Archive for: juni 2023

8.763 oude apparaten ingezameld tijdens succesvolle E-waste Race

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van vijf basisscholen uit de gemeente Twenterand zoveel mogelijk elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. Zij gingen de strijd aan met elkaar en vijf scholen uit de gemeente Hardenberg. Door het elektronische afval (ook wel e-waste) apart in te zamelen, kunnen de grondstoffen opnieuw worden gebruikt voor nieuwe producten. Ook wordt zo voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen.

Leerlingen van groep 7-8 van de Willibrordusschool in Vroomshoop zamelden maar liefst 2.683 elektronische apparaten in. Daarmee zijn zij op de tweede plaats geëindigd van de tien deelnemende scholen in gemeente Hardenberg en Twenterand. Wethouder Aimée van der Ham bracht vandaag een bezoekje aan deze actieve inzamelaars: “De leerlingen van de Willibrordusschool zijn in de afgelopen week heel erg druk geweest. Ze hebben van alles ingezameld, bijvoorbeeld oude snoeren, radio’s en tv-schermen. Ik vind het heel leuk dat deze jonge inwoners van onze gemeente zich zo inzetten voor hergebruik en recycling.”

E-waste Race in Twenterand

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het e-waste niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica.

De race ging begin juni van start met een interactieve gastles waarin leerlingen informatie kregen over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. Daarna zamelden de leerlingen vier weken lang elektronisch afval in. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle ingezamelde apparaten worden hergebruikt of gerecycled.

Afval scheiden en inleveren

Wethouder van der Ham sluit de E-waste Race af met een video waarin zij oproept om ook nu de E-waste Race is afgelopen, door te gaan met afval scheiden en inleveren: “Lever apparaten of spullen die je niet meer gebruikt, maar nog wel goed zijn in bij een van de kringlopen in onze gemeente. Zo kunnen andere mensen de spullen voor een klein prijsje kopen en opnieuw gebruiken. Heb je spullen die niet meer bruikbaar op kapot zijn? Lever ze dan in bij een inleverpunt bij de supermarkt of bouwmarkt of bij de milieustraat in Vroomshoop. Als inwoner van onze gemeente kun je bij de milieustraat bijna alle soorten afval inleveren. Gratis of tegen een laag tarief.” Bekijk de video via deze link.

Tijdens de E-waste Race gingen vijf scholen uit de gemeente Twenterand en vijf scholen uit de gemeente Hardenberg de strijd met elkaar aan. In de gemeente Twenterand deden de volgende scholen mee: CBS De Pölle (Vriezenveen), Daltonschool Weemewereld (Vriezenveen), CBS ‘t Groeipunt (Vroomshoop), De Smithoek (Den Ham) en Willibrordusschool (Vroomshoop). De race is een initiatief in samenwerking met de gemeente Twenterand, Stichting OPEN en WeeeNL.

Avondschool Vroomshoop, dé plek waar alle inwoners kunnen leren (leren)

Taalpunt Twenterand en Het Noordik starten samen de Avondschool Vroomshoop. Een plek waar iedere inwoner van Twenterand wat kan leren! Wel school, niet schools: zonder stress, zonder druk. In eigen tempo kan jong en oud gratis meedoen met onze lessen. Van bloemschikken tot lezen, van rekenen tot koken. Het kan allemaal bij de Avondschool. Samen met andere organisaties wordt er gezorgd voor goede lessen. Er is altijd wat te leren!

Op dinsdag 12 september start de Avondschool met een inschrijfavond. Op deze avond is er een kopje koffie en wat lekkers, krijg je informatie en kun je je inschrijven op de lessen. Inloop is vanaf 19 uur en de infoavond begint om 19.30 uur. Dinsdag 19 september starten de lessen. Wil je wat meer kunnen met de computer? Of wil je wat beter worden in koken? Zie je het wel zitten om je (klein)kind wat beter voor te kunnen lezen of maak je het liefst een mooi bloemstuk? Dan is de Avondschool wat voor jou! Je krijgt les, tips of training van een enthousiaste leraar, ervaren vrijwilliger of vakman. Op je eigen niveau en in je eigen tempo krijg je hulp. Natuurlijk is er ook tijd om gezellig te praten. Kom ook leren (leren)!

De Avondschool Vroomshoop zoekt nog vrijwilligers, docenten en organisaties die hun diensten willen aanbieden. Lijkt het je wat om te helpen met het geven van of assisteren bij lessen op de Avondschool Vroomshoop? Zoek je een locatie waar jij je gratis cursus, training of les kunt aanbieden? Ben je docent en lijkt het je leuk om invulling te geven aan kwalitatief goede lessen op de Avondschool Vroomshoop? Meld je dan aan!

De Avondschool Vroomshoop heeft een eigen Facebookpagina. Daar vind je nog meer informatie en foto’s. Wil je meer weten of je aanmelden? Bel, mail of app: 06-15294285 / avondschool@bibliotheektwenterand.nl .

Bingo in Vroomshoop

Vrijdag 7 Juli is er weer een Bingo in het Punt te Vroomshoop. De zaal gaat open om 19.00 uur, en de bingo start 19.30 uur.  Er zijn alleen maar geld prijzen te winnen en in de superronde is de hoofdprijs 300,- euro.

We draaien 10 gewone rondes en 1 superronde. 

De kaartjes kosten 10,00 euro, een kinderkaart 3,50 euro en de superronde 2,50 euro.  Betaling van de drankjes is met munten, er word aan tafel bediend dus dat betekend dat u lekker kunt blijven zitten!

Tussendoor zijn er 2 korte pauzes. Nummer worden bijgehouden op een groot scherm, daardoor ook zeer geschikt voor ouderen en kinderen.

Reserveren kan via Facebook: Bingo Vroomshoop of via: 0653207375. Dit kan al vanaf 1 persoon.  Vol = Vol dus reserveer snel.

Familiedag van Vroomshoopse Boys

De door de activiteitencommissie van Vroomshoopse Boys georganiseerde familiedag begint op zaterdag 8 juli om 10.00 uur met een fietspuzzeltocht vanaf de kantine ’t Flierhuus op De Bosrand. Leden, zowel senioren als jeugdspelers, ouders van jeugdleden, supporters en sponsoren worden bij deze afsluiting van het voetbalseizoen 2022-2023 verwacht.

De barbecue wordt om 12.00 uur aangestoken op het VOC-terras bij de kantine. De gehele dag is er een groot springkussen voor de jongste jeugd. Om 12.00 uur begint het onderdeel ‘Maak kennis met je team’ van de voetbalvereniging met meer dan 900 leden. Trainers, leiders en spelers van de nieuwe teams voor het seizoen 2023-2024 maken op een leuke wijze kennis met elkaar.

Nieuw is ook de strijd om de penaltybokaal voor senioren, met daarbij dames en daarnaast ook voor leiders en trainers van de Boys. Vanaf 15.00 uur worden de penalty’s afgevuurd. Al eerder vond een dergelijk festijn voor de jeugd van Vroomshoopse Boys plaats en nu is het de beurt aan de oudere garde. Op deze familiedag vindt traditiegetrouw de huldiging van de kampioenen van het afgelopen seizoen plaats. De gezelligheid en onderlinge ontmoeting voeren op 8 juli de boventoon, waarbij het bekende drankje en hapje zeker niet ontbreken.

Andrea Kuiper-Vos nieuwe directeur van Natuur en Milieu Overijssel

Andrea Kuiper-Vos (35) wordt de nieuwe directeur-bestuurder van Natuur en Milieu Overijssel. Andrea start per 1 september bij de organisatie die in september ook haar 50-jarig bestaan viert. Ze volgt hiermee Matthijs Nijboer op. De afgelopen tien jaar was Andrea werkzaam bij Vogelbescherming Nederland.

“Ik vind het belangrijk dat we niet alleen maar praten over hoe dingen anders kunnen, maar vooral ook samen te laten zien dat het anders kan”, vertelt Andrea, die zich de afgelopen jaren bij Vogelbescherming Nederland bezighield met de opgaven in het landelijk gebied. Ze is blij dat ze nu in haar eigen provincie Overijssel aan de slag kan met opgaven op het gebied van klimaat, een groene leefomgeving en circulaire economie. “Natuur en Milieu Overijssel is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een sterke organisatie die voor veel verschillende partijen en personen een vertrouwde partner is om samen mee te werken. Ik heb er veel zin in om samen met alle medewerkers ervoor te zorgen dat Natuur en Milieu Overijssel impact blijft maken.”

Jong talent
De Raad van Toezicht is verheugd om na een gedegen selectieprocedure een opvolger voor Matthijs Nijboer te hebben gevonden:“Ondanks dat de organisatie nu bijna vijftig jaar bestaat, is de missie nog steeds erg actueel en hebben we behoefte aan een frisse blik op onze uitdagingen. Met Andrea halen we een jong talent binnen, die zowel de Raad van Toezicht als de afvaardiging van de medewerkers tijdens het sollicitatieproces heeft overtuigd met haar inhoudelijke kennis, haar energie en haar vermogen om te verbinden. We kijken met vertrouwen naar onze toekomst”.

Over Natuur en Milieu Overijssel
Natuur en Milieu Overijssel zet zich in om Overijssel mooier en duurzamer te maken. Samen met overheden, bedrijven en inwoners werkt de organisatie aan een provincie waar inwoners nu en later genieten van een groene leefomgeving. Dit doen ze met projecten zoals de Groene Lopers, ondersteuning van lokale energie-initiatieven en Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing. Kijk voor meer informatie op www.natuurenmilieuoverijssel.nl .

Tennistoernooi ‘Hekman Products Bosbaan Open’ geslaagd

Met meer dan 150 deelnemers uit de regio, kijkt tennisvereniging De Bosbaan uit Vroomshoop terug op een geslaagd Hekman Products Bosbaan Open tennistoernooi. Het open toernooi vond plaats van 18 juni t/m 25 juni. In het laatste weekend werden de kampioenswedstrijden gespeeld.

In totaal telde het toernooi 165 wedstrijden. De temperaturen waren bijna de hele week tropisch, het toernooi had dit jaar een Italiaans thema dus de Birra Moretti en de Aperol Spritz waren een welkome dorstlesser na de inspannende wedstrijden. De week verliep echter niet zonder slag of stoot. Door het wisselvallige weer en zeer plaatselijke buien werd de vereniging genoodzaakt uit te wijken naar tennisverenigingen in de omgeving. In het kader van noaberschap kon een aantal spelers op donderdag uitwijken naar TV Den Ham. Daardoor liep het toernooi geen vertraging op.

In het laatste weekend vonden de finales plaats. De aan elkaar gewaagde spelers wisten de spanning erin te houden tijdens de sportieve potten die voor een groot deel uit drie sets bestonden. Een overzicht van de winnaars is te vinden op www.mijnknltb.toernooi.nl. Op zaterdag werden er heerlijke verse pizza’s gemaakt en zondag verzorgde BAS BBQ de heerlijkste italiaanse hapjes. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd toernooi en bedankt in het bijzonder de hoofdsponsor Bert Hekman die ook dit jaar het toernooi mede mogelijk maakte.

De eerstvolgende evenementen die de vereniging organiseert, is het Paard Veulen toernooi op zaterdag 1 juli waar een jeugdtennisser dubbelt met een volwassene en de Hollandse Toss avond waar clubleden (inclusief introducé), in Hollands thema, onderling strijden tegen elkaar.

Beach& fun voor basisschool jeugd

Bedrijventoernooi plus van Vroomshoopse Boys

Het succesvolle ‘Bedrijventoernooi plus’ van vorig jaar gaat op zaterdag 1 juli herhaling bij Vroomshoopse Boys. De vorige editie in de zomer van 2022 was uiterst succesvol. De organisatoren zijn er nu in geslaagd voor een nog groter deelnemersveld te zorgen. Dertig teams strijden op de kunstgrasvelden van De Bosrand om de prijzen en vooral om de eer.

Bedrijven, familieteams, straten- en buurtteams en vrienden- en vriendinnenteams uit Vroomshoop en omgeving zijn uitgenodigd om van de voetbalsport en van elkaar te genieten. Bij de deelnemers bevindt zich ook weer EcoWoods, de winnaar van vorige editie en een team van de gemeente Twenterand. Er wordt gespeeld op halve velden met teams van zeven spelers en/of speelsters. Live muziek met een erkend volkszanger is er volop in de feesttent, waar ook DJ Jan-Willem Drees voor de nodige sfeer zorgt tijdens het evenement en bij de afterparty, ook wel ‘derde helft’ genoemd.

Alle opbrengsten van het toernooi gaan net als vorig jaar naar het nieuw te bouwen clubhuis van Vroomshoopse Boys. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van dat clubhuis zijn onlangs begonnen. Aanstaande zaterdag wordt er om 11.00 uur met het bedrijventoernooi plus begonnen en de finale is om 16.00 uur gepland. Daarna is het naar verwachting nog lang gezellig in en rondom de feesttent.

Robert Bosma hoofdtrainer van Vroomshoopse Boys

De A-selectie van tweedeklasser Vroomshoopse Boys kent in vergelijking met het vorig seizoen een aantal nieuwe gezichten. Afscheid namen hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman uit Meppel (vertrekt naar tweedeklasser Hatto Heim), assistent-trainer Henk Harmens uit Wezep en assistent-scheidsrechter Arjan Bosch.

De nieuwe hoofdtrainer is Robert Bosma (46) uit Ootmarsum, vorig seizoen assistent-trainer bij derde divisionist SV Urk, daarvoor in totaal 9 seizoenen werkzaam bij vv Bennekom als opleider en hoofdjeugdtrainer en als assistent-trainer van de A-selectie. Assistent-trainer is Arjan Paters (was dit al enkele malen in het verleden, als ook interim-hoofdtrainer) en tweede assistent René Netters. Bert Marissen is de nieuwe grensrechter oftewel assistent-scheidsrechter en Erik Derks is als hersteltrainer na een afwezigheid van enkele seizoenen weer toegevoegd aan de staf. Op hun post blijven komend seizoen de keeperstrainer Arjan Kok, de beide teammanagers Henk Oelen en Wouter Lucas en verzorger Martin Spang.

Wat de spelers betreft ontbreken in de A-selectie vanaf het seizoen 2023-2014 de beide routiniers Ernst-Jan Heideman en Patrick Drenthen. Dit tweetal nam onlangs afscheid van de A-selectie, maar zal wel voor de Boys behouden blijven. Jordy Harms nam ook afscheid van de Boys en de centrumspits keert terug naar vv Voorwaarts. Bram Hooijer vertrekt daarnaast naar vv Daarlerveen. Daarnaast zijn er nog twee mutaties ten opzichte van vorig seizoen. Niels Elzinga heeft aangegeven met het actief voetballen te stoppen en is volgend seizoen verzorger van de B-selectie van de Boys. Het jonge talent Stan van Deursen maakt ook deel uit van de B-selectie.

Dan de nieuwelingen met daarbij de ervaring van de 30-jarige Lars Scholten. Deze middenvelder, die ook in de verdediging kan spelen, komt bij de Boys terug na meerdere seizoenen bij SVZW uit Wierden. Spits Ramon de Jong (27) keert na één seizoen Sportclub Daarle bij de Boys terug. Verdediger Thomas Kleinjan (21) maakte vorig jaar al deel uit van bij de A-selectie, maar kwam door een zware blessure het afgelopen seizoen niet in actie. Hij is nu hersteld en ook weer terug in de A-selectie.

De jeugdspelers keeper Mark Hanzel (19) en de veldspelers verdediger Sven Paters (18), de middenvelders Mats Scholten (19) en Siem Pierik (19) maken deel uit van de A-selectie, terwijl daarnaast verschillende youngsters van Boys JO19-1 ook op de deur kloppen. De A-selectie bestaat verder uit de keepers Chiel Sickman en René Kok en de veldspelers Jesper Derks, Robert Veld, Simon Kempers, Sten Runhart, Tom Pierik, Léon Dogger, Levi Aitink, Bert Verschoor, Sil Derks, Jos Hutten, Juliën Derks en Ruben Smedema. De gemiddelde leeftijd van de A-selectie, een mooie mix van ervaring en jonge talenten, bedraagt 23,5 jaar.

Op maandagavond 3 juli begint de voorbereiding van de A-selectie van Vroomshoopse Boys op de competitie 2023-2024 met onder meer een opstarttraining op De Bosrand. In de beide weken erna zijn er 6 trainingen en een oefenwedstrijd op zaterdag 15 juli bij eersteklasser SVZW in Wierden gepland.

Na de zomervakantie worden de trainingen van de A-selectie van de Boys op zaterdag 19 augustus weer hervat. Er staan al enkele verdere oefenduels vast: op zaterdag 26 augustus uit bij tweedeklasser vv Hierden als onderdeel van een trainingskamp en op dinsdagavond 5 september uit bij eersteklasser Hulzense Boys. Daarbij komen nog drie bekerduels, die nader bekend gemaakt worden door de KNVB. Op zaterdag 8 juli wordt bekend hoe de tweede klasse er met Vroomshoopse Boys er volgend seizoen uitziet. Op zaterdag 23 september gaat de competitie van start.

Open repetitie levert Mannenkoor Vroomshoop nieuwe leden op

Op donderdagavond 22 juni organiseerde het Chr. Mannenkoor Vroomshoop een open repetitie in haar thuislocatie, kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop. Na een onderbreking vanwege corona pakte het koor deze traditie weer op. De koorleden mochten bewoners en hun begeleiders begroeten uit verzorgingscentra uit Vroomshoop, Den Ham en omgeving. En ook andere belangstellenden waren aanwezig,

Dirigent Gezinus Veldman maakte er een leerzame en onderhoudende repetitie van. Hij liet bijvoorbeeld de vier partijen van het mannenkoor eerst apart van elkaar zingen. Dat ging van de zware stemmen van de 2e bassen, via de 1e bassen (baritons) en de 2e tenoren naar de hoge stemmen van de 1e tenoren. Opvallend hoe harmonieus het klonk als die vier stemhoogtes daarna samen gingen zingen. De bezoekers konden ook zelf geregeld meezingen met het koor, en koorsolist Albert Wessels was weer goed op dreef.

De bezoekers vertelden na afloop dat ze een mooie avond hadden gehad. Dat gold blijkbaar ook voor een aantal aanwezige mannen, die zo enthousiast waren dat ze besloten lid te worden. Ook interesse om lid te worden? Dit is een ideaal moment om je aan te melden. Je kunt het koor ook horen zingen op zaterdag 8 juli in de hervormde kerk te Den Ham, ’s middags van 15.30 tot 16.15 uur. Ook dan is de entree gratis.