Grunningse laidjes op Twentse bodem

In Twente mag hij dan wat minder bekend zijn, op zijn eigen oale groond Groningen is Jan Henk de Groot wereldberoemd. En het mag dan Grunnings zijn wat hij zingt, het is en blijft natuurlijk Nedersaksisch. Net als het Twents. Zanger-liedjesschrijver Jan Henk de Groot komt maandagmiddag 29 april met zijn show ‘De wolf is terug’ naar Theater Concordia in Enschede.

FOTO REYER BOXEM

Met zijn authentieke liedjes timmert hij intussen al jaren de weg. Wist in een vervlogen verleden met de band Henkus door te dringen tot landelijke radio, inmiddels staat Jan Henk de Groot alweer een tijdje solo op de planken.

Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat hij zijn laatste album ‘De wolf is trug!’ uitbracht. Dat was vlak voor corona toesloeg. In de periode die volgde was er tijd voor bezinning en stilstaan. Waar andere artiesten productief werden in online optredens, nieuw werk maken en opnemen, keek Jan Henk vooral tv, wandelde en dacht na of dit muzikantenleven eigenlijk nog wel zo nuttig was. Misschien maar terug de zorg in? In die tijd schreef hij slechts een paar liedjes, maar die komen nu wel terug op zijn nieuwe album ‘Fiene’.

Overlijden vader

Toch een volwaardig nieuw album dus. Corona was voorbij, de optredens gingen weer van start en toen kwam Jan Henks vader plotseling te overlijden na een hersenbloeding. De moeilijke relatie die ze hadden kon niet meer gemaakt. Het gemis van wat nog in het vat zat is een thema op ‘Fiene’. In ‘Stiltecoupé’ bezingt Jan Henk dat hij zijn vader nog hoort en zoekt. De ‘Kikker in de kelder’ staat symbool voor het willen terugbrengen van zijn vader. Het is niet allemaal verdriet maar juist ook genieten van kleine dingen (‘Fleddermoes’, ‘Massey Ferguson’). Een spannend duet met Paulien van der Wal zorgt voor voetjes van de vloer in ‘Kolle Wotter’. ‘Blues veur Fransje’ zou een Groningse versie van een Eels song kunnen zijn.

80’s

Met Harmen Ridderbos wederom achter de knoppen is ‘Fiene’ een meer elektronische plaat geworden. Synths en drumcomputers worden niet geschuwd waardoor het album een 80’s vibe heeft meegekregen. Ook zijn er hints naar hedendaagse artiesten als Phoebe Bridgers (‘Hoeske aan de Krommewiek’).

Fiene

Het titelnummer ‘Fiene’ gaat over twee jongens uit Zuidhorn die veel te vroeg zijn overleden. Soms hoor je een woord dat je terugbrengt naar een bepaalde tijd en plaats. Jan Henk: “Het woord fiene gebruikten we voor zacht zand (fien zaand) in de zandbak van kleuterschool Bambi. De school waar begin tachtiger jaren een jongetje geschept werd door een losschietende aanhanger. Door de verhalen te vertellen houd je ze in leven en worden ze niet vergeten. Ik denk dat ik dat met dit album wilde bereiken.” De voorstelling begint om 12.30 uur, voor meer informatie: www.janhenkdegroot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *