De Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Twenterand

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne leefomgeving waarin iedereen mee kan doen. De provincie Overijssel waardeert en stimuleert de Overijsselse vrijwilligers en initiatiefnemers enorm. Om hen een podium te geven en ze te bedanken voor hun waardevolle inzet wordt, in bijna alle gemeentes van Overijssel, de Overijsselse Vrijwilligersprijs (OVP) uitgereikt.

Uitreiking woensdag 22 november

Ieder jaar worden er per gemeente vier vrijwilligers aangedragen die een extra blijk van waardering verdienen. Het werk dat zij verzetten is heel divers en zeer uiteenlopend. Zij doen dat vanuit hun eigen gedrevenheid en zonder daar iets voor terug te verwachten. In Gemeente Twenterand zijn op woensdag 22 november de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt door Statenlid Herman Kalter. Ruth Everts en Daniëlle Bijenhof van Vrijwilligerswerk Twenterand waren ook bij de uitreiking aanwezig.

Verkeersregelaar Vroomshoop

De verkeersregelaars Vroomshoop bestaat uit een groep van 9 personen die bij veel evenementen helpen als verkeersregelaars. Denk bijvoorbeeld aan evenementen als Feestweek Vroomshoop, Kerstmarkt, Sinterklaasintocht, Triatlon Vroomshoop, Twenterand Run, Vriezenveen en Tot de nek in de drek Vriezenveen. Daarnaast begeleiden ze condoleances voor de begrafenisvereniging Den Ham. Dit is allemaal op vrijwillige basis. Deze groep is meer dan 10 jaar geleden ontstaan. Ze zijn inmiddels met minder vrijwilligers dan in het begin, maar er zijn nog altijd ook veel actieve vrijwilligers.

Namen van links naar rechts boven: Marijke Wolf, Ilona Otter, Dineke Zomer, Herman Kalter, Jayden Otter.

Namen van links naar rechts onder: Esmay Otter, Alexander Hakker.

Overige vrijwilligers, niet aanwezig: Ronnie otter, Herman smelt, Jan Dommerhold, Remond Schuurs, Rick Gielians.

Margreet Schutte

Margreet Schutte is al meer dan 16 jaar zeer actief bij WensAmbulance Oost Nederland. Margreet is onze centrale spil in een organisatie die vorig jaar rond de 380 wensen in vervulling heeft laten gaan voor ernstig zieke mensen die we met onze wensambulances liggend vervoerd hebben naar de plek waar zij naar toe willen. Soms gaat het om een familiebezoek, soms een dagje strand. Daarnaast is ze altijd telefonisch bereikbaar voor vragen van de vrijwilligers of voor aanvragers of doet ze zelf een rit met de wensambulance als chauffeur.

Margreet is super gemotiveerd en weet als geen ander een vrijwilligersorganisatie van 120 mensen draaiende te houden, zorgt als General Manager (vrijwillig) dat wij als vrijwilligers altijd weer veilig en goed georganiseerd op weg kunnen. Kortom een parel voor deze gemeente, die nog veel meer doet (te veel om op te noemen)!

Namen van links naar rechts: Monique Mollema, Margreet Schutte, Hans Mollema         

Vereniging het Veenschap

De vereniging het Veenschap beheert al ruim dertien jaar het natuurgebied het Veenschap. Dit gebied ligt tussen de Paterswal, de Oosterveenweg, de Hoffmansweg en het Hazenpad. Nadat de turfwinning werd stopgezet, werd uit onderzoek bewezen dat het gebied weer terug zou kunnen komen in de oorspronkelijke staat. Dit resulteerde in de oprichting van Vereniging het Veenschap. Na de oprichting van de vereniging werd het beheer van het gebied ter hand genomen. De aanwezige bomen werden gerooid en de aanwezige struiken werden zoveel mogelijk verwijderd. De vereniging het Veenschap die geheel gerund wordt door vrijwilligers speelde hierin een actieve rol. Er werden snoeidagen door de vereniging georganiseerd waaraan veel mensen hun medewerking verleenden. Daarnaast is er zelf door middel van subsidie een schaapskudde gekomen, die bij uitstek geschikt zijn om een gebied als het Veenschap te begrazen. Het beheer, onderhoud en verzorging van deze kudde schapen, wordt uiteraard door vrijwilligers uitgevoerd. Daarnaast hebben we ook een schaapskooi aangelegd met behulp van sponsoren, subsidies en onze vrijwilligers, waar ook bezoekers ons weten te vinden. Daarnaast hebben we een goede samenwerking met het veenmuseum.

Nu er sprake is van bedreiging van de schaapskudde door één of meerdere wolven is het beheer van de kudde veel moeilijker geworden. De vereniging heeft daarom wolf werend afrasteringsmateriaal aangeschaft. Dit bestaat uit hogere mobiele netten en zwaardere schrikdraadapparaten. Het gebruik van deze materialen vergt weer extra inzet van de vrijwilligers omdat deze netten veel zwaarder zijn dan de oude netten en daardoor veel moeilijker hanteerbaar zijn.

De inzet van deze groep vrijwilligers is zeker de moeite waard. Overal bloeit heide terug en de wolfwerende maatregelen lijken effect te hebben. Daarnaast is ook het oude veenweide gebied weer zichtbaar, wat veel bezoekers brengt aan het gebied, veenmuseum en de schaapskooi. De uitdagingen zijn groot, dus de inzet van de vrijwilligers blijft van groot belang!

Staande: Jan Wilharms, Ben Wessels, Herman Dasselaar, Hans Holland, Wicher Berkhoff, Leo Prinsen, Herman Wuite, Gerard Hoff, Bennie Nijland, Hans Fokke, Herman Reinink, Henk Abbink, Marietje Abbink.

Knielend: Jan Eshuis, Betsie Fokke, Dick van der Stelt, Herman Kalter, Marinus Bossers.

Groene vrijwilligersprijs: Telgroep Engbertsdijkvenen

Vanaf vorig jaar wordt er in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel.

De Telgroep Engbertsdijksvenen bestaat al meer dan 30 jaar! Daarmee is de Engbertsdijksvenen één van de oudste gebieden in ons land waar vogels gevolgd worden. Staatsbosbeheer Twente is de groep veel dank verschuldigd. De Telgroep Engbertsdijksvenen levert op een professionele wijze onderzoeksgegevens aan die van belang zijn bij het beheer. Het zijn vrijwilligers met een professionele manier van werken. Naast het aanleveren van onderzoeksgegevens in prachtige rapporten (niet in de laatste plaats vanwege de aanvulling met anekdotes uit heden en verleden) geeft de groep ook regelmatig gevraagd en ongevraagd advies m.b.t. de herstelwerkzaamheden van de Engbertsdijksvenen.

Van links naar rechts: Hein Kogelman, Johan Stegeman, Alex Huizinga, Herman Kalter (statenlid SP), Wilmar Remmelts, Adriaan Hollander (staatsbosbeheer), Geert Euverman, Herman Stevens, Rick de Ruiter, Henk Bos, Peter van den Akker, Rob Verfaille

Ondersteuning van vrijwilligers

Provincie Overijssel zet zich samen met professionals en organisaties actief in voor het ondersteunen en stimuleren van het vrijwilligerswerk in Overijssel. Dat doen ze niet alleen met de Overijsselse Vrijwilligers Prijs, maar ook met het organiseren van bijeenkomsten en mogelijk maken van opleidingen en trainingen voor vrijwilligers. De samenleving draait op veel vrijwilligers, die onbetaald en vaak onzichtbaar heel belangrijk werk doen. Daarom is ondersteuning en waardering van deze groep zo ontzettend belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *