Iedere vrouw krijgt te maken met de overgang

HENGELO – Jarenlang rustte er haast een taboe op, maar er komt steeds meer aandacht voor de overgang. De klachten en de heftigheid ervan variëren nogal, maar iedere vrouw krijgt er ooit mee te maken. “Helemaal aan ontkomen is onmogelijk, maar met een goede leefstijl valt er al heel wat te winnen”, zegt leefstijlcoach Miranda Smit uit Hengelo.

De komende tijd houdt ze meerdere informatiesessies. “Kleinschalig, gewoon aan de keukentafel.”
De overgangsklachten zijn volgens haar legio. “De meest bekende zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Maar de lijst is haast oneindig: migraine, stemmingswisselingen tot depressiviteit. Maar ook verzuring tijdens het sporten. De klachten verschillen vaak per vrouw. Een combinatie kan zelfs leiden tot een burn-out.”
Vaak worden overgangsklachten niet als dusdanig herkend. “Met alle gevolgen van dien. Vrouwen krijgen een paar weken rust voorgeschreven. Kalmeringstabletten of zelfs antidepressiva”, aldus Miranda Smit, die een opleiding volgde aan de Academie voor Holistisch Coachen.
Gezonde leefstijl
De leefstijlcoach legt uit dat vrouwen door hun leefstijl te veranderen soms al heel veel aan de overgangsklachten kunnen doen.
“Garanties zijn er niet, maar een gezonde leefstijl kan de klachten soms al aanzienlijk doen verminderen. Goed eten, veel bewegen, ontspannen, een goede nachtrust en goede basissupplementen. Vanzelfsprekend nemen ze de klachten niet helemaal weg, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel de scherpe randjes van opvliegers en stemmingswisselingen er af halen. Daardoor blijft er meer energie over om de juiste balans te vinden. Eventueel aangevuld met de juiste supplementen die een vrouw nodig heeft. Zo hebben heel veel vrouwen een tekort aan Omega3, magnesium en aanvullende vitamines en mineralen. Vanwege hormonale veranderingen in het lichaam heb je die als vrouw juist extra nodig.”
Resultaten boeken
Soms kunnen met hele simpele aanpassingen al resultaten worden geboekt. “Opletten op de voeding, beperk alcohol en doe de suikers in de ban, ga dagelijks naar buiten om te bewegen en te ontspannen en ga op tijd naar bed. Allemaal voor de hand liggend, maar in ons dagelijks doen schiet dat er juist nogal eens bij in.”
Miranda Smit begint met informatiesessies en kiest daarbij voor een laagdrempelige aanpak. “In kleine groepjes, gewoon aan de keukentafel. Geheel kostenloos.”
Het gaat om de data: donderdag 14 september van 19.30 tot 21.00 uur, maandag 2 oktober van 19.30 tot 21.00 uur, dinsdag 17 november 19.30 tot 21.00 uur, maandag 11 december 19.30 tot 21.00 uur.
Opgeven kan door een mailtje te sturen naar lefleeflijf@gmail.com.
Voor meer informatie: www.LefLeefLijf.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *