Overijssel heeft gemiddeld de goedkoopste publieke laadpalen

Wil je je elektrische auto opladen bij een publiek laadpunt? In Overijssel ben je dan het voordeligst uit. Per kWh betaal je binnen de provincie 21,7% minder dan elders in het land. Gemiddeld kost een kWh stroom bij een Overijsselse laadpaal 31 cent. Het landelijk gemiddelde komt neer op 39 cent per kWh. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Eco-Movement.

In Overijssel is het opladen van je elektrische auto gemiddeld 40% goedkoper dan in Utrecht: de duurste provincie van Nederland. Andere provincies waar je relatief voordelig uit bent zijn Zuid-Holland (33 cent per kWh), en Gelderland (34 cent per kWh). Daar komen nog wel de eventuele kosten van je laadpas bij. 

Goedkoopste en duurste gemeenten van Overijssel

Ondanks dat je in Overijssel – gemiddeld gezien – goedkoop kunt opladen, zijn er grote verschillen per gemeente. Dit kan flink oplopen.

Losser en Staphorst zijn de voordeligste gemeenten van Overijssel en zelfs van heel Nederland. Opladen kost je hier gemiddeld 25 cent per kWh. Ook in Hof van Twente en Olst-Wijhe (beide 26 cent per kWh) ben je voordelig uit.

Rijssen-Holten is juist de duurste gemeente van de provincie. Hier betaal je bijna 84% meer per kWh dan in Losser en Staphorst. Voor het opladen van je elektrische auto moet je hier gemiddeld 46 cent neerleggen per kWh. De duurste gemeente van Nederland is Terschelling met gemiddeld 60 cent per kWh.

“Dit zijn echt opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond,  ‘maar’ 40 cent per kWh. Dat is toch goedkoper dan de genoemde 60 cent. Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat, want dan betaal je het afgesproken tarief met je leverancier”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit. Maar er zijn al leveranciers die contracten aanbieden met tarieven ruim onder het prijsplafond. Als je zonnepanelen hebt en daarmee de auto op kunt laden, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.    

Bekijk hier de gemiddelde kosten per gemeente: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/verschillen-laadpaal-kosten  

Gelderland voordelige provincie

De auto opladen bij een publiek laadpunt is in Gelderland 14,4% (gemiddeld 34 cent per kWh) goedkoper dan elders in Nederland. Desondanks is het niet de meest voordelige provincie. Dat is namelijk Overijssel, waar je gemiddeld maar 31 cent betaalt per kWh stroom. Ook in Zuid-Holland ben je goedkoper uit. 

De duurste provincie om je auto op te laden bij een publiek laadpunt is Utrecht. Hier betaal je per kWh gemiddeld zelfs 51 cent.

Ondergrondse parkeergarages het duurst

Hoeveel je betaalt voor het opladen van je auto kan ook sterk variëren per type parkeerplek. Zo kost het opladen in een ondergrondse parkeergarage je gemiddeld 16,8% meer dan bij een parkeerplek op straat. Ook op parkeerterreinen en in ‘gewone’ parkeergarages betaal je meer dan langs de weg (+13,6%).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *