Archive for: juli 2023

Bekertegenstanders Vroomshoopse Boys zijn bekend

De bekerloting van de KNVB voor de eerste en tweede klassen in Oost leverde een interessante poule op voor Vroomshoopse Boys. In poule 8 wordt tegen S.V. Gramsbergen gespeeld, ook tegenstander in de afgelopen en aanstaande competitie van de tweede klasse. Het team van de nieuwe hoofdtrainer Rick Mulder, kwam over van vierde divisionist HZVV uit Hoogeveen, kwam sterk voor de dag in de afgelopen voetbaljaargang. De nacompetitie om promotie naar de eerste klasse bleek echter in de eerste ronde het eindstation voor de ambitieuze groen-witte formatie.

De volgende bekertegenstander van de Boys is tweedeklasser zondag RKSV de Tukkers uit Albergen. Het afgelopen seizoen ging dat team in de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse in de tweede ronde in Heerlen met 3-0 ten onder tegen RKSV Becklerveld.

De derde tegenstander in het bekertoernooi is een bekende, waarvan vorig seizoen uit nog werd gewonnen. Dat is RKVV Stevo uit Geesteren, die vorig seizoen na een spannende tweestrijd met ATC’65 uit Hengelo thuis kampioen werd van de tweede klasse en promoveerde naar de eerste klasse Oost.

De drie bekerwedstrijden gaan uiteraard om het bereiken van de knock-out fase van het toernooi, maar gelden tevens als voorbereiding op de reguliere competitie voor het seizoen 2023-2024. De planning van de bekerwedstrijden en de speellocaties ervan worden nog nader bekend gemaakt door de KNVB. Wel is nu al zeker dat er op de zaterdagen 2 september, 9 september en 16 september aanstaande gebekerd wordt. Hoofdtrainer Robert Bosma, zijn staf en de spelers van de A-selectie van Vroomshoopse Boys genieten nu nog van hun zomervakantie en pakken op zaterdag 19 augustus de draad van het trainen weer op.

ZorgSaam Twenterand helpt meiden en vrouwen metmenstruatieproducten


ZorgSaam Twenterand start met uitdelen van gratis menstruatieproducten, bedoeld voor
jonge meiden en vrouwen die niet altijd geld hebben voor maandverband of tampons.
Jonge meiden kunnen ook terecht bij Jong Twenterand, het jongerenwerk van ZorgSaam
Twenterand.


In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet voldoende financiële middelen voor
maandverband of tampons. ZorgSaam Twenterand ontvangt producten van het Armoedefonds om de
meiden en vrouwen met een krappe beurs in Twenterand te helpen. De gratis menstruatieproducten
liggen bij de Zorginformatiepunten in Vroomshoop, Vriezenveen, Den Ham en WesterhaarVriezenveensewijk.
Hygiëne belangrijk
“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Irene Verspeek van
het Armoedefonds. Via de uitgiftepunten zoals de Zorginformatiepunten worden maandverband en
tampons verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er
al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de
producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld.
“Wij zijn enorm blij met deze steun!”, aldus Verspeek.
De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven
die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden.
Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes.
Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen
kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te
sturen. Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.

Gezonde Smikkelweken 2023 in Overijssel van start

De derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken gaat van start, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding, door middel van spelletjes, proeven en zelf koken, van courgettecake tot bietenpizza’s. Dit jaar is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, landelijk doen 120.000 kinderen mee. Ook in Overijssel, bij BSO De Beestenboel in Schuinesloot, Gemeente Hardenberg, gaan kinderen deze zomer op groente-ontdekkingstocht. De start van de Gezonde Smikkelweken wordt hier officieel ingeluid door Alwin te Rietstap, wethouder gezondheid van de Gemeente Hardenberg.

De Gezonde Smikkelweken is een initiatief van Stichting Spoony. In Overijssel wordt het programma ondersteund door Jong Leren Eten en de JOGG-gemeenten.

Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony: “In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Maar it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen, als ouders, opvang en scholen doen mee.”

Aftrap in Overijssel

In Overijssel doen maar liefst 73 bso’s en dus ruim 6.200 kinderen mee. Het grote bereik van het programma onder bso’s is te danken aan de inzet van Jong Leren Eten Overijssel en de JOGG-gemeenten. De kick-off is op bso De Beestenboel in Schuinesloot, Gemeente Hardenberg. Alwin te Rietstap, wethouder gezondheid van de Gemeente Hardenberg, gaat daar met de kinderen een gezonde groentechallenge aan om de Gezonde Smikkelweken af te trappen. Net als de andere bso’s ontvangt bso De Beestenboel vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten. Hieronder valt een pakket om courgettecake te bakken en een zintuigenspel waarmee de kinderen onbekende groente, zoals Chayote, ontdekken.

Doe thuis ook mee!

Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s gaan, kunnen via het online platform toch thuis gratis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Alle deelnemende kinderen ontvangen een kook- en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op honderd prijzen, variërend van een Cortina fiets en Nike Air Jordans tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 3 september 2023 via www.gezondesmikkelweken.nl

Avondschool Vroomshoop start in september en is voor iedereen!

Taalpunt Twenterand, Bibliotheek Twenterand en Het Noordik starten samen de Avondschool Vroomshoop. Een plek waar iedere inwoner van Twenterand wat kan leren! Wel school, niet schools: zonder stress, zonder druk. In eigen tempo kan jong en oud gratis meedoen met onze lessen. Van bloemschikken tot lezen, van rekenen tot koken. Het kan allemaal bij de Avondschool. Kom ook leren (leren)!

Op dinsdag 12 september start de Avondschool met een inschrijfavond. Op deze avond is er een kopje koffie en wat lekkers, krijg je informatie en kun je je inschrijven op de lessen. Inloop is vanaf 19 uur en de infoavond begint om 19.30 uur. Dinsdag 19 september starten de lessen.

De Avondschool Vroomshoop zoekt nog vrijwilligers, docenten en organisaties die hun diensten willen aanbieden. Lijkt het je wat om te helpen met het geven van of assisteren bij lessen op de Avondschool Vroomshoop? Zoek je een locatie waar jij je gratis cursus, training of les kunt aanbieden? Ben je docent en lijkt het je leuk om invulling te geven aan kwalitatief goede lessen op de Avondschool Vroomshoop? Meld je dan aan!

Op de Facebookpagina van de Avondschool Vroomshoop vind je nog meer informatie en foto’s. Wil je meer weten of je aanmelden? Bel, mail of app: 06-15294285 / avondschool@bibliotheektwenterand.nl .

Gaan jongeren jou aan het hart? Neem dan contact met ons op!Ben jij die enthousiaste vrijwilliger, 18 jaar of ouder en iemand die graag iets voor de jongeren in jouw dorp wil doen? Dan zoeken wij jou!

Voor onze jongerencentra in Vroomshoop en Westerhaar-Vriezenveensewijk zijn wij per direct op zoek naar vrijwilligers die mee wil helpen. Een praatje maken met de jonge bezoekers, serveren van koffie, thee en/of limonade. Als je het leuk vindt is er ook de mogelijkheid om activiteiten te organiseren voor en met de jongeren.


Ben jij beschikbaar op één van de volgende dagen en tijden?

• Juniorclub Vroomshoop                 : dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur

• Jongerencentrum in Vroomshoop    : maandag en/of vrijdag 19.00 tot 21.00 uur

• Jongerencentrum in Westerhaar     : maandag en/of vrijdag 19.00 tot 21.00 uur


Je staat er niet alleen voor
Je werkt in een team van vrijwilligers die ondersteund wordt door een jongerenwerker van ZorgSaam Twenterand. Je draait mee in een rooster, waarin aangegeven wordt wie er wanneer dienst heeft. Eens in de zes weken is er een overleg met de gehele vrijwilligersgroep. De mogelijkheid is er om meer of andere avonden in de week open te gaan. Dit gaat altijd in overleg met elkaar.

Meer informatie
Lijkt het je leuk om je in te zetten voor de jongeren en ben je beschikbaar op de aangegeven tijden? Neem dan contact op met Laureen Velnaar via 0546-481 456. 

Aantal schuurinbraken in Overijssel toegenomen met ruim 20%

Inbrekers slaan in 2023 veel vaker hun slag in Overijsselse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 383 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een toename van 20,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk was een stijging van 8,9%. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Vooral in Almelo en Deventer was er een duidelijke toename: het eerste half jaar vonden er hier 17 meer incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Hengelo (+13) waren er meer inwoners slachtoffer van een schuurinbraak. Woon je in Zwolle of Steenwijkerland? Dan is er beter nieuws. Hier was namelijk juist een daling te zien van het aantal inbraken in schuren (-5). 

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, aldus Independer verzekeringsexpert Michel Ypma. 

Kans op schuurinbraak grootst in deze gemeenten

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Overijssel het vaakst mis? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een gemeente op één te staan. In Almelo gaat het – naar verhouding – het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 15 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. Ook inwoners van Losser moeten op hun hoede zijn. De Overijsselse top 5 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:

  • Almelo: 15 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Losser: 12,3 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Deventer: 11,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Enschede: 10,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Hengelo: 8,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023 

Zomerexpositie Lida Aardenburg in Bibliotheek Vriezenveen

Deze zomer zal de leeszaal van Bibliotheek Vriezenveen gevuld zijn met schilderijen van Lida Aardenburg uit Bruchterveld. Aardenburg schildert met acrylverf. Zij zegt hierover: “Ik begon ooit met aquarelleren, maar later ben ik overgestapt op acryl. Aquarelleren is een mooie techniek, omdat het overlopen van de verf vaak verrassende resultaten geeft. Maar het is veel moeilijker dan schilderen met acryl, want wat er staat, blijf je zien. Acryl kun je altijd overschilderen en kent vele mogelijkheden. Zo kun je heerlijk werken met paletmes, wat bij aquarel niet mogelijk is.”

De onderwerpen die in haar werk terugkomen zijn divers: van bloemen en dieren, tot landschappen en portretten. Maar wat je in alle schilderijen van Aardenburg terugziet is vrolijkheid en dynamiek.  

Deze zomerse expositie is in augustus en september tijdens openingstijden te bewonderen in Bibliotheek Vriezenveen, Jonkerlaan 4. Voor meer informatie kun je bellen naar 0546 562 385, of mailen naar vriezenveen@bibliotheektwenterand.nl .

250 nieuwe woningen in Vroomshoop Oost

In woongebied Vroomshoop Oost in Vroomshoop komen nog eens 250 nieuwe woningen. Ontwikkelaar Roelofs-Timmerhuis gaat deze derde fase van het woongebied ontwikkelen en werkt hierin samen met de gemeente Twenterand. Wethouder Roel Koster vertelt: “De gemeente Twenterand wil dat er sneller en meer nieuwe woningen worden gebouwd. Zo kan beter ingespeeld worden op de grote vraag naar woningen. Ook in Vroomshoop constateren we dat er veel vraag is naar woningen. Daarom hebben we een plan gemaakt voor de derde fase van Vroomshoop Oost.”

Woonwijk Vroomshoop Oost ligt aan de oostkant van Vroomshoop. In de afgelopen jaren zijn hier al veel nieuwe woningen gebouwd. Over de behoefte aan het aantal en soort nieuwe woningen overlegt de gemeente met de ontwikkelaar. Op dit moment zijn de laatste woningen in fase 2 van Vroomshoop Oost zijn in aanbouw.

250 nieuwe woningen

De derde fase van Vroomshoop Oost sluit aan de noordkant aan het bestaande woongebieden ligt tussen de Oranjestraat, Tonnendijk, Europasingel en Penningkruid. Het gebied is eigendom van ontwikkelaar Roelofs-Timmerhuis. De ontwikkelaar wil hier 250 nieuwe woningen bouwen voor verschillende doelgroepen. Het gaat om vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen, rijwoningen en sociale huurwoningen. De ontwikkelaar neemt ook de inrichting van de openbare ruimte voor z’n rekening.

Onderwijs en kinderopvang in Vroomshoop Oost

Om de groei van het aantal basisschoolleerlingen op te vangen wordt middenin Vroomshoop Oost onderwijsvastgoed gerealiseerd. De Oranjeschool gaat mee in deze ontwikkeling. Ook komt hier een vestiging van een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De huidige locatie van de Oranjeschool wordt ingericht als woongebied. Het gebouw komt op de noordhoek van de Penningkruid en nieuwe aansluiting van het deelgebied van fase drie. Deze plek is in een locatieonderzoek als beste naar voren gekomen.

Inloopavond

Na de zomer wordt een inloopavond georganiseerd. Tijdens de inloopavond kunnen belangstellenden kennis nemen van het plan en de planning. Nadere informatie over de datum, tijd en locatie van de inloopavond volgen bij de publicatie van het ontwerp bestemmingsplan.

Uitbreiding opvanglocatie De Blekkenhorst in Den Ham voor170 Oekraïense vluchtelingen


De gemeente Twenterand wil graag een bijdrage leveren aan de opvang van
Oekraïense vluchtelingen die hun thuisland zijn ontvlucht en op zoek zijn naar een
veilige omgeving om te wonen en werken. Inmiddels zijn er twee opvanglocaties
gerealiseerd aan de Sportlaan in Vriezenveen en op camping De Blekkenhorst in Den
Ham. De gemeente Twenterand ziet mogelijkheden om de opvanglocatie op De
Blekkenhorst uit te breiden en hier ongeveer 170 Oekraïense vluchtelingen op te
vangen. Om deze uitbreiding mogelijk te maken heeft het college van B&W besloten
om de camping aan te kopen. De gemeenteraad besluit na de zomer over het
beschikbaar stellen van geld om de camping aan te kopen.
De gemeente Twenterand wil in 2023 ongeveer 250 Oekraïense vluchtelingen opvangen. De
oorspronkelijke opgave was om 191 Oekraïners te huisvesten. Dit aantal is uitgebreid met
ongeveer 60 personen nadat de gemeenteraad besloot om voorlopig geen structurele
huisvesting te creëren voor asielzoekers in de gemeente. Inmiddels is er voor 80
vluchtelingen een opvangplek aan de Sportlaan in Vriezenveen en op camping De
Blekkenhorst in Den Ham. Voor de overige 170 vluchtelingen was gemeente Twenterand op
zoek naar een geschikte opvanglocatie.


Opvanglocatie De Blekkenhorst


De gemeente ziet camping De Blekkenhorst als geschikte opvanglocatie, omdat deze plek
vlakbij bestaande voorzieningen ligt, zoals winkels, scholen en zorg. Daarnaast zijn de
nutsvoorzieningen, zoals stroom en water, al aanwezig. Bovendien heeft de camping zelf
ook de nodige faciliteiten, zoals speelvoorzieningen. Een uitbreiding van 170 vluchtelingen
betekent dat er ongeveer 30 chalets bijgeplaatst worden. Op dit moment staan er 6 chalets,
waar 24 vluchtelingen in opgevangen worden. Burgemeester Hans Broekhuizen vertelt
daarover: “in het voorjaar van 2023 kwam deze groep op De Blekkenhorst wonen. Zij zijn heel hartelijk ontvangen door de buurt. Inmiddels hebben zij hun weg gevonden en is er een

grote groep van (vrijwilligers)organisaties die ervoor zorgt dat de vluchtelingen hier prettig
kunnen wonen en leven.”
Informeren van omwonenden en campingbewoners
Omwonenden in een straal van ongeveer 500 meter zijn begin deze week geïnformeerd over
de plannen van de gemeente om de camping aan te kopen. “De aankoop van de camping is
nog niet rond”, vertelt wethouder Roel Koster. “De gemeenteraad besluit in september of zij
geld beschikbaar stellen om de camping aan te kunnen kopen. Toch vinden we het
belangrijk om omwonenden en mensen met een vaste standplaats op de camping nu te
informeren over de plannen om de camping aan te kopen. Zodat zij weten waar ze aan toe
zijn. We praten omwonenden en standplaatshouders deze zomer bij tijdens de
informatiebijeenkomsten. Na de zomervakantie gaan we verder met hen in gesprek over de
wensen, zorgen en ideeën om de opvanglocatie op camping De Blekkenhorst mogelijk te
maken. We vinden het belangrijk dat iedereen de gelegenheid heeft om hierbij aan te
sluiten”.
Vervolgstappen
De gemeenteraad besluit in september tijdens een raadsvergadering of er krediet (geld)
beschikbaar wordt gesteld om de camping aan te kopen. Daarna kan de gemeente
Twenterand starten met voorbereidende werkzaamheden. De planning is dat de eerste
bewoners aan het eind van dit jaar op de camping kunnen wonen. De locatie zal voor 2 tot 5
jaar blijven bestaan. Of de camping daarna blijft bestaan als opvanglocatie of weer wordt
verkocht, is op dit moment nog niet bekend. Dat hangt onder andere af van hoe de situatie in
Oekraïne zich ontwikkelt.

Struinrolstoelen vanaf nu te gebruiken

De Engbertsdijksvenen vormen een prachtig natuurgebied aan de rand van de gemeente Twenterand. Inwoners en bezoekers kunnen hier onder meer wandelend volop van genieten. Voor mensen met een fysieke beperking is dat lastig. De gemeenteraad van Twenterand kwam daarom vorig jaar met het plan de toegankelijkheid van de Engbertsdijkvenen te vergroten. De aanschaf van zogeheten struinrolstoelen is daarvan het resultaat.

Struinrolstoelen zijn rolstoelen die veel dikkere banden hebben dan normale rolstoelen. Met die veel dikkere banden wordt moeilijk begaanbaar terrein óók toegankelijk voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Er zijn twee struinrolstoelen aangeschaft en inmiddels zijn ze ook daadwerkelijk te gebruiken. De ene struinrolstoel staat bij het veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk en de andere bij excursieboerderij ‘t Huisken aan de Dorpstraat in Kloosterhaar.

Goede zaak|
Wethouder Arjan Hof nam de struinrolstoelen afgelopen week in ontvangst. “Het is een goede zaak dat ze er zijn”, aldus de wethouder. “Door ze op twee plekken rond de Engbertsdijksvenen beschikbaar te maken, is het hele natuurgebied veel beter toegankelijk voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Ik hoop uiteraard dat deze struinrolstoelen veel gebruikt gaan worden. Het is volop zomer. Het is heerlijk om volop in de natuur te zijn en ervan te genieten. Dat gun ik elke Twenterander van harte.”