Lentekriebels in de Engbertsdijksvenen

De lente hangt in de lucht, de natuur ontwaakt uit haar winterrust en is weer volop activiteit maar dan moet je in maart wel een beetje gelukt hebben met het weer.

De komende weken zie je meer en meer planten, struiken en bomen- ontluiken, het ontvouwen van een boomblad is soms een kunstwerkje van zichzelf, neem er eens de tijd voor. Half maart start ook het broedseizoen weer, waar de dieren alle rust en energie nodig hebben om een nieuwe generatie groot te brengen. Hou hier rekening mee als u de natuur in trekt; blijf op de paden, houdt uw hond aan de lijn, en geniet op gepaste afstand.

Foto Herman Stevens

De amfibieën-trek richting het voortplantingswater is met de hoge temperaturen en vochtgehalte de laatste weken al op gang gekomen. Eén van die amfibieën is in het voorjaar een opvallend geval, de mannetjes van de heikikker kleuren voor een korte tijd blauw om zo de charmes van de dames heikikker te winnen. Ook de eerste adders laten zich in het vroege voorjaarszonnetje opwarmen, ze zijn goed gecamoufleerd maar met een geoefend oog kan je ze vinden. Het is genieten als je deze soorten van de Engbertsdijksvenen aan treft, maar geniet altijd met gepaste afstand en respect voor het dier, want wordt hij te veel gestoord heeft dat serieus nadelige gevolgen voor het dier en zijn nageslacht.

De vogels die hier de hele winter zijn gebleven hebben het alweer op het zingen gezet, én de trekvogels die in het zuiden overwinterden komen soort voor soort weer aangevlogen. Ieder met een eigen deuntje laten ze weten dat ze thuis zijn en op zoek naar een partner. De tjiftjaf roept eindeloos zijn eigen naam “tjiftjaf tjiftjaf”, de geelgors pakt grootser uit met een strofe die wat doet denken aan de 5e symfonie van Beethoven. Naast verschillende deuntjes hebben vogelsoorten ook verschillende voorkeuren om hun nestje te bouwen, de ene in dicht struikgewas, de ander veilig hoog in de boom, maar er zijn ook vele vogelsoorten die hun eieren op de grond uitbroeden, vertrouwend op hun camouflage, maar keer op keer opschrikkend door naderende voetstappen of een nieuwsgierig hondenneus.  

Om extra te genieten van de ontluikende lente, maar met gepaste afstand en respect voor de dieren, organiseert Staatsbosbeheer meerdere excursies en een kindermiddag in de Engbertsdijksvenen om de lente te verwelkomen.

Op 17 maart is er in de middag een lentewandeling aan de zuidzijde van de Engbertsdijksvenen, met extra aandacht voor amfibieën en reptielen. Boek deze excursie op www.staatsbosbeheer.nl/lenteengbertsdijksvenen en wandel mee, leuk voor het hele gezin.

Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er op 23 maart een kindermiddag vanuit boerderij Huisken aan de noordzijde van de Engbertsdijksvenen. Een ontdekkingstocht naar de ontluikende lente, en mocht het nou slecht weer zijn dan kunnen we ook in de boerderij braakballen pluizen of aan de knutsel. Het aanmelden van uw bioloog of boswachter in de dop kan via  www.staatsbosbeheer.nl/kindermiddagengbertsdijksvenen

Op 24 maart is het vroeg uit de veren voor een vogelexcursie, wederom vanaf de zuidzijde van de Engbertsdijksvenen. Leer de maartse vogeldeuntjes en boek deze excursie op   https://www.staatsbosbeheer.nl/vogelsengbertsdijksvenen

Op de website vind u ook meer informatie over de startlocatie, tijden en prijzen van deze activiteiten. Nog een tip van de boswachter: kleed je naar het weer. Een lange broek en dichte stevige schoenen worden sterk aangeraden. Vergeet je verrekijker niet!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *