Ontdek de Engbertsdijksvenen tijdens één van de excursies en kinderactiviteiten in oktober

 ‘Klapekster ©Rick Ruis – Staatsbosbeheer’

De maand oktober staat bol van interessante excursies en leuke kinderactiviteiten die deze maand door Staatsbosbeheer in natuurgebied de Engbertsdijksvenen worden aangeboden.  In de ochtend van zaterdag 7 oktober en zondag 22 oktober staan de vogels van de Engbertsdijksvenen centraal. De vogeltrek is misschien wel één van de meest fascinerende natuurverschijnselen op aarde. De najaarstrek is van augustus tot in november. De piek van de vogeltrek vind plaats in oktober, hét moment om buiten te zijn en de lucht. Vele van ’onze’ in Nederland broedende vogels verzamelen zich in groepen om gezamenlijk naar warmere oorden te vliegen. Maar tijdens deze najaarstrek komen er ook vele soorten vogels uit het hoge noorden juist naar Nederland toe om te overwinteren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Grauwe Klauwier die hier ’s zomers vertoeft en zijn grote neef de Klapekster uit het noorden die hier overwinterd. Maar er zijn ook standvogels, vogelsoorten die jaarrond in Nederland verblijven. En overtrekkers die door gunstige luchtstromen over ons vliegen, misschien even komen ‘pleisteren’ – uitrusten en eten en weer verder trekken.

Dus houd de ogen en oren open, de verrekijker paraat, en ga mee ‘vogelen’. Boek deze excursie via: https://www.staatsbosbeheer.nl/vogelsengbertsdijksvenen

Maar oktober staat ook bekend als favoriete maand voor liefhebbers van paddenstoelen. De vliegenzwam – rood met witte stippen – kennen we allemaal wel, maar als je je verdiept in het schimmelrijk gaat er een voor je wereld open. Er zijn soorten die alleen op of eerder in de grond leven, of alleen op dood of kwijnend hout, alleen op keutels van specifieke dieren of dennenappels. De paddenstoelen zijn de zichtbare delen van een schimmel, sommige hebben een nauwe samenwerking met andere organismen en vele bomen en planten zijn van schimmels afhankelijk in hun voortbestaan.

Nieuwsgierig geworden? Ga dan mee op paddenstoelenexcursie op zondag 15 oktober en boek deze excursie via: https://www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenengbertsdijksvenen Voor de basisschooljeugd staat er ook weer een mooie beleving op de planning op zaterdagmiddag 21 oktober. Trap de herfstvakantie af met een ontdekkingstocht in de Engbertsdijksvenen: Speuren naar sporen. Deze middag speuren we naar sporen die dieren achter hebben gelaten, ontdek jij de slaapplaats van reeën, een spechtenflat, de plukplek van een havik of de pootafdrukken van een vos. Maar niet alleen dieren laten sporen achter, ook paddenstoelen en sommige planten hebben sporen. Ontdek het allemaal zijn deze kindermiddag, dit keer vertrekken we vanuit de zuidpunt (De Pollen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *