks en Sil Derks elkaar op rechts met een vlotte combinatie. Opnieuw Ramon de Jong rondde de fraaie aanval met een prima volley af: 0-2. Direct daarop werd de doelpuntenmaker gewisseld voor de jonge aanvaller Nelson Runhart.

In de 74ste minuut had SV Gramsbergen een gevaarlijk omschakelmoment, maar Boys-keeper Chiel Sickman reageerde uiterst attent door snel uit z’n doel te komen. In de slotfase controleerde Vroomshoopse Boys de wedstrijd en kwam de ploeg via Mats Scholten, Simon Kempers en Juliën Derks nog tot doelrijpe kansen. In de 82ste minuut werd Mats Scholten vervangen door Levi Aitink. Gedoelpunt werd er niet meer, zodat met de eindstand van 0-2 werd afgefloten door de goed leidende arbiter Wieger Braaksma.

Deze overtuigende overwinning was een goede reactie op de onfortuinlijke thuisnederlaag een week daarvoor tegen SV Nieuwleusen. De Boys is nog steeds volop in de titelrace verwikkeld en blijft ook kansrijk in de strijd om de tweede periodetitel. Zaterdag wordt er uit gespeeld bij PH Almelo.

In Gramsbergen werd door de Boys in de volgende opstelling gespeeld: doel: Chiel Sickman; achter: Jesper Derks, Lars Scholten, Robert Veld en Simon Kempers; midden; Tom Pierik, Léon Dogger en Mats Scholten (82: Levi Aitink); voor: Sil Derks, Ramon de Jong (63: Nelson Runhart) en Juliën Derks.

Vroomshoopse Boys 2 had bepaald zijn dag niet en verloor uit bij SV Losser 2 met 7-0. Daardoor maakt het team van trainer Alexander Fokkert even een pas op de plaats in de subtop van de eerste klasse. Vrouwen 1 van Vroomshoopse Boys kwam net tekort tegen Vrouwen 1 van MVV’69 uit Marle. Op de Bosrand werd de eindstand 2-3. Vroomshoopse Boys JO19-1 oefende tegen Hulzense Boys JO19-1, waarbij de eindstand 2-2 werd.

actiefoto’s van SV Gramsbergen tegen Vroomshoopse Boys gemaakt door Gerard Benjamins

Nationale Voorleesdagen zijn van start gegaan

De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen. Van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari staat het voorlezen aan peuters en kleuters centraal.

De leesconsulenten van de bibliotheek Twenterand bezoeken in deze 10 voorleesdagen in totaal 22 peutergroepen in Twenterand. Ook komen er groepen kinderen naar de bibliotheek. De kinderen (en ouders) genieten daarbij van het verhaal over het vosje August uit het Prentenboek van het jaar `Help! Een verrassing!´ van Miriam Bos.

Lezen en voorlezen aan kinderen is belangrijk en leuk. Ook voor de ouders en opa´s en oma´s. Het prikkelt de fantasie van de kinderen, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hen veel plezier. Met lezen leer je veel meer woorden en het is goed voor je ontwikkeling. Als je naar school gaat heb je daar veel voordeel van.

Gratis lid worden bij de bibliotheek en vingerpopje vosje August

Voorlezen is heerlijk om te doen en gezellig! Kinderen die een per dag een kwartier lezen of voorgelezen worden, leren maar liefst 1.000 nieuwe woorden per jaar. Alle kinderen uit de Twenterand tussen de 0-6 jaar die nog geen lid zijn kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Ook krijgen zij tijdens de Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek het  vingerpopje van vosje August cadeau.

Kom je langs? Je kan meteen de leukste prentenboeken uitkiezen en meenemen naar huis!

Boaz Winters Kinderdichter 2024 in Twenterand

Wat was het een geweldige finale van de gedichtenwedstrijd in Kulturhus de Klaampe in Westerhaar. Dit evenement gekoppeld aan de landelijke Gedichtendag is een jaarlijkse traditie en werd inmiddels voor de twintigste keer georganiseerd door de bibliotheek Twenterand.

Het werd een spannende strijd tussen de 10 scholen en de 19 genomineerde dichters uit de groepen 5 en 6. Elke groep stuurde hun 5 beste gedichten in. Uit deze ingestuurde gedichten koos de bibliotheek de 19 genomineerden. Deze kinderen mochten hun gedicht voordragen voor een volle zaal.

De jury, bestaande uit  Ineke Kuiper, George Langendonk en Ria van der Wielen (Bibliotheek Twenterand), had een moeilijke taak. Het niveau was dit jaar erg hoog. Het thema ‘bij mij thuis’ stond centraal in vele gedichten. En dat leverde verrassende gedichten op, soms met humor, met spanning of met een serieuze ondertoon. Gedichten die ook nog heel goed werden voorgedragen door de makers. De eerste prijs en de titel Kinderdichter 2024 ging naar Boaz Winters leerling van groep 6 van basisschool De Smithoek in Den Ham.

Boaz won met het gedicht: Thuis

Laatste kaarten voor Back to the Country

VROOMSHOOP – Op zaterdag 3 februari verwelkomt Het Punt Vroomshoop de bekende band Back to the Country in het theater. Onder leiding van solist Dick van Altena wisselt de band Savannah bekende en onbekende countrysongs af met eveneens een uitstapje naar de sixties. Het betreft een intiem zitconcert dat om 20.00 uur aanvangt.

Met decennialange ervaring staat de band Savannah aan de Europese countrytop en heeft samengewerkt met grootheden als Bobby Bare en Freddy Fender. Dick van Altena, voorman van de fameuze band Major Dundee en gerenommeerd songwriter, heeft menig Nederlandse top-act van zijn creaties voorzien. De theaterprogrammeurs van Het Punt zijn dan ook erg trots op het feit dat ze Back to the Country hebben weten te strikken voor Het Punt. De formatie weet immers al jaren grote zalen uit te verkopen en komend weekend zijn ze dus te zien in Vroomshoop.

Het programma waarmee de band dit seizoen op tour is, heet ‘Part 13’. Voor wie Back to the Country al eens vaker live heeft gezien, weet dat het publiek wordt meegenomen op reis door de muzikale geschiedenis van de countrymuziek. Dit keer zullen de eerste tonen van Neil Young tot het traditionele slotnummer ‘Country roads’ ten gehore worden gebracht. Er is slechts nog een handvol kaarten verkrijgbaar. Deze zijn te reserveren via www.welkombijhetpunt.nl.

Prijzengeld optocht Langeveen verhoogd

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Op zaterdag 3 februari trekt voor de 22e keer de Eerste Twentse Carnavalsoptocht door de straten van Langeveen. Oud-hoogheden Guus Plegt en Hubert Thijs, eigenaren van respectievelijk Plegt Carrosserie Groep en Autobedrijf Tijhuis, hebben opnieuw de hoofdprijs van maar liefst € 1.111,11 beschikbaar gesteld. Ook hebben zij hun zakelijk netwerk ingezet om gezamenlijk een prijzenpot van in totaal meer dan € 5.500 te realiseren.

Prijzengeld

Naast de hoofdprijs zijn ook de tweede en derde prijs in de categorie grote wagens met respectievelijk € 750 en € 500 fors te noemen. Bovendien is het prijzengeld voor de kleine wagens en de loopgroepen verhoogd. Eddy Weusthuis namens de sponsorcommissie van de Turftrappers: “We zijn beide sponsors ontzettend dankbaar dat zij dit voor ons mogelijk maken. Het is ook niet onopgemerkt gebleven bij de deelnemers aan de optocht. Inmiddels hebben zich al bijna 3.000 deelnemers aangemeld en de categorieën grote wagen en kleine wagens zitten zelfs al helemaal vol. Aanmelden voor de overige categorieën –grote en kleine loopgroepen, paren en eenlingen– kan echter nog steeds.”

Afsluiting dorpskern

De route in Langeveen zal nagenoeg vol staan met praalwagens en loopgroepen, zeker nu Langeveen sleuteldorp van de gemeent Tubbergen is. Ook langs de route verwachten de Turftrappers duizenden bezoekers. Om dit allemaal in goede banen te kunnen leiden, zal de dorpskern zaterdag 3 februari van 10.00 uur tot na de optocht afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer. Bewoners langs de route wordt gevraagd hun auto’s op de oprit of buiten de dorpskern te parkeren.

Feest in de tent

De Eerste Twentse Carnavalsoptocht begint om 13.11 uur vanaf de residentie van de Turftrappers, Café Nobbenhuis. Na afloop van de optocht zal er een groot feest zijn in de verwarmde tent op de hoek Hardenbergerweg Vasserdijk. De toegang tot het feestterrein is tot 18.00 uur gratis. Daarna is een toegangskaart voor Turftrappersdag noodzakelijk. Eddy Weusthuis vult aan: “Wij zijn goed voorbereid op grote bezoekersaantallen. De feesttent en het feestterrein zijn ruim. Bovendien hebben de vele vrijwilligers van optocht- en technische commissie alles in het werk gesteld om de gehele logistieke operatie probleemloos te kunnen laten verlopen.”

Op de foto is te zien hoe hoofdsponsors Hubert Tijhuis en Guus Plegt het sponsorbord overhandigen aan de afvaardiging van de sponsorcommissie, van links naar rechts: Renske Pegge, Claudia ter Groot, Eddy Weusthuis, Sander Grootelaar en Daniëlle Reekers. 

Tennisclub Vriezenveen

Voor de jeugd wordt er op dinsdag 13 februari een TENNIS INLOOP georganiseerd om de jeugd kennis te laten maken met de tennissport. De inloop is tussen 17.00 – 20.00 uur

Wil je meedoen kom dan gezellig met je vriendje, vriendinnetje, klasgenootje, broertje, zusje, neefje of nichtje.

Meedoen is GRATIS en tennisrackets zijn aanwezig!

Voor meer informatie of om je aan te melden kan er contact opgenomen worden met onze trainer Wietse Post. Hij is bereikbaar op telefoonnummer: 06-18056998 of via mail: tennisleraar@tennisclubvriezenveen.nl