Vattenfall onderzoekt: Dit zijn de duurzaamste gemeenten van Overijssel

Hof van Twente is de duurzaamste gemeente van Overijssel. Hier liggen namelijk op veel daken zonnepanelen, hebben veel inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een relatief klein deel van het tuinoppervlak bestraat. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.

Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Hof van Twente duurzaamste Overijsselse gemeente

Na Hof van Twente kiezen ook inwoners van Dalfsen vaak voor duurzame opties. De top 5 duurzaamste Overijsselse gemeenten is als volgt:

  • Hof van Twente – duurzaamheidsscore: 47,1%
  • Dalfsen – duurzaamheidsscore: 39,8%
  • Hardenberg – duurzaamheidsscore: 33,9%
  • Kampen – duurzaamheidsscore: 28,5%
  • Wierden – duurzaamheidsscore: 26,3%

Hengelo behaalt juist de laagste score van alle Overijsselse gemeenten: -20,8%. Landelijk is het het Zuid-Hollandse Schiedam waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: de gemeente heeft een score van -55,1%.

Over de hele provincie gezien heeft Overijssel een score van 10,8%, waarmee het duurzamer is dan gemiddeld in Nederland. De provincie komt hiermee op de zesde plek. Drenthe (29,7%) is de duurzaamste provincie van Nederland.

Meeste ‘versteende’ tuinen in Zwartewaterland

Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 39,7% van de totale tuinoppervlakte in Overijssel is bestraat. Zwartewaterland spant de kroon, want in deze gemeente ligt 60,1% van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van Staphorst houden van een onderhoudsarme tuin: 56,1% van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat.

In Olst-Wijhe kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 30,5% voorzien van tegels. Ook Hof van Twente is relatief groen, hier is 31,1% van het tuinoppervlak bestraat.

Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina: https://www.vattenfall.nl/over-vattenfall/vattenfall-duurzaamheidsindex/ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *