Concrete plannen voor aanval in de rechtszaal

FOTO MARIJN DUCHATTEAU : RTV Oost-verslaggevers Jan Colijn en Tom Meerbeek

Het is 13 november exact vijf jaar geleden dat in een growshop in Enschede vier mannen op klaarlichte dag werden doodgeschoten. Een zaak die de geschiedenis in ging als de ‘Kwartetmoord’ en waarvoor een vader en zijn twee zonen levenslang kregen. In die vijf jaar is er veel gebeurd. In een geactualiseerde versie van het boek ‘Kwartetmoord’ onthullen misdaadverslaggevers Tom Meerbeek en Jan Colijn onder meer dat er concrete plannen waren gesmeed om tijdens het strafproces de verdachten in de rechtszaal te lijf te gaan.

“Nadat de rechtbank tegen de vader en zijn zonen het vonnis levenslang had uitgesproken, is er achter de schermen nog heel veel gebeurd”, zegt RTV Oost-verslaggever Tom Meerbeek. “Reden voor ons om aan de vooravond van het hoger beroep met een geactualiseerde versie van het boek te komen. Deel 1 is zodoende uitgebreid met acht extra hoofdstukken.”

Verklaringen afgelegd

Niet alleen is de vader overleden, maar ook heeft jongste zoon Denis intussen een behoorlijk gedetailleerde verklaring afgelegd over wat er die fatale dag in de growshop zou zijn gebeurd.

“Vader Camil had voor zijn overlijden vorig jaar zomer een verklaring door de recherche laten optekenen, maar die was ronduit twijfelachtig.”

De verklaring van jongste zoon Denis luidde samengevat: ik stond erbij en keek ernaar. “Ontkennen dat hij erbij was, kon hij sowieso niet. Zijn dna is namelijk op de crimescene teruggevonden”, zegt collega-verslaggever Jan Colijn. “Maar zoals Denis het schetst, is op basis van het sporenonderzoek en de informatie zoals die in het dossier staat, zeker niet onlogisch. Sterker, er zijn bronnen rond het onderzoek die ervan overtuigd zijn dat Denis de waarheid spreekt.”
Overlijden vader

In hun tweede deel van het boek ‘Kwartetmoord’ komt het overlijden van vader Camil uitvoerig aan bod. “Omdat zowel hij als zijn zonen in de bajes meermaals doelwit waren van aanslagen is er meteen uitvoerig onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak”, vertelt Jan Colijn. “Hoewel uit sectie blijkt dat het gaat om hartfalen, heeft de weduwe vanwege die aanslagen tot op de dag van vandaag – op z’n zachtst gezegd – grote twijfels.”

De uitvaart had in het diepste geheim plaats. Justitie was namelijk beducht op aanslagen. “En die vrees was terecht”, aldus Tom Meerbeek. “Later vernamen we dat er nabestaanden, familie en vrienden van de slachtoffers van de ‘Kwartetmoord’ waren die hemel en aarde hebben bewogen om het tijdstip van de uitvaart te achterhalen. Dat is uiteindelijk niet gelukt.”

Anoniem graf
De laatste rustplaats van Camil wordt angstvallig geheim gehouden. “Blijkbaar uit angst dat het graf alsnog wordt geschonden. Hij ligt op een begraafplaats in Oost-Nederland. Vrijwel anoniem, met slechts een piepklein naamkaartje.”

En wat de verslaggevers in hun boek ook onthullen: er zijn destijds hele concrete plannen gesmeed om de vader en zijn zonen in de rechtszaal iets aan te doen. Tom Meerbeek: “We hoorden dat er zelfs meerdere plannen daartoe waren. De bewaking bij de ingang is dusdanig streng dat een wapen naar binnen smokkelen vrijwel onmogelijk is. Maar er waren wel degelijk plannen de verdachten aan te vliegen en een paar rake klappen aan ze uit te delen. Door omstandigheden is het er uiteindelijk niet van gekomen, maar die plannen waren heel concreet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *