Ontdek de vogels van de Engbertsdijksvenen

Zoveel vogelgeluiden, maar welke deuntje hoort nou bij welke vogelsoort? En dan heb je ook nog vogels die elkaar imiteren en ze houden het ook niet altijd bij één deuntje.

Je hebt standvogels en trekvogels.De merel is een standvogel, hij blijft het gehele jaar hier en je kan hem al in februari horen jubelen. Ook de vink is een standvogel, goed herkenbaar doordat hij zijn lied afsluit met een ‘vinkenslag’.

Eén van de soorten dat geldt als startschot van de lente is de tjiftjaf. Uiterlijk is het een niet heel opvallend vogeltje, vogelaars noemen het ook wel een ‘kbv-tje’ – klein bruin vogeltje – maar vocaal laat hij zeker van zich horen en is hij door het roepen van zijn eigen naam goed te onderscheiden van de fitis, een ander kbv-tje met gelukkig een heel ander deuntje. De tjiftjaf is een trekvogel, een korte-afstandtrekker die de winter in Zuid Europa of Noord Afrika heeft doorgebracht en als één van de eerste trekvogels in weer in ons land aankomt.

Iedereen kent het merelwijsje wel, maar je hebt ook vogelsoorten waarbij de zang erg op dat van de merel lijkt, zoals de grote lijster, die het net iets melancholischer ten oren brengt. Of de zwartkop, alleen dan in een sneller tempo. Om de tuinfluiter maar niet te noemen, die fluit het merel-wijsje nóg sneller.

Opvallende vogels zijn onder andere de roodborsttapuit, blauwborst en de geelgors, niet te missen als je weet waar je kijken moet, nadat de zang ze al verraden heeft. De zang van mannetje geelgors is duidelijk herkenbaar: een strofe die wat doet denken aan de 5e symfonie van Beethoven. Met een beetje geluk hoor je de wielewaal ook nog jodelen, maar de kans dat je hem ziet is ondanks zijn opvallende geelzwarte verenpak erg klein.

Op zondagochtend 21 mei kunt u onder leiding van een natuurgids op ontdekking door de zuidpunt van de Engbertsdijksvenen. Boek uw deelname online op www.staatsbosbeheer.nl/vogelsengbertsdijksvenen

Hier vind u ook meer informatie over de startlocatie, tijden en prijzen. Let op; online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze wandelingen.

Tip van de boswachter: kleed je naar het weer. Een lange broek en dichte stevige schoenen worden sterk aangeraden. Vergeet je verrekijker niet!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *