“Onze Streek in Taal en in Beeld”

In het kader van “De maand van het dialect” hebben de Oudheidkundige Vereniging en het Expositiehuis de handen ineengeslagen. De OKV besteedt aandacht aan gesproken en aan geschreven streektaal. Het Expositiehuis brengt in een groepstentoonstelling de streek visueel in beeld.

De dames Anneke de Olde en Anna Kremer leggen de laatste hand aan de inrichting van de tentoonstelling  

Centraal in Streektaal staat Dieks van Jennegien (Jan Bouwhuis) met columns in het dialect in De Koerier. De typemachine waarop de verhalen geschreven werden wordt tentoongesteld. Zijn eerste column en enkele gedichten zijn ingesproken en worden gepresenteerd op beeldscherm. In twee boeken zijn gedichten en verhalen opgenomen van lokale dichters en schrijvers zoals mejuffrouw Rompelman, Jan Lindenhovius, Joke Aman, Dina Zandbergen, Jans Otter en Hans Dekker.

Er is een speciale leeshoek om deze werken te lezen. Je kunt leren in de streektaal te schrijven. Er is een puzzelhoek.

Op 3 maart is er een kerkdienst in de streektaal in de Gereformeerde Kerk in Den Ham. Op 16 maart is er de Jumbomarkt-puzzelwedstrijd in het Middendorpshuis. Op 21 maart worden liederen in de streektaal gezongen en begeleid in café De Brink.

Het Expositiehuis toont in Streek in Beeld heel gevarieerd werk van 8 kunstenaars uit Den Ham en omgeving. Jaap Snel, opgegroeid in Den Ham, met sfeervolle schilderijen en schetsen. Azat Malik, oorspronkelijk uit USSR Tatarstan en wonend in Ommen heeft olieverfschilderijen. Albert Soepenberg (Den Ham) tekende vanaf kinds af landelijke taferelen met inkt. Anna Kremer woont in Den Ham en werkt met veel technieken. Jeroen Bijl uit Arriën legt in aquarellen het landelijke leven vast. Hans van Duijn fotografeert Den Ham en maakt er “schilderijen” van door figuren in het tafereel te plaatsen. Harry Soepenberg legt zijn hart in de landschappen in acryl. Janneke Wemekamp uit Egede laat ons genieten van haar kleurrijke schilderijen.

De opening vindt plaats in het op zaterdag 3 februari om 16.00 uur

De expositie is te bezichtigen en te beluisteren in het Middendorpshuis, Grotestraat 4 te Den Ham op woensdag t/m zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur en ook op zaterdag van 10 tot 12 uur in de periode 7 februari t/m 23 maart 2024.

GRATIS TOEGANG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *