Onderzoek: hier staan de slechtst geïsoleerde huizen van Overijssel

Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog ruim 1 op de 12 huizen in Overijssel extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. 

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Overijssel blijkt 8,4% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,2%. Uitschieter is Zeeland: krijgt zelfs 10,8% van de woningen energielabel F of G.

Dinkelland en Staphorst hebben slechtst geïsoleerde huizen

Lokaal zijn de uitschieters nog groter binnen Overijssel. In Staphorst en Dinkelland heeft bijvoorbeeld zelfs 11,5% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Overijssel is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

  • Dinkelland: 11,5% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Staphorst: 11,5% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Steenwijkerland: 11,1% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Hengelo: 10,2% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Olst-Wijhe: 10,2% van de woningen is slecht geïsoleerd

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Helft van de woningen is energiezuinig, Zwolle koploper 

Er is ook beter nieuws. Ruim de helft van de Overijsselse huizenbezitters (50,9%) heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper is Zwolle: hier is momenteel al 59% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Borne (58,9%) en Tubbergen (56,4%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *