Ontbijt met de wethouder: Jonge mantelzorgers delen hun verhaal

Maandagmorgen 3 juni vond er een bijzonder ontbijt plaats in de gemeente Twenterand. Wethouder Mark Paters ontmoette vijf jonge mantelzorgers uit de regio om in gesprek te gaan over hun ervaringen, wensen en behoeften. Deze bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger, een week die aandacht vraagt voor de belangrijke rol die jonge mantelzorgers spelen in onze samenleving.

Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Tijdens het ontbijt deelden de jonge mantelzorgers uit Twenterand openhartig hun persoonlijke verhalen. Zij vertelden de wethouder over hun thuissituaties en de uitdagingen die zij dagelijks tegenkomen. Er was ruimte voor serieuze gesprekken, maar ook voor gezelligheid en onderlinge steun. Eén van de jonge mantelzorgers deelde: “Ik vond het fijn om hier vanmorgen te zijn. Ik kon mijn verhaal weer vertellen en dat helpt mij.” De ontmoeting en het delen van ervaringen met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, werd door iedereen gewaardeerd. Het bevestigde dat ze niet de enige zijn en dat er meer mensen zijn die hun situatie begrijpen.

Meer dan je denkt

Vaak realiseren jonge mantelzorgers en mensen in hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. De landelijke campagne ‘Meer dan je denkt’ richt zich op de directe omgeving van alle jonge mantelzorgers, van de buurvrouw tot de leerkracht en voetbaltrainer. Het is een gloednieuwe bewustwordingscampagne waarin men laat zien dat iedereen iets kan betekenen voor een jonge mantelzorger. Zij willen namelijk gezien en gehoord worden: een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *